Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
COCHIN VOC tijden
I4E Graven Den Haag
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Las Vegas USA
Mid. Java Indonesia
Midden Java foto's
Midden Java Senjoyo
Bob Bär's verhaal
Dick Bär's verhaal
Anton van Apeldoorn
Familie Wieligmans
Joyce Kennard-Luther
Externe Indo links

De zusters van onze Lieve  Vrouwe van het Heilig Hart

Purworejo Midden Java.

 

Waar is Purworejo onder andere van bekend? (Voor méér foto's over toen en nu van Purworejo, klik dan hier.)

Jan Toorop, de bekende kunstenaar is er geboren op 20 december 1858. De vrouw van President Yudhoyono ligt daar begraven. Er was vroeger een grote Mulo school en tegenwoordig een SMA. er was ook een Landsraad en tegenwoordig een museum.

Ja, wat nog meer dan? Tegenwoordig bijvoorbeeld ook de Suster Suster Putri Bunda Hati Kudus of in het Engels Daughters of our Lady of the Sacred Heart.

Ja, en? 

Nou deze zusters zingen in het nonnenkoor van deze katholieke kerk en dat doen ze onder leiding van dirigent Sr. Luciani en ze zingen mooi....

Ja, en? Is dat zo bizonder dan? Genoeg andere nonnen die zingen toch?

Jawel, gelijk heeft de kritische mopperaar die dit zegt....

Maar deze zusters doen meer; ze maakten een plannetje om voor gevangenen te zingen, die hun daagjes doorbrengen in de gevangenis van Nusa Kambangen - kust Cilacap. En ze voerden hun plannetje uit in 2011.

Nou en? Jaja, daar is die mopperaar weer.

OK, al was het dan alleen maar hierom, zijn zij een vermelding waard op mijn site en dat is: in dat Minus 5* staatshotel Nusa Kambangan zitten ook (anno 2012) 6 Nederlanders vast. En geloof me maar: de Indonesische gevangenissen zijn geen prettig verblijf. OK, het waarom die Nederlanders vast zitten laat ik in het midden, maar de zusters hebben getracht de gevangenen enigszins een gevoel te geven dat ze niet alleen zijn, dat men aan hen denkt.

En de zusters zijn bij het maken van dit filmpje geholpen door een Indo in den Verre aldaar die daar woont en wat her en der medelevend zijn diensten aanbied aan de mensheid in nood.

Foto's onder: De Katholieke Kerk Santa Perawan Maria te Purworejo. (Foto's van de website van de kerk.)

 

 

Foto onder: Nusa Kambangan in koloniale tijden. (Tropenmuseum.)

 

En tot slot hieronder het youtube filmpje van de zusters met hun concerten voor de gevangenen. Er mocht in Nusa Kambangan niet gefilmd worden. Een deel van de opnames is in de kerk gemaakt. Bij het bekijken van het filmpje kan men na afloop natuurlijk verder de overige filmpjes bekijken, mocht er interesse voor zijn.

 

I will follow Him. Het koor onder leiding van dirigent Suster Luciani.

Maar, de zusters doen ook hun werk op Papua en de Molukken Kai eilanden, want ook daar hebben de kindertjes recht op een klein stukje goed leven. Helaas, Papua is een beetje buiten het huishoud subsidie boekje gevallen van Jakarta en de liefdadigheid van de zusters daar moeten rond zien te komen van onze liefdadigheid.... en zo ook voor de Kai eilanden en nog wel veer meer andere verweg gebieden.

ALLE KLEIN BEETJES HELPEN. Al is het maar het wisselgeld van de wekelijkse boodschappen. Leg het opzij en verdeel het een beetje onder onze arme nichies en neefjes zowel daar alsmede in dat Afrikaanse Senegal waar William ook zo doende is.

Via onderstaande wijze kunt u iets doen. U kunt het natuurlijk ook een keertje brengen als u toch in die contreien bezig bent met toeristische activiteiten.

Ik quote de woorden uit den verre:  

Zij geven leiding aan een school , met ook een weeshuis erbij (Sr Sebastiana) Sr. Luciani (op Flores geboren) zit in plaats TUAL van de Kai eilanden en Sr. Sebastiana (op Papua geboren) zit in de plaats MAPPI in Zuid Papua, bij Merauke in de buurt.
(Snuffel maar eens op map van Google). Fantastische mensen zijn deze zusters die er alles aan doen om de jeugd of kinderen uit die gebieden van Indonesie een goede verzorging en basis te geven. In de hoop dat zij (jeugd) straks verder komt in het leven. Helaas behoort deze bevolkingsgroep tot  gebied van Indonesie dat behoorlijk wordt verwaarloosd door de Indonesische overheid. Niet voor niets “rommelt” het daar al heel lang vooral op Papua momenteel. Vandaar dat deze scholen en weeshuizen van die zusters afhankelijk zijn van donaties, giften.  De IBAN code kennen wij hier niet. Hier noemt men het de swiftcode of bic code. Deze code alleen heb je nodig bij tranfers vanuit buitenland naar een Indonesische bank. Elke bank heeft een eigen swiftcode. Deze zusters gebruiken dezelfde bank dus dezelfde code.

