Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Gastenboek
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
VOC Leembruggen
VOC Suratte
VOC Galle Ceylon
VOC Kerkhof Macao
VOC Kerkh. Ahmedabad
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

De VOC en Surat(te) in noord west India.

 

Opgedragen op 6 juni 2014 aan Louise ... Voor haar, omdat zij aan me dacht en gedag zei. 

 

Citaat hieronder uit geraadpleegde bron www.vocsite.nl/geschiedenis/handelsposten/suratte.html

De eerste Nederlandse kooplieden die de internationaal zeer belangrijke handelsstad Suratte in 1602 bezochten, Hans de Wolf en Lafer, werden bij het verlaten van de stad onderschept en terechtgesteld door de Portugezen. David van Deynsen werd in 1607 zo in het nauw gedreven dat hij zelfmoord pleegde.
Door toedoen van Pieter van den Broecke ontstond er ondanks de moeizame start vanaf 1616 een bloeiende VOC-vestiging met een aantal kleinere kantoren in het achterland. De handelsposten Burhanpur en Cambay waren geen succes. In 1637 werd in Vengurla een kleine uitkijkpost geopend om de Portugezen in de gaten te kunnen houden.
In de eerste helft van de 18e eeuw werd Suratte geleidelijk van het binnenland afgesneden waardoor de aanvoer van katoenen stoffen en indigo vanuit Agra stagneerde. De handel op de Rode Zee werd gehinderd door plundering en afpersing te Mocca. Na enige decennia van interne twisten en grote verarming kwam Suratte tenslotte in 1759 in Engelse handen. Vanaf dat moment nam de VOC in de stad een ondergeschikte positie in.

 

Surat. Bron British Library. Door Alfred Robert Freebairn in pastel geschilderd. Jaar mij onbekend.

 

Onder: Pieter van de Broecke, die van Surat een belangrijke VOC vestiging maakte. Bron California Edu.

 

Gezicht op Surat in 1830 - maker onbekend - De vestigingen van diverse landen "broederlijk" naast elkaar (kijk naar de vlaggen). Bron: California Edu.

 

Waar in Surat de Engelsen en de Hollanders "vreedzaam" naast elkander leefden en af en toe samen aan de zwier gingen, was het op andere "koloniaal vruchtbare" oorden moord en doodslag. Hieronder een tafereel van Batavia waarbij de VOC Engelse stouterikken "onder handen" namen en dat ging niet zo vriendelijk als te Surat. Je zou haast denken, dat de logies/partijen/factorijen op zich zelf stonden en geen onderling contact met elkaar hadden. Immers, hoe kan je vriendjes met elkaar zijn en tegelijkertijd elkaar een beetje dood zitten martelen.

Onze ex-premier Balkenende bedoelde toch niet dit soort taferelen, toen hij een paar jaren geleden tjdens zijn ambtsperiode in het openbaar verkondigde, dat men in Nederland maar weer terug moest naar de "goeie ouwe" VOC tijden of iets dergelijks?

Foto weet niet meer waar ik die gejat heb. Sorry aan rechthebbenden bij deze.

 

Fragment uit: The English in Western India - 1854 Bombay door Rev. Philip Anderson over het "naast elkaar leven" te Surat in die jaren. Anderson was kapellaan van de Engelse East India Company.

Society was of the free and jovial kind. There were no English Ladies and if the Factors wished to enjoy the conversation of the gentler sex (vrouwelijk geslacht), they must resort to the Dutch Factory. We have an account of a wedding party there. The bride was Armenian and the groom a Dutchman. Al the Europeans of the place were invited and every Lady came. So there were present one Portuguese and one Dutch Matron, a young Maronite girl and a native woman who was engaged to marry a Dutchman....

Een Maronieten meisje = Een christelijk Syrisch meisje dat de West Syrische geloofsovertuiging volgt en deze stroming is gesticht door de heilige Maron in de 5de eeuw.

Citaat uit Armenians in India:

"The FIRST English Factory in India was opened at Surat in 1612, by the permission of the Mogul Emperor JAHANGEER, son of Akhbar the Great. The Armenians, the pioneers of foreign trade in India, had established themselves at Surat before the advent of the English, the Dutch, the French, being great favorites with the Mogul Emperors from Akhbar downwards. "

 

Hendrik Adriaan van Reede tot Drakestein...toe maar. Zie hieronder zijn begrafenis en zijn praalgraf te Surat. Foto van het graf copyright British Library en foto van zijn begrafenis www.rijksmuseum.nl

Een stukje over Hendrik Adriaan van Reede tot Drakestein uit Wikipedia.

