Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Gastenboek
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
VOC Leembruggen
VOC Suratte
VOC Galle Ceylon
VOC Kerkhof Macao
VOC Kerkh. Ahmedabad
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Het stadje Galle te Ceylon.

Een voormalig VOC fort en vestiging.(Sorry: Eerst waren er de Portugezen gerepresenteerd door Paolo Pareira, toen kwam Jan Hollander langs en daarna kwam Lord Wilwel of Cannotmore uit de UK aankloppen.)

Oh ja spreek de naam als volgt uit: GOL met de dikke G van Gula Jawa, dus niet op zijn hollands Galle van Gallemiezen.

Wie had dat kunnen vermoeden: De haven van Colombo werd honderden jaren later ook weer aangedaan door Hollandse schepen, maar dan volgeladen met Indische mensjes op weg naar een nieuw voor hen onbekend land, genaamd Nederland......en niet als destijd beladen met handelswaar... Alhoewel? Waren deze Indische mensjes niet ook handelswaar of waren ze meer onderhandelingswaar? .... Alvorens in de boten gepropt te worden

Zie ook de vorige pagina over Robertus Henricus Leembruggen, om deze pagina enigszins te waarderen.

Leembruggen was gehuwd te Galle Ceylon en verkaste naar Surat Noord West India om daar een beetje het feestbeest uit te hangen, hetgeen hij ook uitbundig deed en later te Negapatnam (Oostkust vastland India tegenover Ceylon en tevens zetel van de Gouverneur van Coromandel) in arremoei stierf, nadat ie van zijn rijke (tweede) echtgenote Hripsima een schop onder zijn achterste had gekregen wegens het veelvuldig uit- en loslaten van zijn echtelijk gekooid vogeltje.

 

Hieronder enkele foto's over het oude Galle. De foto's zijn afkomstig van de Britse Bibliotheek en zijn gedateerd tussen 1800 en 1865 en een enkele ietwat jonger zelfs. Waar nodig zijn de eventuele andere bronnen vermeld.

Het leek me nu niet bepaald een gastvrij en vrolijk oord, maar ja, er werd daar door de jongens van de VOC aardig verdiend, dus dat nam men maar voor lief al dat ongemak.

De VOC verdiende veel, maar de in dienst gestelden verdienden nog veel meer, want al snel bleek zowat elke medewerker zijn eigen toko te hebben en zijn dubbele boekhouding natuurlijk...

Men kent dat toch wel? Één voor de baas, één voor mij. Éen voor de baas, twee voor mij, Éen voor de baas, drie voor mij enzovoorts enzovoorts ... totdat de Interne Accountancy van de VOC na een paar honderd jaren erachter kwam, dat men bankrupt was en haar voormalige medewerkers en/of nazaten in dure SEL Pulman Mercedessen rondreden. (Ikke niet hoor, ik hield het maar bij een simpele BMW 800 IES.)

Nu dan de oude foto's... Lijkt ergens toch wel veel op dat oude Indië. Kan ook niet anders, want heel Zuid Oost Azie leek op elkaar; hooguit wat verschil in kleding en taal, maar de zon en de klapperbomen waren alom eender en ook de pisangbomen en aapjes en de mangga en de tijgers. Ja ook daar te Galle waren en zijn tijgers... Tamil Tigers.....

 

Laten we maar beginnen met enkele oude vrienden van Leembruggen, die hij regelmatig bezocht om zijn juwelen te verkopen wegens de tekorten in zijn leefstijl. 4 heren (Juweliers) die hun kostbaarheden taxeren. De achterste twee bieden aan en de meest linkse en rechtse keuren en/of kopen...Of omgekeerd, kan ook.

 

De bazaar oftewel overdekte markt of zoiets. Tegenwoordig heet zo iets Super Winkel Centrum voorzien van Jumbo en AH en de Turkse slager en de Halfords voor reserve onderdelen van de wielen van de gerobak en nog een Hema. Parkeerplaatsen zat destijds en... gratis.

 

Nee, geen bazaar afdeling, maar de barakken voor Jan en Piet met hun Ceylonese Nyai's. Of dachten jullie dat de soldaatjes daar kuis waren en dat zij enkel in Ned. Indië huishielden?. Jaja, dat dachten jullie zeker weten van wel.... Forget it, juk is juk, waar je ook bent toch. (... Niet te verwarren met de Dutch Burgerij Union, want dat waren elite jongens en meisjes.)

