Bert naar Surabaya deel 4 - mei/juni 2013.
Ik adviseer de lezer-s/-eressen om ook de pagina Bert naar Surabaya , de pagina Bert naar Surabaya deel 2, de pagina Bert naar Surabaya 3, de pagina Bert een Indo of verindisde Belanda en de pagina Eindelijk weer thuis te raadplegen.
Tijdens Bert's reis naar Surabaya, maakte hij natuurlijk her en der uitstapjes in Surabaya en legde het één en ander fotografisch vast.
Van een paar van die uitstapjes heb ik op deze pagina groeperingen per item geplaatst, waar mogelijk voorzien van commentaar.
Station Gubeng:
De tijden dat ik nog in Surabaya tot 1961 woonde, kan ik me herinneren, dat ik de voormalige Cannalaan afliep, langs de Gubeng marine kazerne en de weg maakte een rare bocht naar rechts in het niemandsland en dan weer ineens naar links en uiteindelijk was je bij het station. Lopend was het circa 15 minuten als het regenachtig was en dus koel. Was het bloedheet, dan duurde het een half uur.



Niets veranderd in al die jaren, her en der wat geschilderd en misschien enkele glazen ruiten vernieuwd. Een paar palen met kettingen voor de in de rij staanden aan het loket en ook al een electronisch screen, waar bijna niemand op kijkt..... De loketten voorzien van glas waar vroeger de loket beambte open en bloot zat te puffen van de hitte.

Station Wonokromo:
Spreekt voor zichzelf.

Onverwoestbaar, het oude station.

Een nieuw verfje, moderne auto's een ijzeren hek in het midden: het enige verschil met vroeger.

Een kleine close up.

Monumenten zorg:
Eddy Samson: samenwerking met het gemeentekantoor van Surabaya. Eddy verstrekt adviezen aan de Gemeente in verband met nadere informatie uit vroegere tijden, in het kader van Monumentenzorg. Als gevolg daarvan plaatst de Gemeente zoveel mogelijk de naamplaten met info. De beelden spreken hierna voor zichzelf. Portretten van het Nederlands Koningshuis sieren Eddy's interieur anno 2013 nog steeds..... ondanks de hem NIET toegestane "binnenkomst" in Nederland. Het siert hem. No offense Nederland, no offense.

Het verblijf van de Gouverneur.

De Havendienst Perak.

Orde der zusters van de Heilige Maria.

Orde der Broeder St. Louis.

De Vrijmetselaars loge "De Vriendschap."




Het MPU museum Tantular.
Voorheen in N.I. tijden genaamd Het Stedelijk Historisch Museum, opgezet door von Faber een verzamelaar van historische wetenswaardigheden en van Duitse afkomst. Hij stierf in 1955.
Wil men meer weten over de historie van het museum en de diverse lokaties waar het gevestigd was, dan kunt u het h i e r lezen bij de site van het surabaya toerisme.

De ingang via Jl Raya Darmo.

De hal.

Het voorportaal.

De entree. Let op het hoge plafond voorzien van de welbekende ventilatie openingen.

De bibliotheek.

Met glas in lood bewerkte ramen.

De veranda rondom het gebouw.


De serre.

De schepper van het museum (NIET het gebouw) : von Faber.

Diversen:
Bert logeerde in het hotel Paviljoen aan de Genteng Kali Besar. Een beetje reclame maken voor het hotel..... Onderstaande foto toont een medewerker van het hotel, die op zoek was naar........??? Bert was de avond tevoren een ietwat loslippig en had verkondigd, dat hij 's vonds een 5 euro biljet uit zijn knip had laten vallen, met gevolg, dat de volgende dag bij daglicht de medewerker..... enfin, u kunt zelf raden wat hier dus gebeurde...

De entree van het hotel.

De ontvangstkamer.

Bert's hotelkamer.

Overige kamers van het hotel.

Het oude postkantoor......

dat voorheen de HBS was , waar Bung Karno op school ging. Vanaf 1926 in gebruik als Hoofdpostkantoor.

Een restant uit de NI tijden.

De revolutie.
Hiernavolgend enkele "moderne" beelden met betrekking tot de revolutie van 1945. Ik begrijp, dat deze beelden nare herinneringen kunnen oproepen bij sommige (oudere) bezoekers/-sters van deze pagina. Doch in verband met de betrekking tot historie en heden, plaats ik enkele foto's van Bert. Bert maakte deze beelden puur vanwege de historische achtergrond en zoals bekeken door de ogen van het huidige Indonesia. Men kan ook gewoon doorscrollen naar het einde.






Overige beelden:
De vuurtoren van Perak.



De sluizen van Wonokromo.




Hieronder een youtube clip van East Java.com inzake het MPU museum.
Dat was het zo'n beetje ober Bert's escapades naar Surabaya. Een andere serie volgt, namelijk Semarang.
Dank voor uw aandacht.