Het oude Nederlandse kerkhof van KUPANG eiland Timor. Deel 2.
Gelegen aan de tegenwoordig geheten Jalan Pahlawan, Kelurahan NUNHILA, kecamatan ALAK te Kupang Timor.
De lokatie (via Google View):

In de Ind.Navorscher 2006INN19 staan de opschriften der graven op dit kerkhof. Destijds bij de samenstelling van deze uitgaven werd al vastgesteld, dat de:
- graven veelal verminkt waren en
- weinig over Kupang in de almanakken werd genoteerd en
- daardoor vele vraagtekens open bleven.
Op FaceBook heeft SENA GUMILANG d.d. jan 2020 enkele andere foto's geplaatst van de overledenen die op dit kerkhof begraven zijn. De foto's heb ik met Copyright Sena Gumilang gewaarmerkt.
In deel 1 Kupang kerkhof heb ik reeds iets geschreven bij een foto waarbij ik naar deze pagina deel verwijs en het betreft het graf met het volgende opschrift:
HIER RUST VROUWE A.J. MAIER GEBOREN ALBRECHT GEB. SOERABAJA 21 SEPT 1871 OVERL. RESIDENTSHUIZE TE KOEPANG OP 25 MEI 1918.


De begravene was: (NIET A.J.) maar Josephine Antoinette Albrecht, geboren 21 sept 1871 te Soerabaja, dochter van Albrecht / de Quay. (Volgens RA 1872 heette zij Josephine Antoinette en volgens RA 1892 huwde Josephine Antoinette Albrecht met Ernst Gustav Theodor Maier.

Haar echtgenoot Ernst Gustav Theodor Maier was per 1913 Resident van Timor en onderhorigheden en daarmee is verklaard waarom Josephine overleden was in het Residentshuis. De resident Maier zelve overleed in 1929 te Den Haag.
Saillant detail: Op Kupang ligt ook begraven mevr. C.J.M. Hoogkamer geboren Ophuijsen en ook zij overleed in 1892 in het residensthuis te Kupang.
Hieronder het Residentshuis te Kupang uit het KITLV waar 2 bewoonsters ervan daar in dat huis het aardse verlieten.

Het grafje van de jonge JORIS ALEXANDER LOUIS POLIDOR VERMEER. Op de grafplaat lijkt de letter V op een letter W, doch volgens de register almanak heette hij Vermeer. Er was een kapitein kwartiermeester J.H.Ch. Vermeer gelegerd te Koepang in 1916. Familie?? Geen nadere details bekend.


Hieronder het graf Lena Laibahas.
Het opschrift luidt:
HIER RUST MIJNE GELIEFDE ECHTGENOOTE LENA LAIBAHAS GEBOREN JOHANNES. GEB. DEN 20STE SEPTEMBER 1891. OVERL. 3DE AUG 1919.


Mevr. Laibahas geboren Johannes was niet van Armeense oorsprong. Alhoewel er in 1835 woonde en werkte de koopman Lazar Johannes en overleed te Koepang op 17 febr 1835.
Er was werkzaam te Flores de heer J.A.I. Laibahas als commies op het Ass.Res. kantoor.
Er was werkzaam te Tenggarong een onderwijzer HIS, K.C.Laibahas.
Voor de rest geen nadere details bekend in de beschikbare bronnen.
Dan hieronder het graf van: ? Voorlopig nog onbekend. IK heb aan de hand van de 2006INN teksten begraafplaats Koepang getracht deze tekst te ontcijferen, doch het is me niet gelukt. De tekst is te onduidelijk helaas.


Echter anno begin maart 2022 slaagde Ish Krancher (van Krancher dot com) erin, om te achterhalen wie in dit graf ligt te rusten en ze stuurde mij een tweetal foto's toe van het graf, welke zij op haar beurt weer had verkregen via een posting op FB van de heer Yithzak Tzaddok. ... De foto's zijn gedateerd april 2021. Dank Ish.
Hieronder dan de bewuste nieuwe foto's.
Ik heb op een der foto's de tekst verduidelijkt.



Desondanks, nu ik weet wie er in dit graf rust, ben ik er niet in geslaagd om te achterhalen wie ROONTJI VELBERG was. De almanakken geven weinig duidelijkheid, temeer omdat Roontji volgens grafopschrift geboren was in 1870 en de RA's geven geen informatie over huwelijken voor 1870.(Evenzo niet andere openbare bronnen.)
De graftekst zegt me eigenlijk weinig. Is het geschreven door haar familie? (Echtgenoot? Kinderen? Neen, geen kinderen, dan zou er gestaan hebben onze innig geliefde moeder of iets dergelijks.)
Ik vermoed zelf dat Roontji een Inlandse vrouw was gehuwd/relatie had met een zekere heer Velberg en het is jammer dat ik mevr. Roontji Velberg geen beter respect kan tonen. Maar ik kan ernaast zitten.
Maar voor het zelfde geld was Roontji echter een dochter van een heer Velberg met ?? en was Roontji jonge juffer gebleven en heeft de familie of de goegemeenschap haar op deze wijze gerespecteerd? Wellicht was ze verpleegster?
Let wel: het onderstaande is een kronkel in mijn gedachten en geldt NIET als bewijs of iets dergelijks. !!!
Het knaagt aan me en om één of andere reden blijf ik in mijn speurtochten naar Roontji's verleden hangen bij mej. Rosette Velberg, ambtenares op Kupang die geboren werd in 1899 en in 1935/1936 op groot verlof naar Nederland ging en in die jaren 1935/1936 nog steeds betiteld werd als juffrouw, dus ongehuwd.
Zie foto onder van Online Begraafplaatsen.
HIER RUST ONZE LIEVE ZUSTER EN TANTE C.H.J. (Webmaster: Constantia Henrietta Jeanette) VELBERG *5-11-1904 +25-9-1956
ONZE LIEVE MOEDER ROSETTE VELBERG *7-10-1899 + 11-2-1976
Zoals ik het lees werd Constantia als eerste begraven in 1956 en daarom: onze lieve zuster en tante. (Rosette was zuster en kinderen van Rosette waren dan haar neven/nichten/neef/nicht van Constantia.)
Rosette overleed in 1976 en werd door haar kinderen begraven.

Hieronder de dankzegging van Rosette wegens het overlijden van haar zuster:
In de advertentie zie ik slechts één naam Mignon onder de naam van Rosette staan, terwijl het grafopschrift zegt: Onze moeder, dus meervoud. Maar de tekst in de advertentie kan ook gelezen worden als zijnde de zuster van Rosette en de tante van Mignon en daarom "onze" en daar hou ik het op. Geen andere kinderen van Rosette. (Hetgeen impliceert dat de tekst op de grafsteen dus niet juist is.?)

Constantia's ouders waren JAN VELBERG en ANTJE MARIA SUSANNE DAULIMA (Overl.akte Zwolle 518) en zij waren dus ook de ouders van Rosette.
En hier stagneer ik, want niets te vinden over Jan en Antje. Wel aanwezig record in Krancher dot com: Saartje Magdalena Daulima (1877-1939) en gehuwd met Francis Cadursis Townsend. (Zuster????)
Dus in wezen: geen stap verder gekomen.
Moge zij allen in vrede rusten.