De Weduwe van Indië: Moll
Geplaatst 4-7-2019 op Indisch4ever.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
Christiaan Lodewijk Moll was geboren in 1901 te Soerabaja. Zoon van Henriette Tadema Wielandt, geboren te Uithuizen en Cornelis Moll van Pekalongan.
Henriette ging met haar vader en stiefmoeder mee naar Indie in 1876
Haar vader werkte er als arts oa in Malang en moet ca 1888 teruggegaan zijn naar Nederland. Zijn oudste volwassen kinderen bleven er.
Cornelis was drogist en stichtte te Java in 1892 de ‘NV Handelsvereeniging voorheen C.Moll’, die handelde in medische instrumenten, drogerijen, minerale wateren, chemicaliën.
Cornelis heeft zijn vader Steven Moll uit Hengelo , machinist bij de suikerfabriek te Kaliemati, nauwelijks gekend. Hij groeide op met zijn stiefvader Christiaan Lodewijk Filz. Naar hem werd Christiaan Lodewijk Moll vernoemd.
Filz was de kleinzoon van de fransman Jean Filz, die Ambon overgaf aan de Engelsen bij de invasie te Ambon. Filz werd te Batavia door het Nederlands gouvernement veroordeeld en geëxecuteerd in 1810.
Christiaan Lodewijk ging in 1923 te Leiden studeren waar hij februari 1928 slaagde voor doctoraal examen wis-natuurkunde, hoofdvak pharmacie. Een maand later huwde hij met Mathilde Mens Fiers Smeding uit Soerabaja. In 1930 krijgt hij vergunning als apotheker te werken in Indië en werd apotheker bij Rathkamp, te Soekaboemi.
Hij begon daarna een eigen apotheek te Palembang. Mathilde overleed in 1937 en de 2 kinderen kregen in 1938 Julie Bitterberg als stiefmoeder.