Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Ken Dedes......

Dit verhaal gaat over Ken Dedes en de mythen/sagen/legendes en overleveringen van de oude rijken Singasari en Kediri en voor diegenen, die totaal onwetend zijn wat betreft het oude Indonesia: zelfs Kublai Khan de Mongoolse heerser bemoeide zich destijds met die oude koninkrijken, daar ver weg in het geboorteland van de vele laatste Indo Mohikanen. (Wil men over Kublai Khan en zijn gedoe met het oude Indonesia meer weten? Ik zou zeggen: Open je PC met een nieuw tabblad, google wat rond en je hebt het zo gevonden, mits je er natuurlijk wel zin in hebt.)

En wat betreft die jongere nazaten van al die verkaste Indo's : Ach, die zullen hoogstwaarschijnlijk zich enkel interesseren voor hun Ipods en het satéétje (met de klemtoon verkeerd natuurlijk) en de LUMPER (vóóral met een "u" geschreven in plaats van met een "e".)... F O U T !!!!  Maar ja, het zij zo (helaas), want over een tiental jaartjes weet niemand meer nog iets over Indië, Indo's en Indische..... Wie er ooit in godesnaam mee begonnen is om al die Indonesische bgrippen quasi populair te verbasteren??? Joost mag het weten, maar het was in elk geval een oetlul/oettrut, die zijn/haar afkomst verloochende. Zo !!! Nu verbaster ik zelf quasi populair een Nederlands woord/begrip.

 

 

Goed en dan nu een stukje geschiedenis voor die weinige mensjes, die er interesse in hebben.

Gegevens ontleend aan de Pararaton, het boek der Koningen, veelal een bij elkaar geraapt naslagwerk en voor het overgrote deel gebasseerd op overleveringen.

Ken Dedes was de eerste koningin van het rijk van Singosari en de gemalin van Ken Arok. (Zij was eerder gehuwd met Tunggul Ametung.)  Ken Dedes was een dochter van een Budhistische monnik Mpu Wurna en was van bizondere schoonheid en met kennis begaafd ook nog.

Uiteraard, zoals ook in oude sages en legenden uit de zogeheten "beschaafde" westers landen beschreven, kwamen haar gaven ter ore van de toenmalige heerser Tunggul Ametung, de heerser van Tumapel. ( Later werd dit rijk hernoemd in Singosari.)

En zoals ook gebruikelijk, gebeurde het natuurlijk op de volgende wijze: De familie van Ken Dedes was niet thuis, de koning kwam langs en zei : Veni Vidi Vici en voor Ken Dedes en haar familie het zich bewust waren, lag Ken Dedes dus al in de echtelijke stonde van de stoute begerige Tunggul Ametung. De papa van Ken Dedes pikte het niet en sprak een vloek uit, inhoudende: Tunggul zou ten onder gaan aan de schoonheid van Ken Dedes en zo geschiedde het inderdaad.

Foto onder van het Nationaal Museum van Indonesia: het beeld Prajnaparamitha, waarvan men zegt dat het Ken Dedes voorstelt.

Goed, we gaan verder met de geroddel over de goede oude tijden van  Ken Arok, Ken Dedes en doodslag en ontvoeringen en verkrachtingen en dies meer. En van de val van Tunggul Ametung natuurlijk.

Ergens omstreeks in de laatste jaren van 1170 en nog wat, werd een jongetje geboren uit een boerenfamilie Ken Endok.... (Endok of Ndok betekent "ei" in het Javaans en staat voor de "nul" oftewel "onkunde"... Dus dat weten we nu ook weer toch....)

Enfin, Ken Endok was een arme boer en leefde met zijn gezin op de oevers van de Kali Brantas ergens in de contreien van Kediri. Ken Endok had geen centjes genoeg om Ken Arok op te voeden, deed hem in een mandje (net als Mozes, weten jullie het nog?) in de Brantas en Ken Arok werd gevonden door een dief Lembong en leerde van hem het lukratieve van stelen en roven en er zich tegoed aan doen.....etcetera.

