Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Nieuwe straatnamen
Surabaya's raadhuis
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Nieuwe straatnamen Soerabaja per 1950,

zoals deze in de Vrije Pers werden gepubliceerd. 

 

Ten behoeve van het lezersvolk uit het oude Soerabaja afkomstig, die graag willen weten hoe de oude straatnemen werden hernoemd.

Men gelieve er rekening mee te houden, dat naderhand enkele vernieuwde namen wederom vernieuwd werden. Hou svp er ook rekening mee, dat Soerabaja heden te dage wel tig-keren groter is gegroeid doordat al die Indonesische Japies veel KingKorn hebben gegeten.

Mijns insziens is de lijst niet volledig. Bijvoorbeeld: Er wordt wel gewag gemaakt van Cannaplein naar Taman Kusuma Bangsa, maar de Cannalaan zelf wordt niet vermeld.

Maakt niets uit toch, as maar gheef heluid en het is per slot van rekening een stukje service en nostalgie.

Leuk als bijvoorbeeld een Indo vader afkomstig uit Soerabaya en tegenwoordig in Vlaardingen woont en op zijn praatstoel zit, tegen zijn kinderen zegt:

"Joh, toen fan froeher woonden wij in de Van Deventer straat. Gezellig dicht bij de pasar."

En de kinderen verbaasd antwoorden: "Pa, dat wisten we niet dat jullie op de grens van Schiedam en Rotterdam hebben gewoond? Wanneer was dat dan?"

Waarop pa kregelig antwoord: "Goblok jullie ja, ik bedoel de Van Deventer laan en niet straat ja, in de buurt van Genteng in Soerabaja. Jullie snappen ook geen bal van toen fan froeher. Hayoo, schiet op en geef me maar een ardaffelkerket (aardappel kroket) en een glas kopi tubruk alsjeblieft. En ga je moeder helpen met de afwas. Males jullie, komen altijd alleen maar om te eten en dan weer gauw ervan door. En nu stil, ik wil film kijken van Roy Rogers met zijn witte jaran kepang. Loh, waar is mijn afstandsbediening nu weer?"

 

Sorry, maaaaaaf 100 keer,  als de oude ogen het niet goed kunnen lezen, maar de originele krant was vrijwel slecht gescand. ik heb wel getracht het iets leesbaarder te maken; dus het ligt niet aan jelui katjamata (bril) of ketaklense.

De oude Nederlandse benaming staat eerst vermeld gevolgd door de nieuwe benaming.

 

 

 

Op de achtergrond een speciale versie van Aloha Oe.

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top