Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

De moord op W. van Zuylen. 

Het zoveelste drama wat zich afspeelde in die "goeie ouwe Indische tijden." Bloedhete dagen en zwoele avonden en nachten daar in die tropen op het terras en de rest wat er bij hoort.... flirten hier en daar, over en weer en toen ..... ineens was er een moord en zaten 3 kindertjes zonder papa, die zich in de bak zat te troosten met het vervaardigen van wasknijpers en.... zijn pensioenrechten kwijt was. En het slachtoffer zou een week later gaan trouwen, maar het werd een rouwtoestand in plaats van een feest..... Tja, het is toch wat... Goeie ouwe tijd? Niks ervan, het is heden ten dage nog steeds zo.

Even tussendoor: Conform mijn genealogie schijn ik gerelateerd te zijn aan van Zuylen, doch mij is onbekend of de 1ste genoemde hoofdrol speler in dit artikel tot die schare gerekend mag worden. Ik heb het ook niet verder onderzocht. Tegelijkertijd was ik ook een beetje opgelucht om te weten, dat in mijn genealogie de naam van deN Worm voorkomt en niet van deR Worm. Ferleghen seg anders.

Enfin, in dit drama zijn er twee hoofdrollen toebedeeld en wel:

  1. De heer W. van Zuylen - slachtoffer van de moord en in leven zijnde was hij Lid van de Weeskamer te Semarang en a.s. trouwlustige van de ex-echtgenote van de tweede hoofdrolspeler hieronder, namelijk:
  2. De heer A.N. van der Worm, dader van de moord en gescheiden echtgenoot van mevr. Keyer met wie hij 3 kinderen had; oud douane ambtenaar van beroep; daarna in dienst als pakhuismeester bij Mirandolle Voute en Co. Hij pleegde de crime passionnel op 51-jarige leeftijd. Zij waren in 1909 gehuwd (hij was 31 jaar) en in 1928 gescheiden. De heer van der Worm scheen eerder gehuwd geweest te zijn, waar eveneens drie kinderen uit voortvloeiden, doch deze kinderen werden aan zijn ex-vrouw toegewezen.

Plaats van het delict: Hotel Candi (Tjandi) Semarang, destijds al een gerenommeerd hotel en nu nog steeds. Zie de pagina op deze site Midden Java foto's alwaar foto's te zien zijn van hotel Candi.(Onderaan op de pagina, de laatste foto's).

Datum van het delict: 22 juli 1929.

Uitspraak rechtbank: 29 januari 1930.

Eis: 15 jaar gevangenis straf.

Uitspraak: 8 jaar wasknijpers produceren met 2x daags bordje rijst en kecap en lombok rawit en 's avonds een pisang/mangga/kue mankok naar keuze. 1x In de maand op de eerste zondag: een glas cendol of es pasra met strop susu.

Ik weet niet tot in detail hoe het allemaal ontstaan is, maar op een gegeven moment vond mevr. Keyer haar huwelijk met A.N. van der Worm niet zo lekker meer lopen en het echtpaar scheidde, zeer tegen de zin in van de heer van der Worm. Al tijdens het huwelijk scheen de heer van Zuylen op de proppen gekomen te zijn, daar de vermoorde van Zuylen logeerde bij van der Worm en toen..... je weet wel toch. Ister knipoog, ister knipoog terug, ister glimlach, ister ferleghen gesigt achter een zakdoek en die nieuwe oom doet zo aardig tegen de kindertjes....

 

Zie onderstaande scan voor de aanleiding tot de moord:

 

Hieronder enkele nadere details omtrent het gebeuren, zoals uit de KB.nl geplukt. (Tijdens zijn arrestatie memoreerde van der Worm aan een eendere crime passionnel te Madioen....Van Rijn vermoordde de heer Heyman Cohen.)

Het was een erezaak, was tevens zijn commentaar en verzocht de politie om goed te kijken of het slachtoffer wel echt de geest had gegeven.

 

Het O.M. (zoals het tegenwoordig heet) eiste een gevangenisstraf van 15 jaar tegen de heer van der Worm, maar kreeg uiteindelijk 8 jaren minus voorarrest. Zijn verdediger was Jkhr Mr C.H.V. Ville de Neuve.

Deze pleitte voor uiterste clementie en de rechtbank hield rekening met de leeftijd van de dader/beklaagde en het eerdere voorgevallene wat betreft zijn kinderen uit een vorig huwelijk.

 

When I woke up this morning, there was a note on my door, it said don't make me coffee anymore, coz I won't be back babe, was all she wrote. Gezongen door mijn oom Hank Locklin.

Missschien zal de heer van der Worm wel ook zo'n briefje gevonden hebben op een ochtend, toen hij opstond en bemerkte dat de plaats naast hem in bed leeg was?

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top