Het kon natuurlijk sprookjesgewijs niet uitblijven en Ken Arok kwam in aanraking met Mpu Lohgawe, een Indiase "waarzegster/orakel", die hem op het rechte pad bracht en uiteindelijk werd Ken Arok zelfs een gewaardeerd medewerker van de koning Tunggul Ametung. (die koning die gehuwd was met Ken Dedes.)

Voelen we al, waar het naar toe gaat? Uiteraard: van het één kwam het ander en raakte Ken Arok in kennis met Ken Dedes en ja hoor: raak, hatsekidee. Koning Tunggul werd koud gemaaktdoor een list van Ken Arok (die een ander voor zijn karretje spande) en Ken Arok nam Ken Dedes tot vrouw en zij werden de nieuwe heerser en heerseres over het rijk van Singosari en gingen aardig tekeer met oorlogje hier en daar en zo werd het rijk van Singosari (circa 50 kilometer ten oosten van Kediri) een machtig rijk..... en Ken Arok noemde zich voortaan Sri Ranggah Rajasa Bhatara Amurwabhumi

Wanneer precies Ken Dedes overleed is mij niet bekend, maar Ken Arok stierf in 1227 en stierf op eendere wijze als dat hij Tunggul naar het hiernamaals had geholpen, namelijk door de zelfde kris waarmee Tunggul werd vermoord.

Een zoon van Tunggul en Ken Dedes - Anusapati - namelijk, vermoedde dat Ken Arok achter de moord op zijn vader zat en zocht één en ander uit en nadat hij de hele toedracht wist, vermoordde hij Ken Arok. Het familie drama was echter nog niet ten einde gekomen want Anusapati werd op zijn beurt weer vermoord door zijn stiefbroer Panji Tohjaya.

Is het drama nog te volgen? Zo ja, doet dit verhaal de lezers dan niet denken aan een ander drama in het Romeins Rijk? Julius Caesar? Sei tu Brutus?

De latere heersers van het rijk van Mataram worden beschouwd als nazaten van Ken Dedes en Ken Arok.

Ki Ageng Pemanaham wordt beschouwd als de stichter van het Rijk van Mataram in de 16de eeuw en claimde dat hij een rechtstreekse nazaat was van Ken Dedes en Ken Arok. In 1755 werd het rijk gesplitst in twee delen, namelijk in 1) Surakarta en 2) Ngayogyakarto Hadiningrat. (Yogya).

Het verhaal van Ken Arok wordt heden ten dage nog steeds uitgevoerd, namelijk in  de voorstellingen van de Ketoprak. (Javaans Volkstoneel.)

 

Foto's onder(KITLV): Enkele afbeeldingen van beelden van de Candi Singosari nabij Malang en Kediri:

Raksasa / Reuzenwachter.

 

 

Foto's onder (KITLV): Afbeeldingen van de ruines van de tempel van Matjan Poetih (Macan putih) in de residentie Banyuwangi. De afbeeldingen hebben geen donder te maken met het verhaal van Singosari, maar ik vind ze mooi en in de sfeer passen en daarom plaats ik de afbeeldingen hier. En.... omdat ik de baas ben op mijn website toch.

 

 

 

 

  

Hiernavolgend enkele foto's van Endiarto Wijaya met betrekking tot de kunst van opmaak en cultuur, gebaseerd op dat oude gebeuren uit Indonesia's historie en mythen en sagen. De beelden zijn modern, dus niet meteen schelden etc. en ze zijn ook nog Copyright Endiarto Wijaya. Volgens mijn bescheiden mening en visie: Leuke tantes. Zou ik best een portie rujak cingur mee willen eten..... Alleen eten schreef ik ja.

 

Makasih Mas Endiarto.

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top