Bankgegevens Sr Luciani uit TUAL-  Kai eilanden-Maluku
Bank                                    :BRI – Indonesia  
Swift code of BIC  kode   : brinidja (002)
Plaats                                  : Tual - Maluku- Indonesia
Acc.nr                                  :  0281-01-027588-50-0
T.a.v.                                   :Sr M Luciani Tami PBHK/Lodovika Meci

Bankgegevens Sr Sebastiana uit MAPPI- Zuid Papua

Bank                                    :BRI – Indonesia  
Swift code of BIC  kode   : brinidja (002)
Plaats                                  : Mappi – Papua-  Indonesia
Acc.nr                                  :  3627 – 01- 000854 - 53 – 9
T.a.v.                                   : Michaella Sige PBHK

Namens de zusters, alvast dank voor uw attentie. 

 

  

Foto onder: En hier wat ouds uit Purworejo (Tropenmuseum.) Henk en Anna Koorders drinken thee in de tuin van hun woning. Het soezerige tropenmiddagse gedoe, pelan2 in de korsi males en een pak kebon op de achtergrond nog net te zien, zich verwonderend over de fotograaf en een wantrouwend hondje, klaar om de fotograaf bij een eventuele onverhoedse beweging met dat grote foto apparaat  's lekker zijn tandjes te laten voelen: Pas op ja, dit is mijn baas.

Foto onder: Kazernes in 1870 (Tropenmuseum). Ook al zo gesapig onder de tropenzon met slechts een enkele boom onder de hoede van verre bergtoppen.

Foto's onder:(Copyrights van een bij mij bekende kennis en met zijn toestemming geplaatst)

Het Purworejo anno heden, nog steeds gesapig en lui zoals zo veel elders te zien in het landelijke Indonesia. "Joh, waar maken we ons druk om? Rupiahs hebben we niet, morgen ook niet, dus gewoon wachten tot er een passant toch nog iets van ons koopt. Duren op een stapeltje, een bakje eten van het stalletje. Een slaperige waringin gesitueerd op een slaperig klein verzamelpuntje, schaduw biedend aan enkele studentjes,..... so what? zegt het leven daar. Tomorrow's another day.

En een beschilderde zijkant van een truck met "Bukan teori" wat nergens op slaat, maar wel een eyecatcher is toch. Heel netjes en keurig in het gelid geschilderde letters, die stil getuigen van de orde en netheid van de schilder. 

En we spelen verder, al niets doend en wachtend, met ons "Made in China" Blackberry model mobieltje..... In Europa kost zo'n echt Blackberry geval circa 400 tot 500 eurietjes....de laatste keer dat ik daar was kon je een exact nagemaakt Made In China geval kopen voor 300.000 Rph en je kreeg er een bonus gratis bellen voor 100.000 Rph bij. En bijna al het jonge grut liep ook daar met zo'n ding in de bruine handjes en ik herkende de invloeden van de economie.... kopen kopen kopen, ook al stik je de moord van de geeuwhonger, maar men moet mee met de wereldtrend van een allesverslindende consumenten koopzucht.

 

 

 

 

Foto's onder: De allerjongste van mijn fans, Hanif, papa Pariman en mama Warmi uit Purworejo anno 2012. Wasbeurt in de teil in de tuin... life is simple toch. Waarvoor altijd zo repot met badkuip zus en tegelmuur zo? Wah, koq mobilnya bersih banget deh....Siapa ya yang ngerjain bersihan mobilnya papa ? ....

 

 

Yo Mas, tak 'jak mlaku mlaku ning Purworejo... Aq melu mlaku ning Purworejo goleh opo? Goleh Duren.... Goleh opo maneh? Goleh wong ayu.... En voor de liefhebbers van Purworejo hier dan een YouTube filmpje van Purworejo.....

 

 

 

Foto's onder: Iemand schreef in het gastenboek "Kalau di PURWOREJO ono kali seng okeh watune kalau pada musim kemarau airnya habis yang kelihatan cuma bebatuan ikan nya mengungsi ke pasar.".... En dat is de kali Bogowonto..

De Bogowonto in vroegere tijden en het treintje van de oude suikerfabriek met op de achtergrond de Bogowonto.(Foto's Tropenmuseum).

 

 

Foto's onder: (http://berbagifun.blogspot.nl)

Salju? Sneeuw? Enggé monggoh Ndoro, Salju Merapi 2010.

 

 

 

Foto onder: Ik ben stapeldol op tempe goreng. Ik betaal 1,80 euro voor een blok tempe bij de grote Olifantwinkel Jumbo en 1,30 voor een fles bakolie, is bij elkaar 3,10 euro en nog 40 eurocent voor gasverbruik. Totaal ben ik dan kwijt 3,50 voor mijn gebakken tempe en ik heb het in 10 minuten naar binnen gewerkt.

