Het katholieke kerkhof van MOENTILAN, tegenwoordig dan MUNTILAN geheten.
Wat betreft de lokatie verwijs ik naar de volgende website (in het Indonesisch) met artikel gedateerd 17 maart 2019 in welke melding wordt gemaakt dat de graven destijds verkast zijn. Het betreft de onderstaande graven, behalve die van CLARA HORTENSE JÜCH, welk graf en die van KAREL SIMON nog steeds op de oude lokatie liggen temidden van de behuizing. Het artikel deelt niet mee waarom deze 2 graven zijn achtergebleven? De link naar het artikel: https://news.okezone.com/read/2019/03/17/512/2031178/misteri-makam-orang-belanda-yang-kerap-diziarahi
In afwijking van mijn andere pagina's over de diverse kerkhoven in Indonesia, dit keer geen uitgebreide reportage over de achtergronden van de begravenen aldaar.
Slechts een blik op de graven van de rustenden aldaar en de foto's zijn het COPYRIGHT van ROEMAH TOEA te vinden op Facebook. Er zit een enkele foto tussen die niet van Roemah Toea is, maar op de betreffende foto('s) heb ik dan de copyright holder geplaatst.
Terima kasih Roemah Toea !!!!!!
Moentilan, aldaar kraaide de Katholieke Missiehaan zijn victorie; denk aan pastoor van Lith en anderen. De oprichting van de school 1906 tot opleiding van Javaanse katholieke onderwijzers en nog veel meer. (Het Xaverius College en tegenwoordig de SMA Plus geheten.)
Men kan veel over Moentilan en de missie vinden op het internet en ik zal hier slechts een link geven naar de Javapost.nl, dat over pastoor van Lith een artikel plaatste. Te vinden door HIEROP te klikken.
Oh ja, in het artikel van de Javapost.nl wordt geschreven, dat men beter vanuit Jogja kan vertrekken om Muntilan te bezoeken. Niet mee eens, totaal niet, want Muntilan zelf is een goede basis om de stad (het stadje) en omgeving te bezichtigen...althans: dit is mijn visie omdat ik geen doorsnee toerist ben, maar ten dele een zoon van Java. (Genoeg slaapplaatsen en eettenten te vinden in Muntilan.)
Muntilan was ook een interneringskanp en de familie Cassuto verhaalt er over: KLIK HIER.
William Deymann - de weldoener van Dakar Kids - schrijft in Julie een Indisch meisje over het Xaverius College te Muntilan. KLIK HIER.
Meer lezen in het Indonesisch? Klik dan HIER om het artikel te lezen, dat Lengkong Sanggar (Facebook) schreef over de Missie in Muntilan en pastoor van Lith onder andere. (Jejak kolonial Mengingat karya van Lith.)
(Lengkong Sanggar: terima kasih atasa nama artikel karya van Lith) !!!!
Muntilan (Moentilan), waar ligt dat dan op Java? Het resulteert onder de gemeente Magelang.
Volgens Wikipedia:
Muntilan adalah sebuah kecamatan di Kabupaten Magelang, Jawa Tengah, Indonesia yang menjadi pusat perdagangan dan jasa di bagian Selatan Kabupaten Magelang. Muntilan terletak sekitar 10 Km dari Kota Mungkid yang menjadi pusat pemerintahan atau ibukota dari Kabupaten Magelang, 15 Km dari Kota Magelang, dan 25 Km dari Kota Yogyakarta. Muntilan telah lama menjadi pusat perdagangan dan jasa di bagian Selatan Kabupaten Magelang dan berada di jalur provinsi yang menghubungkan Kota Semarang, Kota Magelang, dan Kota Yogyakarta.
Muntilan juga berada di jalur kereta api tua yang menghubungkan Stasiun Tugu Kota Yogyakarta, Stasiun BlabakMungkid, Stasiun Kebonpolo Kota Magelang, Stasiun Ambarawa, dan Stasiun Tambaksari Kota Semarang yang sekarang sudah tidak berfungsi lagi.
Hieronder Het Missie museum. In een artikel op Wikipedia schrijt men dat dit gebouw de katholieke kerk is. Not dus.

Het graf van pastoor van Lith en een beschrijving uit de www.kb.nl. Ja ja, met het opschrift in het Javaans. Primeur voor deze webmaster dus. (Pastoor van Lith werd ziek, keerde terug naar Nederland om te herstellen en keerde na herstel terug naar zijn geliefd oord te Java alwaar hij na zeer korte tijd weer ziek werd en te Semarang in het ziekenhuis overleed. Zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar Muntilan.)


Foto's hieronder van diverse missie broeders en het kerkhof. (Copyright Roemah Toea op Facebook)




Ter verduidelijking hieronder voor hen die niet goed kunnen lezen: Het graf van Pastoor Hoevenaars.









De graven van Clara Hortense Jüch en van Karel Simon overleden Bojolali 16 mei 1881 (GEEN foto) liggen nog op de oude lokatie van het oorspronkelijke kerkhof Bojolali. Zie en lees de link (in het Indonesisch): https://news.okezone.com/read/2019/03/17/512/2031178/misteri-makam-orang-belanda-yang-kerap-diziarahi
Op Openarch.nl wordt gemeld ene Karel Simon, geboren 1909 te Sawah Loentoh, hij zou een nazaat geweest kunnen zijn? Of slechst een toevalligheid van een eensluidende naam, kan ook. Ik meld het slechts.
Hieronder nog enkele foto's van het graf van Clara Hortense Jüch, * Bojolali 10 juni 1888 en +Purworejo 6 sept 1909, eveneens het Copyright van Roemah Toea via Facebook. De foto's zijn van diverse oogpunten genomen.
Haar broer Johannes Frederik Ferdinand Jüch ligt te Jogja begraven naast zijn vrouw de gedoopte Javaanse vrouw Wilhelmina (Minah) en men kan meer over deze familie lezen en zien op de Pagina Kerkhof Jogja deel 2.



Moge allen die daar liggen, in vrede rusten.