Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

De Prambanan tempels.

 

Een foto reportage van mijn 3R vriend, aldaar wonend en genietend van de tropenzon en zeer zeker niet smachtend naar de koele lage landen alhier. En zoals immer: Het zijn zijn foto's.... Jiplak mag, maar je weet het wel...eerst vragen alsjeblieft ja, dank u wel.

 

Even voor de goede orde en voor diegenen die het niet bekend is:

De tempels zijn vernoemd naar het plaatsje Prambanan. Het ligt even buiten Jogja, langs de noordzijde van de weg naar Solo. Prambanan, én der getuigen uit een historisch verleden van Java.... toen duizenden slaven de stenen aansleepten, sjouwden, sleurden en weet ik veel wat nog meer moesten doen om de bouwwerken op te richten....Ik vraag me wel 's af of al die toeristen die de tempels aanschouwen, daar wel 's stil bij staan????

Mooi gelegen, met een wandelroute langs de tempels, met ernaast een park. 

 

Foto's onder: Nu maar eerst voor de flora liefhebbers onder de lezers/-essen, de pohon Potro van de Prambanan parktuinen.

De Javaanse naam van de boom is pohon Potro (voor liefhebbers: de latijnse naam is Caesalpinia pulcherrima. Zie Tuinboek voor de tropen van  L. Bruggeman met afbeeldingen van Ojong Soerjadi. Een herdruk van Indisch Tuinboek - de eerste druk verscheen in  1938).

 

Foto's onder: Een Prambanan bezem.... Bezem? Ja, een bezem om de boel schoon te houden en de zooi bij elkaar te vegen, achtergelaten door een stel verontreinigers, ook wel genoemd toeristen. Want die hebben we alom ter wereld, dus ook daar.

Sorry, geen toeristenzooi maar bomenzooi. Nah ja, dat moet ook opgeruimd worden.....Let op de combinatie: een ouderwetse capil anti zonnestralen en afgekleed met moderne Nike's sportschoenen... Indonesia maju. ;-)

 

Foto's onder: Van dwergje tot reus... Waar ik ook ben en groei... Ik ben een waringin, huis der geesten en andere onaardsen  en schaduwverstrekker aan schaduwzoekers. Zo klein als ik ben, zo sterk ben ik later, want hoe groot het rotsblok ook moge zijn: opzij zal het blok voor mij.

Foto's onder zonder commentaar. Beelden van de Hindu tempel en toebehoren en de opnames zijn afwijkend van de bekende foto's uit de reisgidsen. Het zijn bizondere gedetailleerde foto's.

Gelet op het aantal "zwerfblokken" alom, vraag ik me af hoe groot in hemelsnaam de tempels dan niet waren. Destijds tijdens de bouw: blok voor blok voor blok voor blok en op maat en vol van ornamenten en mythische figuren, niks bouwtekeningen van erkende en gecertificeerde ingenieursbureau's. Alles uit de blote kepala. Gebouwd in een land, dat later gekolonialiseerd zou worden door een ander ver weg gelegen land, waarvan haar inwoners omstreeks diezelfde tijden in beren- en wolvenhuiden rondliepen met hun poten in de drassige moerassen van het nederrijn gebied......

 

En tot slot een foto van HANIF, de kleinzoon van mijn 3R vriend.

Mijn dank is groot voor de medewerking van mijn vriend 3R.

 

 

Op de achtergrond Raat Hamari Toh, een toepasselijke Hindu song verhalend over de stilte van de nacht die soms kort en soms zo lang duurt. Huh? Een Hindu song op een site verhalend over Indië en Indonesia? Hoe ken? Ach, het is zo simpel. .... Vroeger, in oude OIC tijden en zelfs later nog, trokken vele kolonialen over en weer van India naar Indië en omgekeerd toch. Dus er is binding en nog steeds, als men het huidig Bali ook even in gedachten neemt tenminste. En met Bali bedoel ik dus niet de stranden van Kuta en Lovina en nog meer van dat soort, maar puur de achtergrond en religie en cultuur.

En wil je weten waar over gezongen wordt? Zoek het maar op in de Google zoekmachine. 't Is zo te vinden. Vindt je het afschuwelijk klinken? Jammer dan, mute knopje indrukken en weg is het klaaglijk Indiaas Hindu gejammer. Als ik het maar mooi vind toch?

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top