De Weduwe van Indië: Delmaar
Geplaatst 21 mei 2019 op Indisch4ever.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
Nicoline Thérèse Delmaar overlijdt in 1970 in Den Haag. Mogelijk is ze door dochter Sylvia begraven.
Nicoline, geboren in 1904 te Djokjakarta, was de dochter van Robbert Delmaar (perkeniersfamilie van Banda) en Jacqueline Rijfkogel, ook uit Banda .
Robbert was bij zijn huwelijk en bij de geboorte van Nicoline instrumentenmaker van Fa Resink&Co te Djokjakarta. ( meer over zijn baas Thomas Resink en echtgenote).Hij was nog een paar jaar monteur bij autohandel Verwey en Lugard te Djokjakarta, voordat hij een eigen autozaak begon in 1917 te Soerakarta. Tot juli 1928, toen hij overleed.
Claas Delmaar geboren 1767 in Amsterdam, overleden mei 1820 te Banda was de stamvader. Als 15 -jarige ging hij met het VOC-schip Brederode mee in juli 1783.
Aankomst te Batavia was april 1784, waarna hij VOC-militair werd te Java .
Reeds voor 1800 was hij te Banda, waar hij huwde met Aleida Versteegh.
In 1820 huwde hij Nicoline’s voormoeder Anna Diemen die ook van hem kinderen had.
De moeder van Claas heette van Diemen. Het kan zijn dat Anna bij een late christelijke doop, nodig voor een huwelijk, op zijn verzoek de naam Diemen aannam.
Nicoline werd Deetje genoemd en verbleef in 1919 met haar zus Poppie in het RK meisjesinternaat Bangkong te Semarang . Dit gebouw werd later een jappenkamp.
Onderwijl waren haar ouders verhuisd naar Soerakarta, waar Nicoline in september 1923 werd aangesteld als tijdelijk onderwijzeres van een meisjesschool.
In juni 1924 neemt ze ontslag. Een paar weken eerder was ze gehuwd met George de Witte, werktuigkundige bij de staatsspoorwegen, zoon van de Belg Valentin de Witte en Johanna Herrebrugh (perkeniersfamilie Banda) Georges moeder Herrebrugh overleed in 1905 en hij moet zijn opgegroeid met zijn stiefmoeder Henriette Dezentjé ( zus van vitesseoprichters Frans en Bernard) . Nicoline kreeg in januari 1934 een dochter de Witte.
Het gezin ging op Europees verlof in april 1935 met de ms Baloeran en verbleven in Den Haag. Na de scheiding in november 1937 hertrouwde George in 1938 met Johanna Herklots.