Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Gastenboek
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
VOC Leembruggen
VOC Suratte
VOC Galle Ceylon
VOC Kerkhof Macao
VOC Kerkh. Ahmedabad
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Het VOC kerkhof te Ahmedabad.

Ahmedabad ligt in de buurt van Surat (hoofd VOC post destijds) in Noord India. (Wat heet vlakbij? In elk geval die kanten uit.) Zie de kaart hieronder.

In dit artikeltje ga ik niet verder op in, wat de VOC daar in Ahmedabad en omstreken te zoeken had. Daar is al genoeg elders over geschreven.  Het ging mij om de personen in de graven in het aldaar gelegen kerkhof. Helaas ben ik niet veel wijzer geworden. maar heb desondanks toch deze pagina samengesteld.

Er resteert een vraag bij me, na het lezen van de artikelen zoals door mij hieronder genoemd. Waarom stelde de Ned. regering (via de ambassade aldaar in die contreien) wel een bedrag beschikbaar voor renovatie van dat kerkhof en is de Ned. Regering afkerig om maar iets te doen aan bijvoorbeeld Peneleh te Surabaya? 

Ik gun het 3D-Blueprint ten zeerste, dat dit architecten bureau de taak had gekregen om één en ander aldaar te Ahmedabad op poten te zetten en te regelen en tot een mooi resultaat te komen. (Om reden dat er bijv. nog steeds handelsbetrekkingen zijn in navolging van de vergane VOC tijden van weleer. ). En mijn felicitaties aan dit bureau met deze verkregen opdracht destijds.

Maar waarom wordt er geen centimeter dan gedacht aan steun voor (alweer) Peneleh dan? Zijn de handelsbetrekkingen met Indonesia (EN DE BANDEN) dan niet groter en belangrijker?

Het zal me verder een worst wezen hoe de redenaties en gedachtengangen zijn van de dames en heren die er (eventueel) over nadenken of nagedacht hebben, maar het blijft heel vreemd en onverklaarbaar. Of is het weer de bekende kreet: Laten we alsjeblieft alles wat herinnert aan het voormalig Ned. Indië maar in die oude jati-houten reiskoffer dumpen, want alsjeblieft zeg, dat is passé. Is de VOC dan niet passé en was de VOC dan niet de basis van het voormalig Ned.Indië???

Nog zo'n vreemd vraagje dat bij me opkomt? Waar zijn de berichtgevingen over de Armeense kooplieden die aldaar ook liggen? Waren de Armeniërs niet de peilers van de handel van de VOC in die streken? Is men het niet bekend, dat begin van de jaren 1800, voormalig Ned. Indië dreef op de financiën van de Armeense gemeenschap. Ook weer zo'n stukje geschiedenis dat het liefst onder deurmat wordt geschoven toch?

 

Het volgende artikel verscheen in 2011 in de Volkkrant:

 

Het hele artikel van de Trouw kan men HIER lezen. In het artikel lees ik dat het projekt enkele 10-duizenden euro's moest gaan kosten en dat een gift werd verstrekt door de Nederlandse Ambassade van circa 10.000 euro. Het restant van het budget werd door de Nederlandse gemeenschap aldaar bijgelapt.

Wat het Amsterdamsche architecten bureau 3D-Blueprint (welke te Ahmedabad ook een vestiging heeft) te zeggen heeft  op haar website kan men hier lezen.....

Dr. Marion Hélene Peters (geboren te Jakarta in 1951) heeft o.a. een studie gemaakt van de VOC graven in Noord West India (waaronder Ahmedabad)  en haar website is hier te vinden. Meer weten over Marion H. Peters, lees dan hier verder

Uiteraard is er meer over dit kerkhof geschreven en ook over de "opknapbeurt" ervan. Men gelieve dit zelf maar even op te zoeken.

 

Onderstaande foto's zijn van de website van 3D-Blueprint afgehaald. Copyright en eigendom 3D-Blueprint. Het is jammer, dat er geen informatie over de personen te zien is op de foto's.

 

 

De hiernavolgende foto's zijn Copyrights: Hemil Shah.

 

 

Een stukje modern Ahmedabad in haar volle groeiende glorie en (nog steeds aanwezige) ellende voor sommige delen van de bevolking.

 

 

 

 

TopCopyrights imexbo.nl, imexbo.org, imexbo.eu, annajohannes.eu | Why do you visit this website if you can't read.....