Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
Nico Johan Bruin
DriessenCateWetters
Driessen Hesselink
CEO Heintz & nazaten
Rembang
Purworejo
Cilacap
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
Teakhout of (d)jati.
Zeerovers in Indië
Dokter Soetomo
Dr J.C. Soewarno
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Bergenbuurt Malang
Goentoerweg 35
Emma van der Pal
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
"Toontje" Poland
Barisan Madoera
Eindelijk weer thuis
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
Frank Boon
Franks levensloop
Marie W. Corbet
Ned.Indisch Voetbal
Een simpel desaleven
Joh.Maria Magd.Oland
A.F.P. Graafland
Johannes Busselaar
Een jeugd in Biak
Albert van Daalen
J.W. van den Heuvel
Hotel van Aart Ambon
FOTO ZOEKT FAMILIE
Dr. van Bijsterveld
Contr. G. Agerbeek
R.M. Noto Soeroto
Orkest Eurasia
Mia Aarwen
F.J. van Uildriks
J.N. van der Palm
Godee Molsbergen
Een KNIL sergeant
Jagen in Indië
VRIJHEIDSLUST B'dung
Jan Dinger Batoe 1
Jan Dinger Batoe 2
Werner Kraus Passau
Motorrennen te Java
Wapens P.J. Hartman
Wapens Hellerman
B.W. van Gorkom
J. Dunnewold
Koopman/v. Naerssen
Ody Koopman
Henriette Jac. Haas
RUDOLF B. HARTUNG +
Gvrnr C.C. Tromp
George Ernst Raket
Tineke en Bobby
Leger de Heils Indie
mevr. de Vos - Loust
Resident Westenberg
ResWestenbergFamilie
Juffrouw de Roos
Wies v.Vianen Beeldh
Van Alphen de Veer
Maurenbrecher
Broodfabr. de Groot
Gezusters Potter
Frans Butteling
Doddy Stille Kracht
KW3 eindklas 5a 1900
De Hardemans
Schenkenb. v. Mierop
K.Hoedemaker+gezin
Koperberg
Valenbreder
Mendes da Costa
Smeroe Hoeve
Heuvelschool S'mrng
Fam. Maasdam deel 1
Fam. Maasdam deel 2
Fam. Maasdam deel 3
Oom en neef de Vries
PG Carli filmmaker
Dr. Roelof Dunnewold
Ella Sundah
Marshall
Pension NUOVA Zeist
Victor La-/Fontaine
HotelHansje Sarangan
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

SUKOREJO in de buurt van Pekalongan Midden Java.

In het lokaal dialect wordt het ook wel SOKOREJO genoemd. 

(Niet te verwarren met SUKOREJO in de buurt van Malang Oost Java.)

Waarvoor een fotoreportage over Sukorejo? Simpel, omdat het vlakbij Pekalongan ligt en wat is er dan aan de hand met Pekalongan. Ook weer heel simpel luidt dan mijn antwoord: Omdat er batik gemaakt wordt.... De Batik Pekalongan.

OK, hoor ik sommigen uit het passerend publiek al weer zuchten en steunen en kreunen, so what al die Batik. Hebben we al genoeg van gezien toch?

Wat is dan nu weer zo bizonder aan die Batik Pekalongan, dat er hier een pagina aan gewijd wordt?

Om onder andere deze reden: Ik had ooit een gerelateerd familielid die beroemd is geworden door de Batik en haar batikkunsten en zij behoorde tot de "van Zuijlen familie". Zij werd en wordt nog steeds beschouwd als een Batik Queen en heel wat boekwerken over haar en haar batikkunsten zijn er uitgegeven. Het gerelateerde aan de fam. van Zuijlen komt via de tak Nijssen/Niessen en aanverwanten. Ooit plaatste iemand op het internet de provocerende opmerking, dat Indo's nooit iets bizonders hadden gepresteerd en hooguit administratief iets hadden bereikt of iets dergelijks dus.... .... Provocerend? Jawel, want hij wist wel degelijk dat er beroemde Indo's waren/zijn.

Zegt dit al genoeg, die titel Batik Queen? Neen? Ga dan verder zeken naar Eliza van Zuijlen en haar famlie.

En ook wegens het volgende: Nou kijk dan maar naar de hieronder getoonde fotobeelden over het durp SOKOREJO, waar de bevolking leeft van het vervaardigen van de batik, maar een goed oplettend bezoeker/-ster zal iets opmerken wat niet dagelijks voorkomt in het batik gebeuren elders.... Ik zei: Een goed oplettende bezoeker/-ster dus !!!!

