Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Mid. Java Indonesia
Midden Java foto's
Midden Java Senjoyo
Bob Bär's verhaal
Dick Bär's verhaal
Anton van Apeldoorn
Familie Wieligmans
Joyce Kennard-Luther
Externe Indo links

Midden Java - de desa en watergewin gebied

Senjoyo nabij Salatiga.

Wijlen Ed Vos heeft op zijn webiste www.salatiga.nl al één en ander over Senjoyo geschreven en mijn 3R vriend - de Razende Roeland Reporter - stuurde mij recentelijk enkele beelden van de omgeving van Senjoyo. 

 

Voor de liefhebbers van eenvoud op Java. Sommige beelden zijn niet typisch Senjoyo en kunnen net zo goed een toonbeeld zijn van somewhere else op Java, maar desalnietemin niet minder om te bekijken en ervan te genieten, als je tenminste een rasechte liefhebber bent van "ons" thuis.

De foto's zijn met opzet sepia kleurig gemaakt om het effect van "tempo doeloe" te bereiken. Tempo doeloe wel met betrekking tot het rustieke en gezapige dan.

Het gebruik van het water voor allerlei doeleinden en vooral met name voor de was. Provisorisch heeft men zelfs een soort dam gemaakt.... waarschijnlijk om de "lele kuning" tegen te houden???? Staat zo slordig als het wasgoed ineens geelkleurig tint. Meer zeg ik niet. Aan de lezer zelve om te oordelen en te denken aan simpele eenvoud, maar wel noodgedwongen door gebrek aan beter en toch maakt men er het beste van.

Het leven zoals altijd zo is geweest; of het nu koloniale tijden waren of hedendaagse. Is het volk waar ik ook deels van afstam, dan zo eeuwig gedoemd? Of ben ik zo gedoemd omdat ik wasmachines gebruik en meehobbel in de moderne consumentenstroom van gemak en comfort tegen elke prijs.

Uiteraard ook deze keer weer het zelfde liedje: Foto's eigendom van mijn 3R vriend en jiplak mag, máár eest wel vragen toch, zoals het hoort.

 

Foto onder: Hoeveel Rupiah per dag stopt ie zijn knip? Hoeveel Rupiah stopt ie soms niet in zijn dompet omdat er geen klandizie is maar het dagelijks leven toch door gaat...laper of niet laper. (Honger of niet.)

 

Het eeuwenoude tafereel van de boom der bomen

 

Met dank aan mijn 3R vriend aldaar zwervend in de tropenzon en die ons mee laat delen.

Top