Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

De goeie ouwe tijd.... Een verhaal van enkele reislustigen in de oosthoek van Oost Java en zich afspelend in 1941.....

.... Toen Nederland (en de rest van de Westerse wereld) zich nog koning keizer admiraal waande in de koloniën en men meende, dat de oorlog weliswaar naderbij kwam, maar dat de afhandeling ervan slechts een wassen neus was.... Die kleine gele mannetjes zullen we wel even.... enfin, we weten het allemaal wel, hoe anders alles uitpakte..

En het gekoloniseerde volk dacht: "Of er nu Pietje Puk bij mij de scepter zwaait of dat Jantje Kawasaki het is, maakt niets uit allemaal, want mijn bord is leeg en blijft voorlopig leeg, want mijn grond is en blijft schraal"

Banyuwangi (oud: Banjoewangi):

 1. De Oost Javaanse stad uitkijkend op Straat Bali en ooit leefde er een Prinses, die zich baadde in geurig riekend water en waren de paleiswachters zo groot als raksasa's (reuzen). De stad van liefde, jaloezie en moord. Prinses Sri Tanjung, vermoord door haar man, die haar van ontrouw verdacht en haar woorden waren: "Als dit water geurig riekt na mijn dood is het kind in mijn baarmoeder het jouwe." En daarom werd de stad genoemd Geurig Water, want de Prinses was haar man niet ontrouw.
 2. De stad verbonden met het rijk van Blambangan.
 3. De stad waar Fort Utrecht in 1777 werd gesticht door de VOC om de Balinese vorsten in de smiezen te houden en waar de VOC en de Engelsen toch veel problemen destijds hadden.
 4. De stad waar de telegraafkabel in 1871 van Singapore via Batavia, door naar Banyuwangi en verlengd werd naar Australia's Port Darwin.
 5. De stad waar Indonesia's  eerste ijsfabriek werd gevestigd.
 6. De stad van bergen, bossen, stranden en droge vlaktes en gronden en...... mooie danseressen, die zich van hun danskunst zo bewust zijn. (tari Gandrung).
 7. De stad van de Ijen krater ... en lezers nu dus weten hoe die mooie boulevard in Malang aan haar naam komt... De Ijen Boulevard gelegen in wat vroeger genoemd werd de Bergen buurt en later deze Bergenbuurt een onaangename klank meekreeg: "Kamp Bergen" !!!!
 8. De stad van de Ijen krater(meer) waar mensen de zwavel uit de krater halen, werkend in mensonterende toestanden, omdat men niet anders kan....
 9. De stad die recentelijk de eerste prijs won voor de beste rode durian.
 10. De stad van de brem Banyuwangi. (Residu van gegiste ketan rijst).
 11. De stad waar het grootste deel van de bevolking Osing is, een "mengel" van Balinees en Javaans, maar waar ook veel Madurezen zich gevestigd hadden en ook originele Balinezen.
 12. De stad van nog zoveel meer..... en helaas de stad voor vele toeristen slechts bekend als een oversteekplaats naar Bali, zodat zij snel hun tikar(gevlochten bamboe of rotan ligmatje) op het strand kunnen uitspreiden en bij terugkomst in Nederland vol trots en glorie verkondigen: Wij zijn in Indonesia geweest....Prachtig al die sawa's op Bali en de apendans en stranden en de rest wat zij gezien hebben? .... ach, dat zijn ze al snel vergeten, niets aan, smerig, druk, warm... maar hun zonnebril was te donker en daarom zagen zij het echte Indonesia niet.... kasian. Want de toeristen wordt dit reisschema slechts opgedrongen door de reisbureau's toch.

 

Foto onder: Musiceartphotography. Tari Gandrung anno heden.

 

Foto onder: Collectie Tropenmuseum. Zoals vroeger de Tari Gandrung al werd beoefend.

 

Foto's onder: Bron internet onbekend. Zwaveldrager.....en daaronder de getekende schouders van een drager.

 

Foto onder: Geheugen van Nederland. De weg naar Banjoewangi in oude tijden.

 

En hieronder dan een fragment van een reisverhaal, geplukt uit de KB.nl, zoals genoteerd door een paar reislustigen en terecht kwamen in de arme desa's nabij Banyuwangi in 1941, vlak voor het uitbreken van de oorlog.

Een deel van het verslag is door mij weggelaten.... en gaat verder met hieronder....om de lezer te duiden op de onbekendheid met de komende oorlog en de restanten van Fort Utrecht en de borrelende modder wegens de inhoud der privaten daarin geloosd. 

Wederom een deel van het verslag weggelaten.... en gaat hieronder verder waarin verhaald wordt over de dochters van de Lurah, die de feesten opluisterden (Tari Gandrung.)

 Wil men het hele verslag lezen, dan is dit te vinden op www.kb.nl en type men in "de goede oude tijd" of zoiets. Succes ermee. Het hele verslag kost mij anders teveel server ruimte en het is toch al te vinden op het internet, dus.....

 

 

Hieronder een verslag uit 1907 van een correspondent van één of andere krant, die een reis maakte door "Den Oost" en zijn indrukken neerschreef, voorzien van zijn "ruime blik" op het leven aldaar te Banyuwangi. "Grappig" vind ik zijn "gedachtegoed" over bijvoorbeeld het oude fort Utrecht (zijn visie over restauratie en verbouwing) en bijvoorbeeld het feit, dat er in die goeie ouwe tijd een pasar aanwezig was in Banyuwangi en zoals hij neerpende, dit niet in overeenstemming was met de rest van Indië. Hoogstwaarschijnlijk was de correspondent dan niet verder gekomen dan zijn voordeur van zijn hotelkamer en maakte hij voor het eerst kennis met het begrip "pasar". Ik zwijg verder maar over zijn overige beschouwingen, enfin lees het zelf maar welke nonsens hij af en toe neerschreef ten behoeve van het "domme" lezersvolk en de krant betaalde hem nog dik ook..... 

Men beginne te lezen in de linkerkolom naar beneden toe en vervolgt dan rechtsboven naar beneden toe.

 

 

 

 

Tja, What a wonderful world door Anne Murray.... In de diepte van de Ijen krater zeult een lokale man zich het apelazerus voor een bord rijst en niet ver daar vandaan surft de toerist zich het apelazerus op de golven van de oceaan voor zijn lol. What a wonderful world... men zou het bijna geloven.

 

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top