Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Contactformulier
Gastenboek
Wie ik ben
Mijn ouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Indië en Youtube.
Zieleroerselen
Verhalen over susje
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Kediri
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
Maghrib
Wayangfiguur Semar
Stille Krachten I
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
De TrawaPari tempels
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Bep Vuyk
De broers Gentis
Jogja Keraton
Dokter Soetomo
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
Drama Dermodjojo
19 maart 1868
VOC en landje pik
"Toontje" Poland
Eindelijk weer thuis
Indisch of "Belanda"
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Kelapa Karanganyar
Frank Boon
Marie W. Corbet
Orang kecil
Pak Lurah
Ken Dedes
Streetlife Jakarta
Siti Aisyah Pulungan
Contracten Suriname
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Foto's algemeen
Externe Indo links
GEZOCHT


Indo's eten in hun leven gemiddeld
rijstkorrels per jaar en 5 kilo sambel

Pak Tani die dawet hitam verkoopt.

De foto's zijn copyright en eigendom van mijn 3R vriend en wederom geldt ook hier de waarschuwing: NIET ongevraagd jiplak oftewel met dat rechtermuisknopje spelen aub. Ik word zoooo moe om elke keer dit erbij te schrijven en alleen maar omdat er een stel onopgevoede na-apers zich bezighouden met dergelijke praktijken.

Ter verduidelijking: Pak Tani = boer/landbouwer, Dawet is een gekoelde versnapering meestal groen en altijd op de pasar malam wel te vinden. (Dit was dus voor de onwetenden.)

Maar deze pagina verhaalt over de Pak Tani en de Dawet HITAM ( in het Javaans is het Dawet Ireng.) Is exact hetzelfde als de dawet die het meest bekend is, die groen gekleurde dus, alleen zit het verschil in de kleur.

Dawet Hitam is een specialiteit uit de streken van Purworejo (wat betreft de kleur dus) en de zwarte kleur verkrijgt men door het volgende te doen:

Men neme wat JERAMI (in het Javaans bekend als MERANG) en dat zijn de uitgedorste halmen van de padi. Men steke het bosje merang in de fik en men verkrijgt geblakerde resten. Men menge dit verbrandde zooitje met water, roert er wat in en het geheel wordt gefilterd, zodat met enkel het zwarte water overhoudt en dit zwarte water gebruikt men om de dawet mee aan te maken. Klaar is de vrouw van Pak Tani toch?

Nog even wat anders over merang of jerami: Had men vroeger hoofdluis? Beetje merang branden en de resten in wat petroleum doen en dood waren de luizen. Waarom die merang erbij moest is me een raadsel, want de petroleum alleen was al voldoende om de luis richting jeweetwel te dirigeren.

(Hoe dawet bereid wordt, laat ik me hier niet over uit. Vervoeg je daarvoor maar bij iemand die dawet kan maken of zoek het op in één of ander kookboek of google er maar lustig op los. Daar ben ik dus niet voor aangesteld.)

Trouwens: Verwar Dawet Hitam /Dawet Ireng NIET met CINCAU (Tjintjao) dat ook zwart als een ouderwetse kolenkachel ziet, maar iets geheel anders is en dat wordt weer bereid van de MESONA PALUSTRIS of de MELASTONA POLYANTUM of de CYCLEA BARBATA. En wat dat dan allemaal is mag men zelf uitzoeken. Is genoeg over te vinden op het wijde www gebeuren. Zet u makkelijk neder en zoek het maar uit.

Goed en nu verder met Pak Tani, zijn gezin en zijn bezigheden.

Rijst/padi groeit redelijk snel maar niet zo snel, dat men dagelijks kan oogsten en dus dagelijks het bordje nasi op tafel getoverd kan worden door Bu Tani.

Dus is het gezin van Pak en Bu Tani verplicht om er iets bij te doen om het bordje nasi putih en de sayur en de tempe/tahu dagelijks op tafel te krijgen.

Pak Tani zelve moet natuurlijk zijn sawa's onderhouden, dus die heeft het druk zat. Is trouwens voor hem ook nog leuk, want dan is ie uit de buurt van zijn vrouw en kinderen en hoeft ie hun gezeur niet aan te horen toch?

Is ie lekker bezig en heeft ie lekker alleen de muizen op de sawa bij zich. Muizen? Ja natuurlijk ook muizen, want die dingen ruiken gewoon wanneer de padi hangt te hangen aan de aren en binnen de korst mogelijke tijd hebben zich 1000-den genesteld.

