Jean Demmeni.
Een fotograaf. !!!! Goede wijn behoeft verder geen krans.
Bron: Tropenmuseum en de Wikipedia en natuurlijk www.kb.nl
Jean Demmeni (1866-1939).
Jean Demmeni werd geboren op Padang Panjang in West-Sumatra, als zoon van een Franse vader en een Indo-Europese moeder en gestorven te Bogor.
Zie hieronder zijn overlijdens advertentie.... Schijnt geen familie gehad te hebben? Was de enige advertentie die ik kon vinden

Zijn vader was Henry Demmeni (Müllhausen 5 sept 1830 - Payakumbuh 13 dec 1886) en diende in het Nederlandsch-lndische leger. Hij vocht onder andere in de jaren 1870 in Atjeh en bracht het tot majoor-generaal en GG Aceh en werd onderscheidden met de MWO en ridderorde. Zijn broer was Hubert Cornelis Victor Amadé Demmeni, eveneens een militaire man. Zie verder de Wikipedia als je meer wilt weten over Henry Demmeni.
Saillante details over de Generaal majoor Henry Demmeni:
Er was ergens toen in Aceh een brug naar hem vernoemd.
Er was ergens toen in Aceh een weg naar hem vernoemd.
En toen hij gestorven was, werd er VOORGESTELD (mij is niet bekend of dit inderdaad uitgevoerd werd) om zijn kinderen een verzorgingswedde van 5600 guldens per jaar te verstrekken. Zie advertentie onder. 5 Maanden na zijn dood pas !!!! Je hebt een hoge rang in het leger en er wordt voorgesteld om..... Triest hoe Nederland dacht en handelde in die tijden. (En tegenwoordig soms nog steeds idem dito). Zijn vrouw was al gestorven.

Maar waar Nederland zich ook druk om maakte in1938, was het feit, dat Duitsland zich op de borst klopte over de strijd in Aceh....enfin, lees zelf maar. En 2 jaren later in 1940???

In de voetsporen van zijn vader treedt Jean Demmeni ook toe tot het leger in Indië. Hij wordt geplaatst bij de Topografische Dienst in Bandoeng. Naast scherpschutter en landopnemer was hij fotograaf. (bron: Linda Roodenburg: De bril van Anceaux, Waanders Uitgeverij Zwolle, 2002)
Non-commissioned officer who entered the D.E. Indian Army in 1888; later he was transferred to the Topographical Service. In 1896-97, and 1898-1900 he accompanied the expeditions of Nieuwenhuis to Borneo, in 1908 he took part in a topographical survey of Krakatau Island, and was the first to reach the summit; in 1909-11 he was a member of the Exploration in Dutch N. New Guinea, mainly as photographer and mentor of the Dayak coolies.
Employed by the Topographical Service at Batavia, 1911-20; when pensioned off in the latter year, he continued work in the Central Office of Dactyloscopy.
Dendrobium demmenii J.J.Sm. was named after him. (Een orchidee soort. Zie foto onder(Dit is NIET de dendrobium demmenii, maar een andere soort):

1909-11.Dutch N. New Guinea. Accompanying the Mamberamo Expedition, Nov. 1909-Apr. 1910:1 Manokwari (Nov. 20, 1909); setting out (Jan. 3, 1910) to the Mamberamo, making Koetei bivouac near the mouth of Van Gelder River; Pionier bivouac (Jan. 20); Febr. 11 starting in southern direction; Lake District (March 27); at 850 m alt. (Apr. 2); return to Manokwari (Apr. 23); and several tours. (bron: Nationaal Herbarium Nederland).
Jean Demmeni schreef meerdere fotoboeken en die via Google zoekmachines te vinden en te koop zijn.
Om meerdere Dajak foto's van Jean Demmeni te zien, gelieve men HIER te klikken.
Om foto's van diverse oorden in Indonesia van Jean Demmeni te zien, gelieve men HIER te klikken.
Hieronder slechts een tiental foto's van Jean Demmeni EN van anderen gemaakt tijdens zijn reizen met A.W. Nieuwenhuis naar de Dajaks te Borneo in en eind jaren 1890 en andere jaren door derden. Slechts een exceptioneel commentaar mijnerzijds her en der. Let wel: NIET alle hier geplaatste foto's zijn van Jean Demmeni.
Foto's: Bron Tropenmuseum/Museum Volkenkunde.
Foto onder: Persoonlijk vind ik dit een hele onaangename foto. Men neme een fotograaf, men neme een autochtone groep mensen, men klede die groep mensen aan met wat westerse kleding en toebehoren en men make hen een ietwat belachelijk, door ze te vereeuwigen. Mijn kop eraf als niet later wel iemand 's zei: Kijk dat stel wilde aangeklede apen eens aan. Ik zou in hemelsnaam niet weten waarom destijds een dergelijke foto is gemaakt....? Ik dacht dat deze foto NIET door Jean Demmeni is gemaakt.

Foto onder: Zoals de Dayak is en niet zoals hierboven.

Foto onder: Een dorpsmaal.

Foto onder: een offerrande aan geesten, alvorens af te bouwen.

Foto onder: Een groep dorpsoudsten (?) in gezelschap van een paar controleurs / Ass.Res. (??)

Foto onder: Enkele dorpsschonen. Staand midden draagt als enige geen halsketting (??)

Foto onder: Een schoonmoeder en haar schoondochter. Let op de mooi geweven ikat.

Foto onder: Een soort dans en in diverse andere oorden van Indonesia ook vaak beoefend. Is dus niet typisch Dayaks.

Foto onder: De houtsnijkunst van de Dayak uitgeoefend op een stuk lambrisering van de wonong van het dopshoofd.

Foto onder: De voorgallerij van de longhouse van de dorpsoudste.
