De weduwe van Indië: Schieffelers
Geplaatst 10-3-2012 op Indisch4ever.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die voor het eerst in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad.
Mensen overleden en dat is te zien aan de grafstenen van de begraafplaatsen, bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Oud Eik en Duinen te Den Haag.
Ze heette Marie. Maar misschien waren bewust niet al haar doopnamen op de zerk gezet. Omdat men het niet wist, of omdat men niet zeker was ?
Voluit waren haar doopnamen Marie Jeanne Henriette Alice Victorien Nathalie en ze was dochter van een infanteriekapitein uit Maastricht en de Amsterdamse verpleegster Maria Spaargaren.
Marie was onderwijzeres in het engels en kennelijk te Indië opgegroeid. In 1902 huwde ze te Batavia met Eduard Ferdinand Winckel, ook in Indié geboren en getogen, van Hollandse ouders, manager van de cultuuronderneming Way Ratai. ( rubber, thee, koffie district Lampong) Ze scheiden in 1913 , waarna hij als chiropracticus zich liet naturaliseren in Amerika en daar in 1943 een boek schreef over het Maleis .
Marie’s zonen Edmond en Ferdinand gingen mee naar Amerika.
Een broer van haar werd onderluitenant in het Oost Indisch Leger en huwde een Indonesische vrouw.
Een andere broer bleef evenzo in het leger te Indië en pensioneerde als kapitein.
Een zus huwde een sigarenhandelaar en ze bleven in Nederland
De jongste halfzus huwde te Indië een culemborger, agent Deli my in Medan.