Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
De Cannalaan
Impressies Surabaya
Peneleh 2014
Surabaya Moorden
Kees, een Chinees
Atamimi de Arabier
Fred Krisen
Jos Crawfurd
Joop Nahuysen
Fam. Saleh-Hartman
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Deze pagina is gereserveerd voor de verhalen van Jos Crawfurd.

 

 

Foto onder: Mijn zus en mijn pleegmoeder komende van de markt met de boodschappen. Als mijn ma en mijn zus aan die zijde van het huis binnenstapten, dan waren zij boodschappen wezen doen op pasar Pabean. Kwamen zij aan de voorkant van het huis binnen, dan hadden zij boodschappen gedaan op pasar Genteng. Raar, zulke kleine details zijn me altijd bij gebleven.

De grote platte stenen dienden om de was te doen en de grote ton ernaast diende als voorraadton voor het was-water, welke uit een put werd gepompt. Deze put is net niet te zien op de foto, want die stond rechts van de ton. De waterton deed later dienst  - als extraatje -  voor mij, want ik vulde dat ding altijd met kleine zwarte visjes die ik in de sloot van de brandgang haalde. Kleine zwarte visjes?  Jawel, kikkervisjes en die werden groot en joegen de wasdame de stuipen op het lijf, aangezien zij nietsvermoedend het water uit de ton emmerde en aangezien de binnenkant van de ton ... zwart was geverfd.

Op de achtergrond de scheidingsmuur met de brandgang en daarachter is een deel van het achterhuis van de fam.Crawfurd te zien, met name de keuken en de overige bijgebouwen/kamers. Ik kan me herinneren dat de tuin van de familie Crawfurd dichter begroeid was dan de onze. Onder de grote boom is nog een stuk dak te zien van het woonhuis gedeelte.

Rechts op de foto is in de doorloopgang van het hoofdgebouw naar de keukens en bijgebouwen, een stuk wasgoed te zien. Dat moest daar wel hangen, achter slot en grendel. De gang was afgedekt met kippengaas en daar net boven de gang is een stuk dak te zien van onze bijgebouwen, waar ik eerder over verhaalde.

Waar de afscheidingsmuur van de brandgang het einde van de garage kruist, was een ijzeren hek, dat "zogenaamd" op slot was en diende als "bescherming" om ongewenste "logeerders" van de brandgang de toegang te weren. Nou dat slot stelde natuurlijk niets voor, want dat kreeg ik zelfs op zeer jeugdige leeftijd al open met een stukje biting.(Bambu stokertje).

Daar waar mijn zus staat op de foto, daar op die plek stapte ik in de jeep, toen mijn pa me wegbracht naar Tajung Perak en de jeep reed in de richting van de fotograaf en op het stoepje van de toegang naar de huiskamer stond mijn pleegma en zwaaide me gedag en ik zwaaide verdoofd terug.

 

 

 

 

 

Foto boven: Zo was het toen.......... Foto onder: En zo is het heden ten dage. De doorloop gang en de garage, zoals op de foto boven, zijn nu geworden een complete uit- en opbouw. Mijn manggaboom (links vooraan) staat anno maart 2012 er nog. De manggaboom bij de motorfiets is anno eind 2009 weggekapt. Het zicht dat men destijds had, staande op de plek waar ik deze foto maakte, op het huis van de fam. Crawfurd is verdwenen. Het doet me denken aan de tekst van een lied van Johnny Cash:"And she's gone gone gone .... the burning ring of fire."

Daar waar de motorfiets geparkeerd staat (voorwiel) was vroeger zo'n beetje de grens van de garage, dus er is heel wat bijgebouwd, als je één en ander vergelijkt met de foto boven.

 

IN BEWERKING. 

 

Voor nu eerst dit:

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top