En voor we verder gaan: De foto's zijn eigendom en copyright van mijn 3R vriend aldaar, die er weer eens van door ging met zijn gerobak en 2 stieren die de gerobak voorttrokken, zijn rantang met eten voor onderweg vol gestampt met lekkernijen gemaakt door de buurvrouw,  2 balen met hooi voor zijn stieren en zijn camera en ook nog een stoffer en blik om onderweg de uitwerpselen van de stieren op te ruimen natuurlijk. Dus dames en heren: Niet jiplak voor de zoveelste keer, tenzij vooraf toestemming gevraagd wordt. !!!! Alstublieft dankuwel terima kasih kembali satu blik boontjes met tahu petis en nasi putih.

 

De ingang van het durp Pringgosari, vallend onder de Kelurahan Sukorejo Pekalongan Midden Java.

Even een notitie terzijde: PRINGGOSARI was in oude tijden het durp waar niet alleen de PRINGles (= chippies in die ronde bussen en tegenwoordig nog steeds in de verkoop in de Nederlandse supermarkten, maar dan geproduceerd in La Olanda) gemaakt werden maar ook de befaamde en lekkere noGOSARI (die gestoomde banaan in meel in pisangblad gewikkeld). Nederland vond de in Indië gemaakt Pringles echter te heet smaken wegens de lombok erin verwerkt (de Hollandse tongen konden er niet tegen)  en daarom besloot Nederland het maar in eigen productie te nemen. En enkel leven van de verkoop van noGOSARI bracht geen rooie rot Rupiah sen op voor het fabriekje aldaar in Indië en zodoende ging men over tot het vervaardigen van Batik. Hehe, weer wat geleerd jullie toch? (Hoop ik.)...

De letter N op de ingangsboog moet men er maar bij denken. Dat ding was er vroeger wel, maar één of andere passerende onverlaat had die letter "N" verdonkeremaand omdat ie zijn kindertjes zo graag een chocolade letter wilde geven met Sint Nikolaas feest, maar geen geld had voor de chocola en toen maar enkel die geroofde letter "N" gaf, netjes verpakt in daun pisang, gejat uit buurman's tuin.

Op de foto hieronder is Pak Orde Baru bezig de zandkorreltjes bij elkaar te vegen, omdat buurtkindertjes er weer een rotzooi van hadden gemaakt en per slot van rekening zijn het wel zijn zandkorreltjes toch? Hij is dus niet bezig met een Geigerteller op zoek naar oude VOC duiten ja.

Het straatje en doelwit van bezoek door mijn 3R vriend en de ontvangst ten huize van Ibu Manten Baru. Uiteraard liet ook deze keer mijn vriend zich een beetje gaan en vlogen zijn schuine bakken door de lucht, hetgeen een hilariteit teweeg bracht, waar nu nog de hele buurt schande over spreekt. Opa op de achtergrond, is nog van de Orde Dulu/Tempu Doeloe/oude garde en schaamde zich om het allemaal aan te moeten horen en mopperde dat het een lieve lust was........ ..... ......Alhoewel opa later op de avond en uit zicht van de familieleden naar mijn vriend stapte met het verzoek, de schuine bakken toch nog maar eens een keer te vertellen, want rooie oortjes krijgen vond ie toch wel fijn. ..... Aan de waslijn op de achtergrond bij opa is dus niet zijn Jaeger onderbroek, ..... mocht men soms iets in die geest denken.

 

Hieronder enkele beelden van de fabricage en verwerking van de batik producten. Her en der van wat idioot commentaar voorzien. (Niet altijd !!!)  Hieronder een test sarong, door een proefpersoon gedragen en na goedkeuring gewassen en gaat men dan pas met de productie van deze kleurencombinatie verder. Rechts op de foto is een nieuwe kleur (Paars rozig of zoiets) voor kinderbloesjes, zoals besteld door de HéPA (Niet HEMA).

Die ouwe fiets achter die blauwe batik, nog net te zien, is ooit door een Duitse toerist daar achtergelaten toen ie op vakantie was en die Duitse toerist zijn vader had dat ding ooit mee geroofd uit Holland in die welbekende jaren, maar wist niet meer van wie om het na de oorlog terug te geven en daarom had die dat ding maar aan zijn zoon gegeven, die er dus mee op vakantie ging en op zijn beurt weer aan de bevolking had gegeven, die er ook geen raad mee wist omdat er een chassisnummer in is gegraveerd en daarom staat dat ding nu te koop op één of andere tweedehands site.nl

 

De zon is gratis (alhoewel ie toevallig deze dag niet aanwezig was.)

 

De vervaardiging van kain batik geschiedt door de bevolking, enkel door natuurlijke producten te gebruiken. Om de kain batik een mooie glans te geven, gebruikt men derhalve ook natuurlijke organische producten. Deze worden door de plaatselijke pitik kampung (durspkippetjes) geproduceerd die hun uitgeworpen producten droppen op de te drogen kain batik. Men laat het een dag intrekken en 's avonds pas spoelt men het uit......... Ook tegenwoordig schijnt men aldaar toch nog niet geheel zonder de kunsten en fratsen van de (witte) Europeaan te kunnen, want zelfs de pitik kampung werkt daar nog steeds onder supervisie van een blanke Mandur. (Eh??? Wie beweert dat de zaman penjajah voorbij is???)....