Hendrik Adriaan van Reede tot Drakestein (Amsterdam, 13 april, 1636 [1] - 15 december 1691), sinds 1680 heer van Mijdrecht, was een militair en administratieve ambtenaar bij de VOC. Als commandeur van de Malabar hield hij zich bezig met botanie. Voor de uitgave van zijn werk, waarin 740 planten zijn beschreven, nam hij een groot aantal mensen in dienst. Het werk verscheen in vier talen, LatijnArabischSanskriet en Malayalam. In 1684 kreeg hij de opdracht de corruptie en morshandel in VOC-factorijen in India aan te pakken. Hij bezocht de Kaapkolonie, de Coromandelkusten Bengalen. In 1691 stierf hij op weg van Cochin naar Suratte en is daar met veel vertoon begraven.

Vraagjes die oprijzen bij me? Hij hield zich bezig met Botanie.Hij was toch bestuurder. Botanie? In opdracht van het Rijk of als hobby? (Zijn werken zijn bekend.)... Een begrafenisstoet van hier tot gunter, een graf gelijk een paleisje zo groot... Wie betaalde dat allemaal? Het rijk of de familie? Daar waar het klootjesvolk in lemen hutjes op de heide zich zat te warmen aan de koe in de huiskamer..... Hij moest de corruptie en morshandel onder handen nemen....? Jaja. Of werd dit alles betaald uit de corruptiepot en morshandel? Laten we hem een onvergetelijke begrafenis bezorgen en we sluiten de boeken van onderzoek? 

De begrafenis stoet. Who pays the Ferryman?

Het graf van van Reede te Surat.

Ik vraag me af of de familie ooit wel eens een bezoekje heeft gebracht aan het graf van hun voorvader? Een ticket is heden ten dage niet zo erg duur, richting die contreien.

 

 

Surat heden ten dage( circa 4,5 miljoen inwoners rijk, superrijk, arm en superarm in de slums):

Athwa Gate in de stad. Diegenen die bekend zijn met Surabaya Indonesia zullen het met me eens zijn, dat op één of andere manier dit tafereel aan de kruising hoek Simpang apotheek doet denken. Verander het vliegtuig in de klok en denk rechts even de bomen weg....en waan je zelf op het dak van de apotheek..... Think big en niet meteen met pietluttige tegen-argumenten aankomen, in de stijl van: Ja maar, de kleur van dat gebouw links is niet wit of het dak is niet rond of iets dergelijks. 

 

Het Internationale handelscentrum van Surat. Ooit liepen hier VOC mensjes en collega's van andere landen op zoek naar florijnen of VOC duiten of iets dergelijks van waarde. En zij liepen te bakken in die zon met hun VOC kleding.

 

Het station van Surat. Vraag me niet wat die gekke dingen midden op de weg doen in een funktie van waarschijnlijk een weg-verkeer om-/geleiding of zoiets? Foto van www.diamondbhai.com.

 

Volgende foto's copyright http://megaconstrucciones.net/?construccion=surat

Kijk naar de beelden van een boeiende en bruisende stad vol met industrie en moderne vooruitgang en sluit je ogen en denk aan die oude tijden van die arme ploeterende VOC mensjes met geen luxe en comfort om zich heen en zich "vermakend" in een moordende stoffige hitte en zich verwonderd afvragend: Wat doe ik hier in dit konijnenland... Konijnenland? Jawel, toen ik nog in die streken werkzaam was, zei een lokale bewoner ooit tegen mij: "We Indians, we are like rabbits, we live to fuck. That is why we have one billion people or even more."

Ik kon me het toen (en nu nog steeds) heel goed voorstellen, want er lopen daar verschrikkelijk mooie tantes rond, mits je natuurlijk van zwart haar houdt.... en niet gecharmeerd bent van barbies met spierwit geblondeerd haar. Zie filmclips onderaan deze pagina.

 

Het vliegveld van Surat.

 

De Andrews bibliotheek.

 

Diverse bruggen over de Tapi (Tapee) rivier

 

De Sarsarbrug.

 

De Village tempel.

 

Diamant beurs waar Surat op draait.

 

Kijk naar het arme zooitje wat op de oeverbanken leeft.....eet, slaap en poept. Dit fort is het fort van Surat en door de toenmalige heerser Muhamed Tughlak in 1450 laten bouwen als versterking tegen de Bhils, een volksstam die in opstand was tegen de heersende Mogul.

