Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Bert naar Surabaya
Bert naar Surabaya 2
Bert naar Surabaya 3
Bert naar Surabaya 4
Bert naar Semarang 1
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Bert naar Surabaya deel 3 - mei/juni 2013.

Ik adviseer de lezer-s/-eressen om ook de pagina Bert naar Surabaya , de pagina Bert naar Surabaya deel 2, de pagina Bert een Indo of verindisde Belanda en de pagina Eindelijk weer thuis te raadplegen. Één en ander om te begrijpen waarom Bert naar Surabaya ging en o.a. op 30 mei 2013 de Kalisosok /Werfstraat gevangenis bezocht.

KALISOSOK:

De Kalisosok gevangenis te Surabaya, ook wel genaamd de Werfstraat gevangenis, bekend/berucht vanwege de Japanse en Bersiap periode te Surabaya. Er is genoeg over de Werfstraat gevangenis geschreven door diverse schrijvers en daarom ga ik op deze pagina er niet op verder in en verwijs naar bijvoorbeeld de link http://www.boekje-pienter.nl/html/images/jackboer.pdf

Om bovengenoemde link te kunnen lezen, dient men wel een PDF reader op de pc of enig ander elektronisch leesapparaat te hebben.

Ook een vrij goed gedetailleerd artikel is op de Javapost te lezen: http://javapost.nl/2011/02/01/werfstraatgevangenis-soerabaja/

 

Overigens werd deze gevangenis later onder de regering van wijlen ex President Suharto eveneens nog druk in gebruik genomen om stoute boefjes in op te bergen.

Grootte van het areaal is 3,5 ha en ligt in de wijk Krembangan Zuid en door de Indonesische regering is de gehele wijk Krembangan onder nationale monumenten geplaatst sedert 1996, terwijl de gevangenis zelf pas sinds 2000 op de lijst werd geplaatst. ( Link http://www.pressphoto.co/di-dalam-penjara-kalisosok.html ) Op deze website zijn ook andere details en foto's te lezen en te bezien. Maar: hou er rekening mee, dat deze site in het Indonesisch is geschreven EN dat de inhoud geschreven is door een Indonesische auteur vanuit zijn nationalistisch oogpunt. !!!!! Een andere iets meer neutraler beschreven héél kort artikel inclusief foto's kunt u lezen en bezien op deze link: http://hariyong.blogspot.nl/2011/04/penjara-kalisosok_19.html In beide artikelen zijn discrepanties te bemerken.

 

Bert van Willigenburg besloot om uit hoofde van zijn onderzoekingen ook deze beruchte gevangenis een bezoek te brengen en hieronder volgen een serie foto's die Bert had genomen en waarvan het copyright geheel bij hem berust. U gelieve er rekening mee te houden.

Eerst een fragment d.d. 30 mei 2013, geschreven door Bert zelf:(Her en der geredigeerd wat betreft spaties e.d.)

 

Donderdag  30 mei

Later op donderdag ben  ik met Caroline met de taxi naar de Werfstraat geweest en het hele complex bekeken en er omheen gelopen om alles te zien en te voelen. Vooral de deur van deze gevangenis heb ik gevoeld en betast waar vele “gevangenen” doorgingen. Het bijzondere is dat je alles hebt gelezen en bestudeerd over die situatie in die gevangenis in die tijd en dat je er dan zelf bent. Ik ben heel dankbaar om het te zien. Ik heb het gedaan voor mijn lieve 2evader Nootje Mansveld, Ruud van Leeuwen en Ferry Holtkamp.

De gevangenis word binnenkort gesloopt. Het dak van een gebouw is al kaal gemaakt, het gebouw ziet er slecht uit en er is geen onderhoud meer te bespeuren.

De meest aantrekkelijke kant is beschilderd; het is ook de kant waar toen op 10 november 1945 een gat in geschoten werd door een Engelse tank.  Er werd een redding beraamd door Jack Boer en tien Engelse Gurkha’s om alle gevangenen te bevrijden. Er zijn op die nacht 2384 Nederlanders gered. Heel spectaculair wat hij heeft gedaan een hij heeft nooit enige waardering van onze regering gekregen. Omdat het niet aan te tonen was ofwel het stond niet op papier. Zo gaan wij met deze mensen om in Nederland; om misselijk van te worden.

Hieronder enkele foto's van Bert: 

 

  

 

 

 

(Foto onder: Journaliste Jecelyn, die Bert begeleidde.) 

 

 

 

 

 

 

Voor hen die leden en voor hem, die de helpende hand uitstak: Jack Boer.

Een fragment van PiaMedia:

 

 

 

 

 

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top