 

De ballentent van plezier en waar men ook kamers kon huren. Geheten het Hotel van Galle met klaarstaande gerobak taxi voor de deur en bagage zeulers. Het terras dient men erbij te denken en ook de koele drankjes. Strand op 5 minuten loopafstand. Aangeraden werd om een parasol mee te nemen.

En het hotel heeft men tegenwoordig aardig gerenoveerd en ziet er nu zo uit.(Outbound Holidays dot com)

 

 

De dure wijk van Galle met de bijbehorende bungalow voorzien van enkele medewerkers van de plantsoenendienst, die aan het bijkomen zijn van hun zware werkzaamheden. Let op de zendmast...: Hallo Moeder, Hier Radio Bandoeng, ...Dag moeder....was ooit een bekend liedje toch. De foto moet na 1895 genomen zijn. Waarom? Zelf uitvinden en aub erop komen waarom.

 

En... uiteraard zoals ook alom aanwezig in dat andere oude Indië, hadden we daar natuurlijk ook een kampung Tjina oftewel de Chinese wijk.

 

En uiteraard net als in dat Indië fan toen fan froegher, hadden we net buiten de "stad" de naburige desa's waar niets te beleven viel, want de grond daar was armetierig arm, dus weinig te verbouwen. Hooguit misschien iets te vissen. En anders was het gewoon jezelf vervelen van armoe.

 

De vuurtoren van Galle.

 

De vuurtoren heden ten dage.(Wikipedia)

 

Gezicht op de haven van Galle vanaf de versterkingswal van het fort bezien.

 

De oude vestingwallen heden ten dage.

 

Lord Valentia in 1803 op weg van Galle naar Colombo. Jaja, geen Martinair of zoiets toen. Ik heb een artikeltje over mijn opa, die enkele duizenden kilometers verder een eensgelijke tocht maakte over de rivier de Baruto om 's een "hartig woordje" te wisselen met een lokale radja, die er geen zin meer in had om klakkeloos  "Ja en Amen Toean Besar" te mompelen tegen het gezag. Dus trok opa erop uit met 75 soldaten om 's wat vuurwerk af te schieten, onderwijl donder en bliksem vloekend, want dat tochtje op de rivier was geen lolletje. Muggen, zwemmend ongedierte. En Jan Fuselier moest een keer nodig en hing over de reling... En niet lang daarna zongen zijn maten: "In de Baruto zwom een krokodil, Jantje moest gaan poepen en werd gebeten in zijn bil."

 

En als immer waar dan ook, een voorbeeld van een maatregel genomen door de koloniserende landen: Het Slaveneiland van Galle. 3x Raden waarom dit eiland zo genoemd werd.

 

De haven/rede van Galle.

 

De katholieke kerk van Galle. Gebouwd t.b.v. de Portugezen die daar de baas speelden, alvorens die vermalijde brutale Hollanders op Galle af kwamen stormen.. In naam van Oranje doe open de poort, anders hangen we jullie op aan lang stuk scheepskoord... En die Portugezen ervan door natuurlijk al vloekend en tierend omdat alweer die verrekte Hollanders bezig waren landje pik te spelen....

Snappen jullie nu anno 2014 eindelijk, waarom Nederland meedokt aan de steun voor de Zuid Europese landjes van de Europese Unie?

Hierom dus. Die Portugese soldaten maakten destijds rechtsomkeerts en riepen: "Wacht maar. Over een paar honderd jaar komt Portugal in problemen en dan kloppen onze nazaten bij jullie op het Binnenhof Den Haag om onze gederfde winst en rente terug te vragen"....hetgeen dus geschiedde. "El ma casa Portuguesa Constertesa", zong de delegatie, met de collectebus in de hand, blijgemoed kloppend aan de deur van de in funktie zijnde premier van Holland.

 

Enfin, die Hollanders waren geen katholiek, dus moest er een Hervormde kerk komen. Helaas heb ik geen oude beelden ervan maar wel die van heden ten dage gerestaureerd en wel. (Foto afkomstig van http://travel-tips.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com )... En er werd ook een Anglicaanse kerk gebouwd, toen de Engelsen op hun beurt de Hollanders de zee op schopten.... "Fort, wegwezen jullie. Onze beurt nu." En uiteraard ontbrak de Mesjid niet.... Beide kerken lijken qua bouwstijl veel op elkaar.

 

Laten ze in 2012 nou nog eens wat gevonden hebben daar in dat Galle. Zie bericht hieronder.

Een video van youtube over Galle toen en nu (van Henk Sebregts.)

 

TopCopyrights imexbo.nl, imexbo.org, imexbo.eu, annajohannes.eu | Why do you visit this website if you can't read.....