De Weduwe van Indië: Stokhuijzen-Lugt
Geplaatst 25-3-2019 op Indisch4ever.

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
Zoek naar foto’s en namen .
Het familiegraf Stokhuijzen-Lugt.
Hier liggen de ouders en hun 2 dochters. Nonnie en Jeannette.
Johanna Catharina Lugt (1844 Amsterdam -1912 Den Haag ) dochter van de Amsterdamse assuradeur Pieter Lugt en de Leidse Anna Stokhuijzen, zus van haar schoonvader, had zes kinderen waarvan 4 overleden als kind in 1872-1884 De eerste in 1872 overleed te Semarang, toen haar man daar marine-gezagvoerder was .
Ze kwam uit een gezin van 13 kinderen en 3 overleden jong. Een broer Pieter werd jurist en was meer dan 20 jaar te Indië. Een andere broer ging als luitenant en stierf onderweg bij Mauritius.
Ook neven van haar verbleven te Indië Johanna had een nicht met dezelfde naam, moeder van de dichter Herman Gorter.

Ze huwde te Amsterdam in 1869 met Frederik Jan Stokhuijzen, (1842-1930) toen luitenant ter zee 2e klasse en klom op naar vice admiraal . Hij onderwees prinses Wilhelmina over de Marine vlak voor haar troonsbestijging in 1898. En op haar 18de verjaardag benoemde ze hem tot haar adjudant in buitengewone dienst. Maar toen was hij al weer te Indie als commandant van de zeemacht. ( biografie 1922) Frederik en zijn gezin reisden meerdere malen heen en weer naar Indië. Zijn vader Frederik was een militaire arts en later directeur van de gevangenis te Leeuwarden, ook voorvader van Kick Stokhuijzen.
De eerste die begraven werd was dochter Nonnie (1873-1904, doopnaam Anna, naar haar oma) Volgens haar overlijdensacte was ze 31 jaar, geboren te Semarang, zonder beroep , ongehuwd en woonde in Den Haag.
Vermoedelijk inwonend bij haar ouders ? Het zou best kunnen dat dit grafzerk de originele zerk was van 1904.
Zie de rouwadvertentie voor Nonnie. Zuster Jeannette woonde toen in Batavia.
Jeannette Stokhuijzen, geboren 1880 in Amsterdam, was de laatste die bijgezet werd in 1972. In 1901 huwde ze te Batavia met Franciscus Ulesius Clement Gori, employee Nederlandsche Handel Maatschappij, geboren in 1873 te Amsterdam. Hun scheiding was in 1912 te Soerabaja.
Jeannette hertrouwde in 1913 te Den Haag met Joan Hendrik Tobias, makelaar te Soerabaja, geboren 1876 te Cheribon, overleden 1950 te Soerabaja.
Dit huwelijk was een handschoenhuwelijk. Jeannette was in Den Haag, haar vader was de gemachtigde en Joan Hendrik Tobias verbleef in Soerabaja.
Na de scheiding met Jeannette huwde hij een achternicht van haar.
Zijn voorouders hebben Indische namen als ten Cate, Persijn, van Stralendorff.van Gumster. Zijn opa Joan Hendrik uit Zwolle was de stamvader van deze Indische familie Tobias. Hij werd in 1856-1873 resident van Ternate, Riouw, Madoera, Rembang en Soerakarta.
Dochter van Jeannette was Maria Tobias die ooit vertelde dat Louis Couperus zou overnachten bij haar grootouders Stokhuijzen te Batavia, maar dat dit niet doorging.