Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
COCHIN VOC tijden
I4E Graven Den Haag
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Nico Johan Bruin
DriessenCateWetters
Driessen Hesselink
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Kinderen in de desa
Hotel Tambalban
Rampok Macan
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
Teakhout of (d)jati.
Zeerovers in Indië
Dokter Soetomo
Dr J.C. Soewarno
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Bergenbuurt Malang
Goentoerweg 35
Emma van der Pal
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
"Toontje" Poland
Barisan Madoera
Eindelijk weer thuis
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Frank Boon
Franks levensloop
Marie W. Corbet
Contracten Suriname
Ned.Indisch Voetbal
Een simpel desaleven
Joh.Maria Magd.Oland
A.F.P. Graafland
Johannes Busselaar
Een jeugd in Biak
Albert van Daalen
J.W. van den Heuvel
Hotel van Aart Ambon
KRUL ANT. 1 Laveton
FOTO ZOEKT FAMILIE
Mary v.Oostrom Soede
Johnny en Jack vd A.
Pension Haverkamp
Kinderen Maagdenberg
Vakschool meisjes
Schoolweg Noord
Families Braakman
De fam. H.R. Davies
De familie Abuijs
Gang Kwini/Stoviaweg
Maria Senden
Winny Gingnagel
H. Denecke
J.W.J. Willemse
B.Th. van Toledo
Mr. M.M. Taytelbaum
W.F.J. Geldmaker
Galestien & Rientsma
Alb580 Houwink-Beck
Nettie Brandon
R.A. Waleson
Volkert S. Ohmstede
Alb1083 VonKlitzing
Krijgsman alb.1080
Alm915 Sänger
Alb 862 Kuen
Alb 862 van Milt
Bordeaux & v.Ligten
Alb878 Slothouwer
Album 1005
Alb1001 Fam.NOZ
Alb1001 v.Dulken
Alb835 Casa Bonita
Alb985 P. Vierhout
Alb985 Fam. Louwe
Dr. van Bijsterveld
Contr. G. Agerbeek
R.M. Noto Soeroto
Orkest Eurasia
Mia Aarwen
F.J. van Uildriks
J.N. van der Palm
Godee Molsbergen
Een KNIL sergeant
Jagen in Indië
VRIJHEIDSLUST B'dung
Jan Dinger Batoe 1
Jan Dinger Batoe 2
Werner Kraus Passau
Motorrennen te Java
Wapens P.J. Hartman
Wapens Hellerman
B.W. van Gorkom
J. Dunnewold
Koopman/v. Naerssen
Ody Koopman
Henriette Jac. Haas
Rudy en de kali
Gvrnr C.C. Tromp
George Ernst Raket
Tineke en Bobby
Leger de Heils Indie
mevr. de Vos - Loust
Resident Westenberg
Juffrouw de Roos
Wies v.Vianen Beeldh
Van Alphen de Veer
Maurenbrecher
Broodfabr. de Groot
Gezusters Potter
Frans Butteling
Doddy Stille Kracht
KW3 eindklas 5a 1900
De Hardemans
Schenkenb. v. Mierop
K.Hoedemaker+gezin
Koperberg
Valenbreder
Mendes da Costa
Smeroe Hoeve
Heuvelschool S'mrng
Fam. Maasdam deel 1
Fam. Maasdam deel 2
Fam. Maasdam deel 3
Oom en neef de Vries
PG Carli filmmaker
Dr. Roelof Dunnewold
Ella Sundah
Marshall
Mariano di Calouta
Adolph Bertling
SF Besito Kudus
K.J.E. Kimmijser
J.v.Jaarsveld/Bruno
Resident JGF Riedel
Voor 'n KNIL soldaat
Moord op Eschauzier
Nora Thörig van Wijk
Willem Chr. Cramer
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

De familie J.W.J. Willemse met foto's uit album 966 van FotoZoektFamilie.nl

Geraadpleegde bronnen:  Register almanakken, Indische Navorschers, Roosjeroos.nl, KB.nl, WieWasWie en overige inernetbronnen.

De volgende foto hieronder trok mijn aandacht en ik besloot een poging te wagen om iets meer over deze familie onder de aandacht van de passanten te brengen.

En uiteraard is me dat ......... niet gelukt, maar om reden, dat deze familie en aanverwante/gerelateerde leden te groot is om en het me teveel moeite en tijd zou kosten.