..Een ander weetje: Op Java heeft de Javaan een voorliefde voor blauw. Let op het krukje. Schijnbaar heeft het afrukken van de blauwe baan op de roodwitblauwe vlag ergens in het verleden toch nog een stuk "heimwee" achtergelaten. .... Manieheus dus. Men houdt daar gewoon van blauw.... En kijk 's rechts onder op de foto naar dat stukje witte muurtje.... Het prille begin van Durps grafiti heeft ook daar al zijn intrede gedaan..... jammer genoeg ooit 's meegevlogen met de Garuda komende uit verloederde westerse contreien .... bloedzonde hoe een oude vervlogen tijd ook haar adat heeft laten vervliegen....

 

Pak Orde Baru ligt somewhere achter de balen te pitten. Zijn sandalen getuigen van zijn aanwezigheid daar.

 

De spoelbak en tevens verkoelingsbak voor verhitte tenen. De man links met Tshirt lacht breeduit, want hij is opgelucht, omdat ie net een bezoek heeft gebracht aan dat hokje achter links bij die hangende bruine kains. Gisteravond teveel sambel goreng pete gegeten in combinatie met pepesan jengkol en een paar glazen ouwe towak (tuak).

 

Een naburige spion op bezoek om te zien hoeveel kain batik de buurman al heeft geproduceerd. Want anders kost het dat hem zijn bonus als ie achter is met zijn productie. Het kan echter ook zo zijn, dat ie bezig is om de kain batik van wat andere kleurstoffen stiekem te voorzien. Of denkt ie wellicht dat de kain scheef is opgehangen, gelet op de striping... Broodnijd toch? Manieheus.

 

Een ieder helpt mee of je jong bent of niet. Meehelpen voor de kost heet zoiets. Moet je hier in La Olanda zoiets voorstellen..... Tatatararatara, de brandweer, politie en kinderbescherming en tantes en ooms de allemaal een duit in het zakje willen doen en commissies zus en zo en meneer pastoor en meneer dominee, zelfs wordt er een spoedvergadering in de 2de kamer belegd en meteen met loeiende sirenes op je af.... "Nir, Nir, mag niet loh, is kinderen afbeulen Nir. Ook al is het maar kain batik samenvouwen." ...  "Nir, je moet ze in de watten leggen Nir, dan krijgen ze vanzelf wel een grote onfatsoenlijke bek Nir en worden ze lekker lui en ontevreden Nir." Jaja, totdat ze ineens voor het dilemma staan, dat men eigenlijk toch wel verkeerd bezig waren geweest.......... Let op de veelvuldige aanwezigheid van keien..... vulkanisch Java toch?

 

Kijk en observeer is mijn advies. !!!!! Kijk onder andere ook goed naar de Linkerhand van de dame en de Linkerhand van het jongetje... Kijk, hoe beiden de handen neerleggen op een eendere wijze, namelijk met de rug van de hand plat te rusten. En ma pakt nog net met d'r middelvinger het mouwtje vast van het jochie, alsof ze wil zeggen..... Ik hou je vast, wat er ook gebeurt... Waarom? Lees zelf maar verder onderop deze pagina.

 

Hieronder een kunstenaar bezig om enkele foutjes weg te werken. Maar het kan net zo het plaatsen van zijn handtekening zijn. Motief: Daun pisang als je goed kijkt naar het groen.

 

Kijk GOED en observeer GOED is wederom mijn advies. Als je het niet ziet, zet dan even je Hans Anders brilletje op en kijk weer GOED. Niet verder scrollen, maar eerst goed kijken. !!!!

 

 

 

Is je wat opgevallen na het kijken van de foto's van die dame?

Opgevallen dat er een gele bedak laag op haar gezicht is aangebracht? Een gele bedak (poeder) laag gemaakt van kunyit.....Neen, niet tegen de zon zoals gebruikelijk in Azie....want dan is die laag spierwit, omdat de bedak gemaakt wordt van rijstepoeder.

Haar ogen goed bekeken? Haar gelaatsuitdrukking goed bekeken?

Zal jullie uit de droom helpen, mede met behulp van mijn 3R vriend, waarvoor dank wederom.

Zij heeft verdriet en conform het gebruik in die contreien smeert men kunyit (=geel) bedak op het gezicht van een moeder, die recentelijk haar kind heeft verloren. !!!! Moederverdriet bedekt met gele kunyit bedak...... en de gelaatsuitdrukking is alom ter wereld eender....... , bij moeders die een kind verloren hebben.....

Dit ten behoeve van diegenen waar ik hierboven iets tegen zei: Een Goed oplettende bezoeker/-ster zal iets opmerken.

Nogmaals met dank aan mijn 3R vriend aldaar, die toch maar regelmatig op pad gaat met zijn stieren gerobak !!!!

 

Voor een moeder.

 

Top