Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
COCHIN VOC tijden
I4E Graven Den Haag
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Ooit, ettelijke honderden jaren geleden, waren er een paar durfals - zowel mannelijk als vrouwelijk - die aan boord van kleine houten scheepjes stapten om de wereld te verkennen (en natuurlijk om er rijk van te worden toch. Want je stapt niet zomaar op een bootje om er armer van te worden, alhoewel vele avonturiers en avonturierster dat uiteindelijk wel werden wegens misfortuin, ziektes, dood etc.)

 

Malacca/Malakka/Melaka/Malaya soms abusievelijk genoemd,  in Malaysia....

Portugezen, Engelsen, Nederlanders en Onze Lieve  Heer  weet wat nog meer volk er landde zonder dat het genoteerd werd. Men landde er, men knokte elkaar de tent uit, men legde er zijn eitjes en men bouwde er kerken om de doden te begraven, want die liet je niet zomaar op de sawahs liggen of langs de kant van de weg toch. 

Deel 2.

Vlakbij de St. Paul kerk annex kerkhof (Zie deel 1) ligt nog een ander Dutch Graveyard.

Eigenaardig: de Malaysische regering noemt het DUTCH Graveyard, maar er liggen slechts 5 Nederlandse graven uit de jaren 1600 en nog wat en 6,5x zoveel Engelse graven uit de jaren 1800+ Hoofdzakelijk militairen en of zeevarenden.

De lokatie hieronder:

 

Helaas is niet helemaal bekend welke Nederlanders met of zonder hun gezinnen hier liggen. Ik kan er wel achter komen, maar dat kost me veel tijd en energie. Geen zin in. Het gaat me hier voornamelijk om het globale beeld van het kerkhof: keurig netjes en goed onderhouden. De graven zijn zo goed als puntgaaf.... Vreemd, want Malaysia is net zo tropisch als Indonesia.... Zou men hier in Malacca beter kwaliteit cement o.i.d gebruikt hebben en niet als de zunige Ollanders lopen afdingen bij de doodgraver over het materiaal?

Hieronder een lijst samengesteld (met slechts 3 van de 5 Nederlandse personen)  door een blogger, met namen van de begravenen en welker namen nog enigszins herkenbaar zijn. Uit de periode, dat het kerkhof werd gebruikt om militairen e.d. te begraven (jaren 1800) zie ik de naam van Henry Kraal, die geboren zou moeten zijn in circa 1758. Op 13 dec 1773 vertrok Hendrik Kraal met het schip Dankbaarheid van Rotterdan maar Batavia, kwam aldaar aan op 26 juli 1774 en ging op 31 aug 1793 te Azie uit dienst. Het vreemde eraan is, dat hij - volgens de index op 31 aug 1793 uit dienst van de VOC is, maar dat de kaart jn januari 1794 en daarna nog steeds mutaties toont....Hoe dan ook: dit ZOU hem geweest kunnen zijn, maar ik weet het natuurlijk niet zeker omdat ik geen exacte bewijsstukken heb.Het is dus gebaseerd op aannames aan de hand van gevonden gegevens.

Via deze link is meer te weten over Hendrik Kraal: https://www.genealogieonline.nl/stamboom_kohler/I5394.php Voilgens deze website was hij overleden op 17 okt 1827 !!  Ook te vinden zijn echtgenote en kinderen (die allen geboren werden te Malacca en ook aldaar overleden.) Over zijn echtgenote is weining bekend. Zijn kleinkinderen/nazaten blijven aldaar in de contreien van Malacca en Singapore en zelfs ook in India.

 

 

Tja, dan hebben we ook nog zoiets als slavernij; dat mag niet ontbreken in die goeie ouwe VOC en East India Company tijden.

Hendrik had slaven en ééntje ervan was geheten Tom. Deze Tom zag het niet zo zitten dat Hendrik zijn meester was en deed dingen die Hendrik niet bevielen.

Het gevolg was dat Tom 36 zweepslagen kreeg en 6 maanden aan de ketting werkzaamheden moest verrichten.

Bij de veroordeling werden de beweringen van Hendrik ondersteund door andere slaven. Nogal wiedes: als zij niet getuigden was hun beloning idem dito toch. Zo simpel ging dat toen. Het was: Jij of ik. En liever jij dan ik, dus getuigen dan maar ten voordele van de meester...Krijg ik tenminste een bordje rijst extra...of niet.

 

Hendrik's graf:

Wat er verder met Tom gebeurde? Yo no se. Heeft ie de kettingstraf volledig ondergaan? Is hij halverwege bezweken? Is hij na zijn straf vrijgekomen, gevlucht, aan anderen verkocht, omdat Hendrik al overleden was. Heeft Hendrik's echtgenote hem in genade weer als slaaf aangenomen? Heeft hij nog lang geleefd? Is zijn lichaam na zijn dood ergens in een kuil gemieterd? Zonder naam en datum??

 

 

In elk geval:

Moge zij allen in eeuwige vrede rusten

Top