De weduwe van Indië: Rijnders-Mouthaan
Geplaatst op weblog Indisch4ever door webmaster Boeroeng op 18 febr 2020.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
Paul Emile Rijnders werd per 1 april 1936 toegelaten op de politieschool te Soekaboemi, was daarna hoofdagent te Batavia en in januari 1942 gestationeerd als hoofdagent (hoofdrechercheur) te West-Java. Hij werd dus niet gemobiliseerd voor het KNIL. Moest hij na de capitulatie op 8 maart 1942 doorwerken als politieman onder Japanse bezetting ?
In 1963 ontving hij een onderscheiding in de orde van oranje-nassau, ondermeer voor zijn werk te Nieuw Guinea, hoofdinspecteur in 1953 te Fak-Fak. Paul was de zoon van de politieman Arnold Wilhelm Gerard Rijnders en Emma Ronkes.
Arnolds vader was adjudant onderofficier Johan August R. uit Hellevoetsluis. Hij werd ook opzichter der begraafplaats te Buitenzorg.
Stammoeder Rijnders was de indo-europese Louise Wilhelmina Jeanette Colles, dochter van een Amsterdamse sergeant-majoor en een Indonesische vrouw.

Rosamunde Henriette Josephine Mouthaan ( Jetty) huwde als 17-jarige Paul Rijnders in 1939. Januari 1951 arriveerde ze met man en 5 kinderen per SS Sibajak in Rotterdam. Er was daarna minstens nog 1 kind geboren in Nederland. Haar ouders waren Johan Friedrich Wilhelm Mouthaan en Rosaline Stekkinger, beiden uit Magelang.
Haar vader was klerk op diverse gouvernementskantoren.
Stamvader Dirk Mouthaan, geboren in 1800 te Spijkenisse was in gouvernementsdienst, oa als opziener thee-kultuur in Banjoemas, Preanger.