Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

De desa, de boer, de sawa en de bakstenen.

Hutsel deze bovengenoemde ingredienten door elkaar en men heeft een idee van het levensgerecht, dat gangbaar is in Indonesia, namelijk: Hoe overleef ik?  

Velen van de (eventuele) bezoek-ers/-sters van deze site hebben wel iets met Indonesia, hetzij via afkomst, familie of kennissen of ooit er naar toe gegaan op vakantie.... Bali, strand, zon, zee, in leuk hotel beetje overnachten, beetje zuipen, martkte afstruinen, ritje in dokar of becak, super grote plaza afstruinen, enzovoorts enzovoorts.

Hoevelen zijn echter daadwerkelijk de desa ingedoken en de oogjes geopend en het oude, ver van de westerse wereld gelegen, desa leven op te snuiven, te ruiken, te voelen, te beleven, de armoe mee beleven en jezelf uiteindelijk dan - als bezoeker/toerist - te beschouwen als gelukkige aardbewoner, dat je godezijdank niet een dergelijk leventje dagelijks moet ondergaan.

OK, 9 van de 10 zullen dan zeggen: Wat kan mij dat bommen. Ik heb mijn leven lang gewerkt voor zo'n vakantie, dus waarom zou ik armoei opsnuiven? Waarom een beetje in de griebeszooi rondstruinen?

Gelijk hebben ze en als ze gelukkig zijn, so be it. En zeer zeker de nieuwe generaties, die dat alles in kleine beetjes hebben mogen horen van opa/oma en misschien papa/mama toen die nog heel klein waren.

Maar als er überhaupt iemand tussen zit die wel de desa bezoekt of bezocht heeft, wel dan: bekijk de beelden en geniet ervan. Ik althans wel. 

Het eelt op mijn zolen heb ik grotendeels in dit soort omgevingen gevormd,tijdens mijn volle jeugd in Indonesia en later - tijdens mijn leven in Nederland - heb ik menigmaal het eelt op niveau ge- en onderhouden, als ik weer 's thuis was daar in dat land van:

de vulkanen, de blauwe bloedhete luchten en de ruisende bambu bossen, doorspekt van schelle schaterende desa vrouwenstemmen en meer van dat soort desa geluiden.... een kraaiende kampung haan, een perkutut, het geluid van een sutil (ijzeren roerlepel) in de wajan ergens uit een keuken, het gemekker van een geit die al klaar staat voor de sate of gule kambing. En voor de rest de eenzame stilte van de armoei.....

Genoeg geleuterd en op naar de beelden, die uiteraard weer afkomstig zijn van die verre vriend, die zo graag op zijn hurken tempe goreng zit te kanen. En natuulijk weer dat vervelende verhaal erbij: Het zijn zijn foto's, is zijn copyright, dus heeft dat rechter muisknoppie weer de neiging? Even vragen toch.

Daar gaat ie dan:

 

Foto's onder: De sawa in groei, dus wachten op de oogst en op de centjes.

 

Foto's onder: de Pak tani en Bu tani. Pak Tani is zijn tegalan netjes aan het maken. Honderden jaren geleden liepen ze daar op de blote kakken en heden ten dage nog steeds.... Niks Nike, niks Puma, niks Adidas, niks Timberland, niks Skechers... allemaal verzinsels van de consumerende westerse weggooi maatschappij toch?

 

Foto onder: Ja hoor, genoeg zo. De groeten! Heb nog meer te doen als te poseren. Je zoekt het maar uit.

 

Foto's onder: Het huisje en de ongeving van Pak Tani en zijn Bu Tani. Een paar simpele eenzame kledingstukken. En wat de bedoeling is van die berg stenen?

 

Foto onder: De befaamde bale bale waar het zalig op rusten is als 's middags de zon te hoog aan de hemel staat en de ogen loom worden van de hitte. Materiaal voorradig in de vrije natuur. Gamma en Praxis zullen er geen bord witte rijst verdienen. 

Foto onder: De voertrog.

Foto onder: Singkong.

 

Foto onder: De a.s. sate kambing en/of gulé kambing. Aanstaande dus, want: of de beestjes worden vetgemest voor de verkoop of de BBQ komt met einde Lebaran tevoorschijn en de ketupat ook en de sambel kecap et voilá... eens per jaar hebben we feest.

 

 

Intussen moeten meneer en mevrouw Tani eten (in afwachting van de oogst van de padi). Dus pakken we een stukje sawa (want grond is er genoeg) en daar maken we een stukje fabrieksterrein van. Kompleet met open loodsje, een paar bakvormen en de klei is voorradig. Rode bakstenen of dakpannen en in de mal staat het stempel.

Foto's onder: De rode bakstenen fabriek (en andere boeren maken weer dakpannen.) 

 

Have fun al luisterend naar één of ander deuntje op de achtergrond. Een of ander deuntje over de tijd dat de padi rijp is en geplukt moet worden.

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top