Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

De desa SALAMAN nabij Purworejo in Midden Java.

Bijdrage van mijn 3R vriend aldaar en daar gaat ie weer: Alle foto's zijn het eigendom van mijn 3R vriend, dus..... enfin, het zelfde verhaal wat betreft dat rechtermuisknopje...... Eerst vragen aub ja, dank u wel.

Voor diegenen die ooit van plan zijn om rond te trekken in die buurten en onderweg ineens een behoorlijke trek in lekker eten krijgen, is hiernavolgend een foto reportage te zien van een restaurant met bijbehorende werkzaamheden voor een ieder.

Werkzaamheden voor een ieder? Ja natuurlijk, want er moet gekookt worden, er moet afgewassen worden, er moet afgedroogd worden, er moeten inkopen gedaan worden, er moet brandhout verzameld worden om te koken, er moet een parkeerwacht zijn, er moet vuil opgehaald worden, enzovoorts enzovoorts.... En aangezien er daar geen Soos is om het handje op te houden, is men daarom natuurlijk meer sociaal voelend dan hier in het verwende egocentrisch Westers gebeuren.... Daar zorgt men voor elkaar... en dat kan men hier in zijn zak steken.... en een puntje aan zuigen voor mijn part.

Salaman, een rustiek durpie ergens 20 km in de buurt van Purworejo..... een rustiek durpje schreef ik, maar.... met een sluimerende kwaadaardige inslag op zijn tijd, als het dieven aangaat. Daarover aan het eind van dit verhaal meer..... En dat voor een bedrag van zegg 25000 Rph.... omgerekend circa 3 euro of zoiets.

Eerst maar even een opname van de omgeving van Salaman.... Rechtsaf op dit kruispunt richting Purworejo en de lokale bevolking is vrijwillig aangesteld om verdwaalde toeristen een helpende hand aan te reiken.... zelfs opoe moet haar deel doen. Opoe is wat ouder, dus die mag voorop staan en het woord doen.... En als je het mij vraagt draagt zij een arit in de hand om lastige "bule"-vragers meteen van repliek te dienen.... Achter het stel de slokan waar men eventueel de lele kuning/gele vissen langwerpig van vorm,  kan lozen indien men nodig een pisstop moet maken en meer. De weg is schijnbaar in onderhoud, gelet op de rioleringsbuizen rechts en de stapel stenen links, maar dat zal wel weer een 10-jarenplan zijn.

Foto onder: Speciale ANWB - stijl Indonesia - bewegwijzering en voor hen die een wandeltocht maken en de weg naar Purworejo zoeken, is op zichtbare hoogte nog een teken geplaatst. Naast de bewegwijzering is een klein openbaar toilet.. de zeik emmer.

 

Hieronder: Het bedoelde wegrestaurant, waar alles vers bereid en geserveerd wordt en het blinkt er van schoonheid en hygiëne, dus men hoeft niet bevreesd te zijn voor een acute aanval van "mencret" of te wel de racekak. ..... Noteert u even maar meteen het tel.nummer, dan heeft u dat bij de hand t.z.t. Vergeet niet de toegangscode Indonesia er aan toe te voegen en u dient wel de taal machtig te zijn, want men spreekt daar geen Nederlands. Het ligt dus niet in de buurt van Tjietjerksteradeel of Sexbierum ja, mocht men dat soms denken. We zijn hier immers op een Indo site !!!

 

Nou daar gaat ie dan, de serie foto's van het restaurant en alle tetekbengek (toebehoren.)

Foto onder: Het interieur van het restaurant annex toko van diverse vreterijen voor onderweg. Helemaal links in de deuropening nog net een glimp van mijn 3R vriend. Net de kamar kecil bezocht. De bezoeker in het midden met het kind onder de arm, was heel hard weggehold, want...... 

 

Foto onder: De cheffin van de afdeling "Schep je bord maar vol." .... Ik weet niet wat ik ervan moet denken, maar als ik naar de gelukzalige en hoopvolle glimlach van de dame kijk, .......  heb ik zo'n bruin Indo vermoeden, dat mijn vriend weer iets beloofd heeft.

Foto onder: De dienster die de bestelling van mijn vriend brengt. Een portie bereklauwen en ontdaan van de sujen. (Bamboestokje waarmee de bereklauw schijven bij elkaar gehouden worden.)... Glimlach van de dame is een beetje mesem (verlegen), want ergens schaamt ze zich: er was tijdens het ontdoen van de sujen stokjes wat op de grond gevallen... even stof eraf blazen en snel weer op de schaal doen... Weten ze toch niet.... Let op daun singkong op de grond bij de tafel en let op het grote trommelblik rechts... voor de krupuk normaal gesproken, maar kan net zo goed al leeg zijn.... En dan ook nog iets onbestendigs in de hoek onder de tafel.... gheef neks, as maar gheef gheluid.

Foto onder: Cheffin van de afdeling hutselen en frutselen in de keuken. En neen, die 2 flessen op tafel zijn geen Bir Bintang flessen. Al zou men haast denken van el, gelet op de jolijt van de dame.... En datteme toffe meiden zijn, dat willen we weten... maar dan op zijn Midden Javaans natuurlijk.

Foto onder: de dames van de afdeling goreng/bakken. Nummer 3 is ff weg, want ze moest nodig. Die met het roze Tshirt kijkt op de klok:.... "Nou nou, die blijft ook lang weg. Teveel sambel gisteren zeker?"

Foto onder: De afdeling weet ik veel, iets voorbereiden of misschien badwater koken? Of misschien heeft ze het gewoon koud, kan ook toch?