Summier heb ik daarom maar wat vergaard en laat het overige aan de geinteresseerden zelf over om er dieper in te duiken. Mijn bedoeling - nogmaals - is slechts om eventuele nazaten te helpen met, weliswaar slechts een klein handje....maar desondanks.

Waar mijn aandacht op gevestigd werd, waren de volgende punten op bovenstaande foto, nl: De gedenksteen op de muur, het jongetje helemaal links, het meisje vierde van links en het meisje helemaal rechts, de kleinste van het stel. De foto hieronder moet ver na 1927 gemaakt zijn, gelet op de grootte van de kinderen en de geboortedata. (Zie verder onder bij de details wat betreft details.)

Ik neem aan dat de heer Willemse zijn eigen kinderen minimaal wel op de foto zette bij de gedenksteen en ben er van uitgegaan dat de kleinste van het stel dus Mary moet zijn geboren aug 1926.

Zegt u het maar. Is dit Mary? De meest rechts of de vierde van links? Is het voorste jochie op de foto met 7 kinderen soms Willy?

 

"Heden den 20sten februari 1927 werd de eerste steen gelegd door Willy oud 4 jaar zoon van J.W.J. Willemse". 

 

 • Willy werd geboren op 8 nov 1922 te Weltevreden Batavia, zoon van J.W.J Willemse en S.J. Butin Bik. Hij was 2de Lt en huwde later met mevr. E.I. de Winter te Makassar in nov 1946. (Zie afbeelding onder. Willy en echtgenote wonen in Vught als vader J.W.J. te Bandung sterft in 1952.
 • Zusje Mary werd geboren op 24 aug 1926 te Weltevreden, dochter van J.W.J. Willemse en S.J. Butin Bik. Zij huwde later met Ph. Verhagen Metman (vernoemd naar grootvader Philipus en geboren 25 aug 1925 Tandjong Karang). In Rijswijk 1921 was (is) een straat genoemd Verhagen Metman straat. Ph. Verhagen Metman was ooit de rechterhand van magnaat Zwolsman en verliet EMS in 1973. (Onroerend goed deskundige). Hij treedt dan in dienst als Directielid bij Makelaardij Matser te Hilversum.  De heer L. Verhagen Metman en gehuwd met A.W.C. Scharenberg te Singapore op 23 okt 1924 (ouders van Philipus en vader overleden 29 dec 1969 te Wassenaar) was actief in de cultures (suiker) te Oost Java en later tabak te Deli. Te Bandoeng bevalt Mary van haar dochter Ellen op 3 juli 1952. (Haar vader J.W.J. Willemse stierf te Bandoeng 3 sept. 1952 te Bandoeng, exact 2 maanden na geboorte kleindochter).

 

Wie was S.J. Butin Bik? Zij had als roepnaam Toetie en was een dochter uit het huwelijk van: 

