De Weduwe van Indië: Brookman
Geplaatst 29-9-2019 op Indisch4ever.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
Johannes (=Jan) Brookman was te Indië controleur van het Binnenlands Bestuur (B.B.) assistent-resident te Weltevreden, en adjunct-referendaris gouvernementskantoor te Soerabaja. Zoon van officiersdochter Maria de Buck en de hagenaar Johannes Brookman, klerk algemene pakhuizen, referendaris bij het departement van Justitie.
Jan huwde in 1919 met Charlotte Wetters, waarvan 1 dochter.
Een tweede huwelijk was in 1934 met Tine Franssen Herderschee.
Johannes was al gescheiden van haar toen hij krijgsgevangene werd als soldaat stadswacht Batavia.
Ten derde was er het huwelijk met Nelly van Bodegraven ca 1946, waarvan 1 zoon.
Nelly van Bodegraven zou in 1911 geboren zijn te Tanahbatoe volgens deze graftekst, maar de geboorte-aangifte was een erkenning in 1917 te Semarang. Januari 1917 huwde te Semarang de haarlemmer Arie van Bodegraven met Hoei Gon Git. Arie was rond 1911 opzichter van de waterstaat, met Sibolga als administratieve woonplaats. Maar woonde hij toen in Tanah Baroe, ten noorden van Sibolga? Dus is ‘batoe’ een spelfout ? Drie kinderen werden erkend in 1917. Het is aan te nemen tegelijk met dit huwelijk .
Vader Arie heeft in 1937 als architect de protestantse kerk van Pamekasan te Madoera gebouwd, ging failliet in 1941 en overleed in het jappenkamp Tjimahi.
Nelly volgde in Indië de kweekschool voor meisjes en werd onderwijzeres, nadat ze in 1934 terugkeerde van een kort verblijf in Nederland.
In 1938 werd ze in Kleians adresboek genoteerd als onderwijzeres te Soerabaja bij O.W.L.O. ( Openbaar Westersch Lager Onderwijs)
In 1947 ging ze met man en kind naar Nederland met de Oranje. In 1951 arriveerde het gezin met de Willem Ruys te Rotterdam.