Stel dat ik dan bij Pak Slamet Ragil zou gaan zitten op zijn bankje bij zijn warung onder de boom en langs de kant van de weg.... dan betaal ik slechts (omgerekend) 7 eurocenten voor een lekkere portie tempe goreng....Stel dat ik 10 porties naar binnen werk, dan betaal ik slechts 70 eurocent.... Ik word relaxed superrijk en ik kan dan sneller die blauwe brieven betalen.... Everybody happy toch: Pak Slamet happy wegens klandizie, ik happy want ik eet lekker en betaal mijn blauwe brieven op tijd en de Blauwe Brieven Verstuurder ook happy, want hun geld komt sneller binnen, zodat zij op hun beurt ook sneller de bijdrage kunnen afstaan aan diegenen die van de belastingcenten moeten leven..... Denk denk denk...

Pak Slamet's adres: ten westen van de rotonde 412 en zuidelijk SMAN 7 te Purworejo.

 

 

Foto's onder: Een stel foto's van de jongste van mijn fans en het gezin.

S e k o l a h !!!!!! Rambut disisir, bajunya putih banget deh, kaos kaki Miki Maus? Tasnya isiné opo sih? Isiné kacang goreng, roti, singkong goreng, tempe goreng, lalapan sayuran rujak petis, opo maneh? Ono dodol Garut, ono brem Banyuwangi.... banyuwangi? Banyubau? ....Sepatuné ... eh loh kok ayah pake sandal ya hihihihi.

Nah, ono sing SMA, ono sing SMP, ono sing main sepak Persebaya, ono sing nakal, ono sing manis, ono sing duduk banku omahé.... Loh, ono sandal kembangan hehehe.

 

Lekker rotzooien op de koele vloer... niets veranderd in al die jaren, ik deed hetzelfde en met mij nog wel duizenden andere kinderen toch?

 

 

Yes, de becak staat klaar, al gedeeltelijk afgeladen met de lege manden en tempeh, want de markt is afgelopen. GEDEELTELIJK al afgeladen dus, nog niet helemaal, want:.... naast de becak staan nog 2 tassen en 2 dingklik, die moeten ook nog mee, misschien ook nog dat blauwe gevlochten ding met een zwarte emmer erboven? ... en natuurlijk de eigenaresse van de hele santekraam... Ik denk niet dat het de dame is die bij de dawet kraam staat, want het is de verkoopkant van de kraam gelet op de zakken die er hangen... of is ze het wel? Yo no se. Maakt niets uit: het punt is, dat er dan een beeld ontstaat van een afgeladen becak met bovenop uittorenend de eigenaresse....... Zo vaak dergelijke beelden gezien. Het is zo thuis, zo eigen. Ik zie het al hier in Nederland gebeuren: zo met al die zooi de bus in whoahahaha. Moet je hetgezicht van de chauffeur dan zien..... Zomaar een helm op de motorfiets geparkeerd.... Moet je hier doen in Nederland? Zelfs op het platteland. Welvarend land toch??? Nou, de helm is binnen 10 seconden gejat door een welvarende inwoner van Nederland.

Lol in de sawa in de desa Brenggong.... Op 7 juli 2012 was er een selamatan Do'a wegens een tienjarige herdenking van een sterfgeval.

 

Voor fervente Semarang liefhebbers of oudingezetenen: Het voormalig hotel Belle Vue te Tjandi en tegenwoordig geheten Candi Baru.

 

 

 

 

Mijn grote dank voor de foto bijdragen hierboven aan die verre vriend en mijn dank gaat ook uit aan de kranten en journalisten en de KB.nl, die het mogelijk maakten en maken, dat ik op deze zonnige dag smakelijk kan lachen om een arrogante in de lucht gestoken wijsvinger van 'n 'Ollander.!!!!

 

Advertentie (onderste): 'Ne 'Ollander gezocht. Overige landslieden niet gewenst, ook al zouden zij de Nederlandse taal machtig zijn en al zouden zij ruime ervaring in het hotelwezen hebben... Is het duidelijk: Alleen ene 'Ollander.....  Eh meneer, meneer, vraagje: Ik ben een Indo, mag ik ook alsjeblieft alsjeblieft alsjeblieft... Neen!!!! 'N 'Ollander staat er toch. Kan je niet lezen? Deze advertentie was van 1939 !!!!

En toen werd het oorlog in 1942.... en de oorlog ging voorbij in 1945 en de Indonesische Vrijheidsstrijd barstte los en dat ging nog ff door een paar jaren lang en tijden veranderden drastisch en den 'Ollander was even weg voor een poosje en kwam terug en hoe !!!!!

Geheel bepakt en bezakt kwam den 'Ollander terug en jawel: Het hotel werd weer voorzien van een vakkundige VOOROORLOGSE leiding.... M.a.w.: Het hotel heeft dan een poosje gedraaid onder een onvakkundige na-oorlogse leiding of zoiets???? ... "Goed Hé ? ", zou René van der Gijp zeggen in het voetbal international programma, ja toch? Wat een arrogantie. Dat "vakkundige" kan ik accepteren, maar dat "vooroorlogse" arrogante gezwam van zo'n journalist.....

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Top