 1. Wijnand Willem Butin Bik (+29-9-1938 Cikandilir), die op 24-9-1896 huwde met Susanna Verburgt te Weltevreden. Susanna stierf in juli 1925.
 2. De bruiloft van Wijnand en Susanna werd thuis gevierd bij de familie De Nijs Bik. (Gerelateerd dus).
 3. Naast S.J. Butin Bik, werden uit het huwelijk van Wijnand en Susanna nog geboren 1) Willy Butin Bik (1906-1909) en 2) Max Richard (27-7-1912 / ??)
 4. Wijnand Willem was zelfstandig makelaar te Weltevreden en Susanna dreef een bloemenzaak onder haar eigen naam op de Gang Chaulan. (Niet te verwarren met nog een andere bloemenzaak te Weltevreden die door een ander familie lid van Butin Bik werd gerund.) Één van deze twee zaken of wellicht wel allebei werd(en) later door derden overgenomen en voortgezet onder de naam Bloemenhandel Butin Bik op de Postweg Noord. (Adv 1936 KB.nl)
 5. J.W.J. Willemse ( +3-9-1952 Bandung) en S.J. Butin Bik huwden te Weltevreden op 10-11-1919 en de bruiloft werd ten huize van de bruid gevierd op Gang Chaulan 39. Waar staat S.J. voor? Yo no se. Wellicht vernoemd naar moeder Susanna en de initialen zouden kunnen zijn Susanna Johanna? In de Senn van Basel geneaologie is aanwezig een Johanna Susanna Senn van Basel gehuwd met Francoise Jeannette Butin Bik. (In de genealogie van Butin Bik kom ik geen voornamen Juliana tegen.) Zelfs de Indische Navorschers schrijft S.J. en noemt geen volledige voornamen en geboortedatum....
 6. De vader van J.W.J. Willemse was de heer E.J. Willemse (+5-12-1916 te Nederland) en de advertentie in KB.nl werd getekend door J.W.J. Willemse te Weltevreden en F.W.E. Willemse te Djasinga (Preanger). .... F.W.E. Willemse vertrok naar Indië op 12-4-1913 per m.s. Rembrandt. Hij was o.m werkzaam als administrateur rubber onderneming Warnasari. Hij was gehuwd met mevr. Vink en het echtpaar kreeg o.m. zoon Hans geboren Warnasari op 1 okt 1921. Niet te verwaren graag met die andere Hans Willemse, de schepper van "Frau Antje" die Hollandse kaas promootte in Duitsland. (Deze werd geboren in 1924 als zoon van een kapitein te Rotterdam.)
 7. J.W.J. Willemse kreeg generale volmachten voor de volgende families: 1) In 1920 voor mevr. van der Mark-Ruys. 2) In april 1927 voor A.R.F. van der Mark- de Voogt. 3) In mei 1927 voor J.G.K. de Voogt.... Let op de familiebanden tussen de genoemde namen van der Mark, Ruys en de Voogt. Voer voor onderzoekers.
 8. De familie J.W.J. Willemse woonde op eind juli 1927 nog op het adres Palmenlaan 14 te Batavia..... Let op de bouwsteen van het huis op de foto waar de 7 kinderen op staan.
 9. Waar staan de letters J.W.J. voor? Weet ik niet. KB.nl toont weinig nieuws over J.W.J.
 10. De heer J.W.J. schijnt echter toch wel een belangrijke functie gehad te hebben, want de volgende foto toont het afscheidsfeest van de bewust heer J.W.J. Heb niet kunnen ontdekken wat hij precies deed. Gemeente raadslid? Eerste steen gelegd door zoontje Willy..... In de groep zijn ook hoge Javaanse dames en heren uitgenodigd...Volksraad? Andere gemeente raadsleden?
 11. Extra info: In Stompwijk was raadslid de heer N.J.M. Willemse, die een zoon had, die reparaties voor de gemeente uitvoerde, hetgeen in strijd was met de Gemeente wet.
 12. In 1928 was een raadslid van de Gemeente genaamd W.C. Willemse te Chirebon in functie.
 13. In 1909 was raadslid van de gemeente de heer P.A. de Nijs Bik. (Zie punt 2 hierboven.)
 14. Missive 6 dec 1910 nummer 421 behandeld door de Gemeente raad inzake een door de heer Willemse (welke) op te richten koelieloods te Tandjong Priok.
 15. In 1925 was werkzaam als Controleur der Gemeente de heer Willemse (welke), die rechtstreeks onder de burgemeester viel.
 16. In 1929/1930 was de resident van Batavia de heer P.H. Willemse en per 1931 resident Klaten.(In de kranten soms ook genoemd Ph.)

Het afscheidsfeestje hieronder. Ik heb een vermoeden wie de heer Willemse is op de foto (en wie Toetie Willemse - Butin Bik is), maar hou mijn kop dicht.  Mijns inziens in elk geval NIET de heer in het midden in het wit gekleed.

Foto onder: Een avondje stappen bij de familie De Kanter thuis. Ik zie twee gezichten die ook voorkomen op de foto hierboven. 

Hieronder enkele scans van advertenties:

Links Mr. Lely - advocaat van Zwolsman (midden) en rechts Ph. Verhagen Metman.

 

 

 

 

9 dec 2014: In overleg en op verzoek van nabestaanden van de fam. Willemse zijn enkele relevante details weggelaten in verband met de privacy van de nabestaanden. Mocht een passerende bezoeker van deze pagina op-aanmerkingen/aanvullingen hebben, dan zijn deze welkom en zal ik deze gaarne doorspelen aan belanghebbenden, maar zeker niet op deze pagina publiceren.

Top