Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
De Cannalaan
Impressies Surabaya
Peneleh 2014
Surabaya Moorden
Kees, een Chinees
Atamimi de Arabier
Fred Krisen
Jos Crawfurd
Joop Nahuysen
Joop's foto album 1
Joop's foto album 2
Joop's foto album 3
Joop's foto album 4
Joop's foto album 5
Joop's foto album 6
Joop's foto album 7
Fam. Saleh-Hartman
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Joop's trip naar de Aneikloof. (Op Sumatra.) 

Wat en waar precies de Aneikloof inhoudt en ligt, dat ga ik hier niet uit de doeken doen. Dat mag de lezer/-es zelf op gaan zoeken, zo hij/zij het niet mocht weten.

(De nieuwe spelling is ANAI).

Hint: Het ligt niet op de Utrechtse Heuvelrug of in het Limburgs dal of op de Hoge Veluwe. Hemelsbreed lig het er circa 10.000 km naast, mocht je het willen opzoeken. Jaja, ik leg het maar even uit, voor het geval men niet goed leest.

Eerst maar enkele foto's uit de oudheid, gejiplak van Rijksmuseum, Collectie Tropenmuseum en GaHetNa.

 

Daaronder volgen dan de foto's van Joop die hij maakte, op een trektocht met vrouw Evie in de contreien van Padang te  Sumatra.

Joop had zijn gitaar meegenomen om Evie van enkele akkoorden te voorzien, als Evie af en toe 's wilde zingen.

"Forget it", zei Evie. Want Joop gebruikt voor zijn gitaar namelijk geen echte gitaarsnaren, maar gevlochten repen gedebok (reepjes van de bast van de pisangboom.) Dus ik kan Evie best begrijpen, aangezien Evie een professionele en bekende zangeres is en dus geen krancangkroncong jembratjembrot begeleiding van Joop op zijn gitaar kan gebruiken. Dat veroorzaakte bij Joop natuurlijk een mokkend gezicht, waarop Evie korte metten met hem maakte en hij voor straf de vis moest bakar voor het avondeten. (Lekker warm voor Joop bij het vuur).

 

Foto onder: Geheugen van Nederland 1870.

 

Foto onder: Geheugen van Nederland. De constructie van een spoorbrug in 1890.

 

Foto onder: De Aneikloof in 1870 bij Singgalang. Collectie Tropenmuseum.

 

Foto onder: De spoorbrug in 1949. Geheugen van Nederland.

 

Foto onder: De ravage van de ingestorte brug. Foto Rijksmusem.

 

Foto onder: Tropencollectie. Het herstel van de brug in 1892. Allen stonden erbij en keken ernaar en geen van allen bekende, dat hij bambu repen had gebruikt ter bevestiging van de constructie, in plaats van ijzeren bouten en moeren.(De koelies waren gewend aan bambu om hun gubuk te construeren en nu ineens moest het ijzeren spul zijn. Wah, kalang kibut natuurlijk al die constructie werkers.) Je ziet ze denken:"Loh, koh ken ja zomaar in elkaar gedenderd".

En de mandoer al helemaal bingung, want hij was verantwoordelijk. Dus hij had zich maar gauw ziek gemeld die dag, dan hoefde hij niet op het matje te komen bij Pak Tuan Besar.

 

Hiernavolgend de foto's die Joop maakte en opstuurde. Waar nodig zijn deze van begeleidende teksten voorzien.

Foto onder: Strand Teluk Bungus nabij Padang. Toeristen overnachten hier om de oversteek te maken naar Mentawai. Men beweert dat Mentawai op Hawaii na, de beste surfplaats is. Hier op dit stukje strand zal op termijn van enkele jaren een private internationale zeehaven verrijzen met een havenauthoriteit van Zeeland Seaports uit Terneuzen.

 

Foto onder: Evie koopt hier de vis voor het avondeten, welke door iemand ander geroosterd dient te worden. (En ik weet wie die "iemand anders" is... lees hierboven op deze pagina maar.)

 

Foto onder: De "band" met de echte gitarist die Evie begeleidt. Zij zingt hier het lied Ayam den Lapeh, waarvan op de foto hiernavolgend de tekst uitvergroot. Evie houdt het blaadje met de tekst in haar rechterhand. Links op de foto staat "Tehbotol".  Er staat dus NIET Cebokbotol ja.... Eh heren, niet te lang hangen bij deze foto ja.... :-) .... want anders vervliegt dat vrouwelijk schoon door jullie en dat is niet de bedoeling....

 

Foto onder: De 100 jarige oude cementfabriek tegenwoordig geheten Semen Padang nabij Indarung.

 

Foto onder: Het oude seinhuis station behorend bij de oude spoorlijn Padang Singkarak Solok Sawahlunto. Wekelijks vertrekt er een treintje met circa 5 toeristen om het één en ander aan oude tijden te bezichtigen, inclusief een tochtje naar het oude spoorweg museum aldaar in die buurten. (Sawahlunto steenkoolmijnen Ombilin.). Ten behoeve van deze toeristische attractie zijn er 10 mensen in gesubsidiëerde staatsdienst.

 

 

 

Foto onder: Joop probeert wat goed te maken bij Evie.... Het dreigend zwaard van Damocles hangt nog steeds boven zijn hoofd, namelijk de aangekochte vis roosteren in de hitte.

 

 

 

Foto onder: Het 110 jarig oude Rumah Gadang. Rumah Gadang = Groot huis. Geheel uit hout opgetrokken en gebouwd. Minangkabause meesterkunst van houtbewerking.

 

Foto onder: Het interieur.

 

Foto onder: De eigenaar nodigde Joop en Evie en het overig gezelschap uit. 

 

Foto onder: De vader van de 70-jarige huidige eigenaar van het huis werkte samen met de Nederlandse regering en werd gefusilleerd in de oorlog. Namens ex koningin Wilhelmina werd de familie als beloning een wapenschild overhandigd.

 

Foto onder: Het meer van Singkarak.

 

Foto onder: Een spoorbiels uit 1890..... Anno 2013 dus alweer 123 jaren oud. Ooit aangelegd tijdens de koloniale tijden van weleer.

 

Foto onder: Het meer van Singkarak met de oude spoorbaan van Padang Singkarak via Solok naar Sawahlunto. Genealogen die heel toevallig deze pagina bezoeken kunnen zich nu een betere voorstelling maken van wat zij in de almanakken hebben gevonden over Sawahlunto.... Maar ik denk niet dat er genealogen hier langs zullen komen.... heb ik zo'n idee. De man van mijn halfzus Petronella was hier geboren en hij was Reserve Officier, verdween in het Japanse krijgsgevangenkamp voor een paar jaren en vocht na beëindiging van de oorlog, tot zijn dood aan toe voor erkenning van de regering .... en die hij nooit kreeg.

 

Foto's onder: De mesjid (= moskee = mosque = masjid =  mesigit = van oorsprong Arabisch voor Islamitisch bedehuis).

 

 

Foto onder: De waterval !!!!

 

Foto onder: De weg van Padangpanjang naar Padang.

 

Op de achtergrond hoort men de instrumentale editie van Ayam den Lapeh uitgevoerd door Jubing. Helaas voor Joop dus niet zijn versie op zijn gitaar ..... oi oi, ayam den lapeh oi oi. 

 

Toegift: Katanya... Men zegt, dat: Wil men meer weten over de Minangkabau, klik dan HIER. De hele reutemeteut van/over de Minangkabause cultuur en adat in geuren en kleuren. Succes met lezen.

 

Joop en Evie, dank voor toezending foto's.

 

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top