Het oude fort met op de achtergrond de markt.

 

De zaterdag markt op de rivierbanken. Kijk, dat moesten ze hier in Holland ook maar invoeren. Maakt de boel een beetje fleuriger en levendiger. Ik vraag me af of het toendertijd ook al zo was? Roti Chanai verkopers, Curry verkopers, Mangga en duren misschien ook? Of misschien de chutney ervan? Ergens een paar olifanten geparkeerd? Een verdwaalde Maharaja op tijgerjacht en even een versnapering halen op de markt?

 

Jawel, hier is ie dan: het oude VOC kerkhof (althans een deel ervan) waarvan de tombes geheel in Indiase stijl gebouwd werden. Uiteraard liggen in dergelijke graven alleen de hotemetoten van weleer. Jan Knecht die bezemwacht had, lag in een eenvoudig cementen bakje met een opschrift "Hier legt/leyt begraven etc etc. Het was een goeie drommel, maar zijn werk was een rommel of zoiets". Het zooitje ziet er wel verzorgder uit als dat wat in Peneleh Surabaya ten toon wordt gespreid. Het kerkhof lijkt kleiner dan het is. Het strekt zich uit tot ver achter het groen op de achtergrond.

 

De Tapi rivier, waar ooit eens de houten zeilvaartuigen opvoeren of voor anker lagen, van heinde en verkomend, zowel van de VOC alsmede van de collega concurenten uit Engeland, Frankrijk, Portugal, Denemarken etc.

 

Nog zo'n super modern gebouw vernoemd naar één of andere oude Raja geheten RajHans. Zou het een nazaat zijn van één of andere VOC'er? Hans?... Neen, want in het Gujarat heet men wel vaker Hans. Schijnt daar gewoon te zijn en hier in West Europa maar denken dat men de naam Hans heeft uitgevonden.

Nog sterker: In India is een befaamde Punjabi zanger genaamd Hans Raj Hans.(*1964)

Overigens: De taal van Gujarat is dus NIET gangbaar in heel India. Nog sterker (alweer dus): Door de vele handelspraktijken uit oude dagen van en naar Indie en vv. India, kwam uiteraard ook een stukje taal mee naar voormalig Indië. Voorbeeldje: In het Indonesisch betekent "Jauh" = "ver (weg)". Laat nu in het taaltje van deze streken van Surat "Jauh" betekenen "Gaat heen, gaat verweg, verwijder je."... Ook zo'n leuk dingetje: In het taaltje aldaar zegt men gewoon "Neen of Nee".... Invloed van de VOC nog?

 

De graftombe van Khawaja Safar Sulemani, destijds één of andere Turkse legeraanvoerder die het daar voor het zeggen had vanaf 1530 en in 1545 stierf (namens de Shah) in een gevecht tegen de Portugezen. (De Mogul Bahadur Shah was zijn vriendje). Even een paar durpelingen bij elkaar jagen en de opdracht geven: "Niet OH-en, hier heb je de bouwtekeningen en begin maar. 's Avonds een bordje rijst en voor de rest koppe dicht." En de arbeiders - hoofdzakelijk de Paria kaste - togen blijgemoed aan het werk, want hun Mogul/Khan/Raja/Big Boss had het bevolen toch en dat was een heilige eer, ammeneus. En van tijd tot tijd kwam een Europese Invader 's langs met de Raja om de vorderingen te aanschouwen.... Geen haar verschil met wat er in voormalig Indië gebeurde..... Een adelijke lokale dame Marian Sami ligt er ook begraven. Het zal wel...Op zichzelf is het natuurlijk een prachtig bouwwerk en hulde aan de arbeiders die het gebouwd hebben. Vakmanschap en klasse. Hoevelen zijn bezweken tijdens de bouw?

 

En tot slot een voorbeeld van een dame  (Vydia Balan) die in haar vrije tijd op de markt staat of wel eens in een film opduikt, bijvoorbeeld Parinita/Parineeta.

 

Zij is als theeplukster te bewonderen in de volgende youtube clip. U ziet haar op ongeveer 35 seconden na de start in het thee veld. 

 

De moeite waard om meer te zien? Kijk dan hier naar.

 

TopCopyrights imexbo.nl, imexbo.org, imexbo.eu, annajohannes.eu | Why do you visit this website if you can't read.....