Foto onder: De cheffin van de afdeling afwas en drogen in de zon. Volautomatische Dryer en NIET made by LG, Samsung of Siemens, maar gewoon lokaal gefabriceerd in de schaduw van een klapper- of pisangboom... Waarschijnlijk is de pijama meteen mee gewassen?? Ach waarom niet? Doe ik zelf thuis ook, als vrijgezel zijnde. Ik gebruik Platinum Dreft, dus is ook krachtig genoeg voor de kleding toch en het scheelt Persil en PCB's in de afvoer.... En de visite vindt mijn borden altijd mooi glimmen..... Jammer dat ze niet weten, dat ik de kleding als boenlapje gebruik....

 

 

Foto onder: De chef van de afdeling Houtkap t.b.v. de samenwerkende afdeling brandhout vallend onder de Holding Keuken.... Goed kijken naar de rechterkant van de foto achter het blad, want daar staat...... zie volgende foto.

 

Foto onder: En dan bijna tot slot de Chef van de afdeling Sampah/vuil. Opleiding destijds genoten bij de ROTEB Rotterdam. Het garen en ophalen van het vuil geschiedt d.m.v. een speciale ceremonie. Deze chef runt zijn afdeling geheel onder eigen verantwoording en resulteert niet onder de Holding. Is een soort ZZP'r.

Foto onder: Tot slot de laatste afdeling van de Restaurant Holding Sumber Rejeki Mulyo. Ten behoeve van het bezoekende volk per gemotoriseerd vervoer, is deze man aangesteld als parkeerwacht en uitgeleider van de bezoekers als zij de grote weg weer opdraaien. Deze afdeling valt evenmin onder de holding en zijn opbrengsten mag ie zelf houden. Het dagelijks bordje rijst krijgt ie wel gratis van de gaarkeuken. Natuurlijk ook zijn glas es teh. (Thee)

 

Tja, het is wat met ons geboorteland.....  en dan nog dit:

Het drama van Salaman dat plaats vond in aug 2012.(Detik.com)

Gara-gara mencuri uang Rp25.000, Bima Nindia Mega Nuraditiya, 15, warga Dusun Mangklong, Margoyoso, Salaman, Magelang , tewas mengenaskan setelah disiksa puluhan massa, Minggu (5/8).

Bima menghembuskan napas terakhir di Puskesmas Salaman, pukul 19.15 WIB.

Aksi main hakim sendiri itu terjadi di Dusun Brengkel, Salaman setelah Bima tertangkap tangan mencuri uang di rumah warga Brengkel sekitar pukul 15.00 WIB.
“Dia [Bima] beli aqua, tapi setelah ditinggal ke dalam oleh pemilik warung, dia malah mengambil uang dilaci dan pergi,”  kata warga salah satu warga Brengkel, Sardi, Senin (6/8). Saat melarikan diri itu, Bima diteriaki maling sehingga mengundang warga sekitar berdatangan dan menangkapnya.

Vrij vertaald: Het knulletje Bima uit het nabijgelegen durp Mangklong, jatte 25000 Rph uit het geldlaatje van een warung waar hij water kocht, werd namelijk even alleen gelaten door de eigenaresse en ging na het jatten er van door, werd gepakt nadat de eigenaresse "dief dief" had geroepen,  gemolesteerd en overleed aan de verwondingen. Het eigen rechtertje spelen gebeurde in de desa Brengkel... Korte metten dus met de dief. Het bericht verhaalt verder niet wat er met de daders gebeurde. Ik vermoed:  NIETS dus.... Ook dit is Indonesia.....

Dus geachte toeristen: Weest gewaarschuwd als u daar ooit eens het lef heeft om iets te jatten.

Het bovenstaande doet me denken aan wat ooit eens gebeurde aan de Jalan Kacapiring 11 te Surabaya. Mijn pleegpa kwam even tussendoor thuis van zijn werk, stalt zijn fietsie, doet 'm op slot en gaat naar binnen..... Pa komt even later naar buiten, ziet dat het fietsie gone met de droge moessonwind is en ziet in de verte op de Jalan Kusuma Bangsa richting station Gubeng de dief het vehikel half dragend, zich uit de voeten maken. Pa roept keihard meteen: Maling Maling !!! (Dief dief) en binnen één minuut lag de dief half dood geslagen door omstanders, in de berm van de Jl Kusuma Bangsa te kermen. "Klaar. Geregeld !", zei Pa en nam de fiets weer mee naar huis. Ik stond erbij en keek er naar en de dief moest maar op eigen kracht naar huis toe en heeft waarschijnlijk nog een paar dagen zijn wonden moeten likken. (En misschien ook nog van zijn vrouw op zijn kloten gekregen, omdat ie niet kon werken en voor de dagelijkse portie rijst kon zorgen.)... Voor de onwetenden: Mangga jatten van de bomen bij de buren is wat anders, dat mag dan wel !!! Kwajongens streken dus.

 

Met dank aan mijn 3R vriend aldaar.... Alhoewel ik nu een beetje angstig wordt van al die reportages die hij regelmatig opstuurt... Als ik maar vandaag of morgen geen vette nota thuisgestuurd krijg voor al zijn reiskosten en eetkosten onderweg omwille van de gemaakte foto's..... Zolang het maar bij Rupiahs blijft is het nog te overzien, maar als er met Euro's gerekend wordt... ???? Tja, dan zal de WUV/WUBO of SAIP bij moeten springen.

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top