De Prambanan tempels.
Een foto reportage van mijn 3R vriend, aldaar wonend en genietend van de tropenzon en zeer zeker niet smachtend naar de koele lage landen alhier. En zoals immer: Het zijn zijn foto's.... Jiplak mag, maar je weet het wel...eerst vragen alsjeblieft ja, dank u wel.
Even voor de goede orde en voor diegenen die het niet bekend is:
De tempels zijn vernoemd naar het plaatsje Prambanan. Het ligt even buiten Jogja, langs de noordzijde van de weg naar Solo. Prambanan, én der getuigen uit een historisch verleden van Java.... toen duizenden slaven de stenen aansleepten, sjouwden, sleurden en weet ik veel wat nog meer moesten doen om de bouwwerken op te richten....Ik vraag me wel 's af of al die toeristen die de tempels aanschouwen, daar wel 's stil bij staan????
Mooi gelegen, met een wandelroute langs de tempels, met ernaast een park.
Foto's onder: Nu maar eerst voor de flora liefhebbers onder de lezers/-essen, de pohon Potro van de Prambanan parktuinen.
De Javaanse naam van de boom is pohon Potro (voor liefhebbers: de latijnse naam is Caesalpinia pulcherrima. Zie Tuinboek voor de tropen van L. Bruggeman met afbeeldingen van Ojong Soerjadi. Een herdruk van Indisch Tuinboek - de eerste druk verscheen in 1938).




Foto's onder: Een Prambanan bezem.... Bezem? Ja, een bezem om de boel schoon te houden en de zooi bij elkaar te vegen, achtergelaten door een stel verontreinigers, ook wel genoemd toeristen. Want die hebben we alom ter wereld, dus ook daar.

Sorry, geen toeristenzooi maar bomenzooi. Nah ja, dat moet ook opgeruimd worden.....Let op de combinatie: een ouderwetse capil anti zonnestralen en afgekleed met moderne Nike's sportschoenen... Indonesia maju. ;-)

Foto's onder: Van dwergje tot reus... Waar ik ook ben en groei... Ik ben een waringin, huis der geesten en andere onaardsen en schaduwverstrekker aan schaduwzoekers. Zo klein als ik ben, zo sterk ben ik later, want hoe groot het rotsblok ook moge zijn: opzij zal het blok voor mij.


Foto's onder zonder commentaar. Beelden van de Hindu tempel en toebehoren en de opnames zijn afwijkend van de bekende foto's uit de reisgidsen. Het zijn bizondere gedetailleerde foto's.
Gelet op het aantal "zwerfblokken" alom, vraag ik me af hoe groot in hemelsnaam de tempels dan niet waren. Destijds tijdens de bouw: blok voor blok voor blok voor blok en op maat en vol van ornamenten en mythische figuren, niks bouwtekeningen van erkende en gecertificeerde ingenieursbureau's. Alles uit de blote kepala. Gebouwd in een land, dat later gekolonialiseerd zou worden door een ander ver weg gelegen land, waarvan haar inwoners omstreeks diezelfde tijden in beren- en wolvenhuiden rondliepen met hun poten in de drassige moerassen van het nederrijn gebied......





En tot slot een foto van HANIF, de kleinzoon van mijn 3R vriend.

Mijn dank is groot voor de medewerking van mijn vriend 3R.
Op de achtergrond Raat Hamari Toh, een toepasselijke Hindu song verhalend over de stilte van de nacht die soms kort en soms zo lang duurt. Huh? Een Hindu song op een site verhalend over Indië en Indonesia? Hoe ken? Ach, het is zo simpel. .... Vroeger, in oude OIC tijden en zelfs later nog, trokken vele kolonialen over en weer van India naar Indië en omgekeerd toch. Dus er is binding en nog steeds, als men het huidig Bali ook even in gedachten neemt tenminste. En met Bali bedoel ik dus niet de stranden van Kuta en Lovina en nog meer van dat soort, maar puur de achtergrond en religie en cultuur.
En wil je weten waar over gezongen wordt? Zoek het maar op in de Google zoekmachine. 't Is zo te vinden. Vindt je het afschuwelijk klinken? Jammer dan, mute knopje indrukken en weg is het klaaglijk Indiaas Hindu gejammer. Als ik het maar mooi vind toch?