De Weduwe van Indië : Blijenburgh-Leyssius
Geplaatst 22-9-2019 op Indisch4ever.


De foto is niet zo best gelukt, vandaar de geschreven inscripties er onder.
Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
August Adolf van Blijenburgh, geboren in Amsterdam, ging circa 1893 naar Indië, waar hij werkte op de suikerfabrieken.
Het lijkt dat hij met het gezin ca 1923 naar Nederland ging, eerst in Apeldoorn en in 1926 naar Den Haag verhuisde, waar hij in 1939 overleed.
4 maanden later te Soerabaja. overleed zoon Bennie ( Willem Benjamin Carel) employee van de Nederlandsche Handel Maatschappij.
Het zal wel dat zijn overschotten later naar Nederland werd gebracht ?
August huwde Maria Louise Leyssius , dochter van de Javaanse Ginem en
George Antoine Florent Leyssius, manager van suikerfabriek Randoe Goenting te Djokjakarta. Haar ouders huwden in 1917 toen ze 34 jaar was, en door dit burgerlijk huwelijk overerfde ze alsnog de titel jonkvrouw.
Volgens het adelsboek uitgave 1998 had ook haar moeder Ginem een adelijke titel: Mas Adjeng.
Een aangehuwde tante was
Jeanne Clifford Kocq van BreughelMaria Louise had via haar oma de Leyssius-de Jongh een familiegeschiedenis te Indië en Ceylon tot begin 18e eeuw en misschien ook in die lijn Aziatische voorouders.
Haar oma huwde Florent Emile een van de drie broers Leyssius die rond 1838 naar Indië gingen Florent was assistent 3e klasse zijdeteelt , administrateur Kalangsaria, Krawang, daarna landhuurder in Djokjakarta, geboren te Utrecht in 1817, overleden 1876 te Princenhage ten gevolge van een champignonvergiftiging .
Dochter Augusta Louise begroef haar moeder Marie en werd in 2003 begraven hier.
Roepnaam was Loesje. Zij slaagde voor het gymnasium in 1939 Den Haag.
En kreeg later 2 dochters