Alle voor de warung benodigde ingrediënten zijn al aanwezig, namelijk:

 • een stukje grond om de warung te plaatsen,
 • het hout om de warung in elkaar te flansen,
 • het personeel (elk gezinslid draagt hiertoe bij, behalve misschien enkele uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld een meisje dat in de pubertijd is of zoiets.... zie foto's hieronder.)
 • en overige benodigdheden voor het bereiden van dawet hitam scharrelen her en der ook nog wel rond in de gudang c.q. rommelhoek achter op het erf of zoiets.

Nu dan maar enkele foto's van het gezin van Pak Tani en zijn bezittingen, waar duidelijk uit op te maken valt welke bezigheden door welke gezinsleden gedaan worden. (Of niet, kan ook natuurlijk.)

Foto onder: De warung en een stukje van zijn sawa.

 

 

Foto onder: Een bakkie Dawet Hitam geserveerd door de zoon. Moe is wat aan het rommelen, wat weet ik niet en Mina Adik zit erbij met een bakkes waar de onvree van af straalt van Purworejo tot Merauke. Niet te geloven wat een ontevreden bekkie het juffertje heeft. Die heeft 'r danig de pest in, want d'r vriendinnen hadden gevraagd of ze ff mee ging shoppen in de plaza van Purworejo, maar Ma stak er een stokje voor.... "tutututut, afwassen jij!!!!"

Neen, kijk dan goed naar de gelukzalige glimlach van zoonlief... want die weet precies wat er met de dawet was gebeurd.... Er liepen wat kippen los en die scharrelden naar hartelust in de pan met dawet en lieten af en toe wat vallen... zelfde kleurtje och, gheef neks........ Hij zit nog na te genieten..... ????

 

Hieronder enkele foto's van Pak Tani die de boel aan het inspekteren is of misschien loopt ie wel oude gobangs uit de VOC tijden te zoeken, ken ook natuurlijk. Een poos geleden namelijk kwam er een verdwaalde toerist langs die toevallig in zijn vrije tijd in Holland zich bezig houdt met opgravingen en had hij de Pak Tani wijsgemaakt dat er vaak oude schatten in de grond verborgen liggen, dus daarom........ Grote emmer erbij, je weet maar nooit toch.

 

Foto onder: De openbare stalling. De dag zit erop voor Pak Tani en dadelijk stapt ie op zijn fietsie richting..... huis? Not, want hij had een boodschappenlijstje meegekregen van Bu Tani. Dus eerst richting supermarket Matahari..... 

Waarom doet me deze weg denken aan het liedje van Wim Sonneveld ooit lang geleden?...  "Zo heerlijk rustig...." Gewoon lekker met je achterste in het gras in de schaduw liggen, ver weg van dat gedoe in de grote steden......

 

Foto onder: Pak Tani op zijn fietsie richting Matahari. Onderweg kwam ie nog een stel vrienden/vriendinnen van zijn dochter tegen, terugkomend van de plaza, waarvan hij hoofdschuddend dacht...... Vul zelf maar in. Misschien dacht ie helemaal niets en zat ie het boodschappenlijstje in gedachten te repeteren.... stel je voor dat ie iets zou vergeten, nou berg je dan maar voor Bu Tani..... want die kan me een riedel schelden als ze het op de heupen heeft.....

 

Tot slot hieronder nog enkele beelden van een broer van Pak Tani een stukje verderop, zomaar voor het mooie... Ik bedoel het landschap dus en niet de werkzaamheden in die brandende zon. Broerlief ging ook richting huiswaarts.... Die fiets, die doet me wat, komt me zo bekend voor... Nee, ken niet.... Dit moet een andere fiets zijn... Is geen Hollandse fiets uit de jaren 40-45 van de vorige eeuw en trouwens Duitsland ligt ook ver weg van Indonesia.... Nu zal ik dus op mijn flikker krijgen van enkele sympathisanten van die tijden.. Kan er niets aan doen, mijn fiets was en is weg.

 

 

 

Met dank aan mijn 3R vriend aldaar, genietend van zijn bakkie Dawet... Als ie maar niet teveel ervan eet, want vanavond krijgt hij een bordje rijst met sambel ikan teri... enfin, luister maar naar Pakarena op de achtergrond. Eet ze.

De tekst van Pakarena, dat trouwens van Sulawesi Selatan afkomstig is.

 • Ika teri tura tea bau
 • Adat taman io loa sayang
 • E aule pakarenaya
 • Pakarenaya labiriri pagaukang

 

 • Ika tebu tara teang sayang
 • Punania pagaukang sayang
 • E aule suku Bajinasuku
 • Bajina punania pakarena

 

 • Pura raba piu rukang sayang
 • Baju Bodo kaun lolo sayang
 • E aule suku Bajina
 • Suku Bajina punania ke anggada  

 

Copyrights imexbo.nl en imexbo.org  | Wilt u contact zoeken? Ga naar Contactformulier.
Top