TJISAROEA BUITENZORG DEEL 2.
Deze pagina is een vervolg en aanvulling op de pagina Tjisaroea Buitenzorg deel 1. (Op deze pagina heb ik aanvullingen verkregen van de heer Henri Bik en welke ik op deze pagina deel 1 in rood heb gewaarmerkt.)
De inhoud (tekst en foto's) van deze pagina deel 2 heb ik verkregen van de heer Henri Bik een nazaat van de familie Bik en aanverwanten, waarvoor mijn dank.
Ik heb toestemming gekregen om het hier te plaatsen en alle gegevens incl. foto's e.d. dragen het copyright van de heer Henri Bik. U gelieve er rekening mede te houden en zonder voorafgaande toestemming is het verboden om klakkeloos te dupliceren, met welk doel dan ook.
U kunt meer te weten komen over de heer Henri Bik, als u op deze link klikt:https://www.nederlanders.fr/profile/HenriBik?overrideMobileRedirect=1
Kortom, als men googled op de naam Henri Bik Frankijk is er genoeg te vinden.
Ik dupliceer de letterlijke teksten van de heer Henri Bik hieronder en voeg niets van mezelf toe.
Quote:
Mijn overgrootvader Bruno Bik (1808-1868) was van 1849-1868 administrateur van dat landgoed van 12.000 hectare grotendeels onontgonnen bergland. Zijn oudere broer Jannus Theodorus Bik (1796-1875) had het in 1849 van Johannes van der Crab (1798-1865) gehuurd en kocht het van hem in 1866.
Bruno Bik trouwde in 1838 met Charlotte Johanna Marguerite van Doorninck (1820-1857) Zij is een dochter van Martinus van Doorninck (1787-1821) telg uit een notabel Deventers geslacht en Assistent-Resident van Buitenzorg en Jacoba Wilhelmina Bremer (1796-1865). Jacoba werd door Georg Gutzlaff , Pruisisch Officier en brigadegeneraal van het VOC-leger verwekt bij zijn Indonesische slavin Olimda. Georg liet zijn dochter, mijn bet-overgrootmoeder, dopen en adopteren door de weduwe Bremer. Van Olimda heb ik dus 3% Indonesisch bloed.
Na het overlijden van Bruno senior belast Oom Jannes Theodorus in 1871 twee van Bruno’s zonen met het beheer van Tjisaroea: Jan Martinus (1839 –1926) voert het administratieve beheer en regelt de sawah exploitatie en alle rijst aangelegenheden. Hij woont in het landhuis Tjisaroea, zie bijgaande afbeelding.
Bruno Theodorus 1840 – 1921 beheert de koffietuinen hogerop en laat daar ook een huis bouwen, zie andere bijgande afbeelding. Na zijn dood werd het beheer overgenomen door zijn schoonzonen François en Eduard Keuchenius, die de koffieplanten door theeplanten vervingen.
Reeds rond 1877 legt Jan Martinus zijn functie neer, nadat zijn eerste drie dochters op Tjisaroea overlijden en vertrekt naar Batavia, waar hij administrateur van de begraafplaats Tanah Abang wordt. Zijn broer Bruno Thedorus neemt zijn taken over en gaat in het landhuis Tjisaroea wonen met zijn vrouw Maria Catharina Elisabeth du Puy (1847-1942).
Jannus Theodorus Bik had meerdere landgoederen waaronder Tanah Abang bij Batavia. Mijn achterneef Sven Verbeek Wolthuys heeft een fraai boek geschreven over de ontwikkeling van dat landgoed tot een buitenwijk van Djakarta, waarin ook een hoofdstuk over Tjisaroea staat:
https://www.lostjakarta.com/shop/
Unquote.
Hieronder enkele afbeeldingen van de landgoederen waar in bovenstaand stuk over wordt geschreven; één en ander ter verduidelijking.




Met veel dank aan de heer Henri Bik.
Moge zij die niet meer onder ons zijn in eeuwige vrede rusten.