Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
DriessenCateWetters
Kediri
Moord Kediri 1902
Moord Kediri 1927
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Desa planten
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
Jogja Keraton
Jogja impressies 1
Jogja impressies 2
Dokter Soetomo
Dr J.C. Soewarno
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Goentoerweg 35
Emma van der Pal
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
"Toontje" Poland
Barisan Madoera
Eindelijk weer thuis
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Kelapa Karanganyar
Frank Boon
Franks levensloop
Marie W. Corbet
Contracten Suriname
Ned.Indisch Voetbal
Een simpel desaleven
Joh.Maria Magd.Oland
A.F.P. Graafland
Johannes Busselaar
Een jeugd in Biak
Albert van Daalen
J.W. van den Heuvel
Hotel van Aart Ambon
FOTO ZOEKT FAMILIE
Dr. van Bijsterveld
Contr. G. Agerbeek
R.M. Noto Soeroto
Orkest Eurasia
Mia Aarwen
Kerontjong Toegoe
Oudheidk. Dienst
F.J. van Uildriks
J.N. van der Palm
Godee Molsbergen
Een KNIL sergeant
Jagen in Indië
VRIJHEIDSLUST B'dung
Jan Dinger Batoe 1
Jan Dinger Batoe 2
Andy Flores Noya
Werner Kraus Passau
Motorrennen te Java
Wapens P.J. Hartman
Wapens Hellerman
B.W. van Gorkom
J. Dunnewold
Koopman/v. Naerssen
Ody Koopman
Henriette Jac. Haas
Red een portret
Rudy en de kali
Gvrnr C.C. Tromp
George Ernst Raket
Tineke en Bobby
Leger de Heils Indie
mevr. de Vos - Loust
Resident Westenberg
Juffrouw de Roos
Wies v.Vianen Beeldh
Van Alphen de Veer
Maurenbrecher
Broodfabr. de Groot
Gezusters Potter
Frans Butteling
Doddy Stille Kracht
KW3 eindklas 5a 1900
De Hardemans
Schenkenb. v. Mierop
K.Hoedemaker+gezin
Koperberg
Valenbreder
Mendes da Costa
Smeroe Hoeve
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

De Oudheidkundige Dienst in voormalig Indië en Zuid-Oost Azië.

 

Verwacht  hier geen compleet beschrijving of iets dergelijks over deze Dienst......Wil men meer weten wat precies deze Dienst inhoudt en wat zij gedaan hebben aan werkzaamheden? Ik zou zeggen: een goede bron is natuurlijk de KB.nl bijvoorbeeld en juffouw Google de nieuwsgierige zoekmachine.

Ik plaats hier slechts enige foto's van enkele bekende personen, ooit in dienst van de Oudheidkundige dienst en voorzie de foto's van enig kommentaar. Soms heel merkwaardige feiten, waar ik met een schuin oog richting bron(nen) kijk en op mijn voorhoofd hele grote fronzen tevoorschijn komen.

 

1) Pieter Vincent Van Stein Callenfels.

Bron: http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn3/steincallenfels (alwaar men via deze link een completer beeld van Pieter Vincent kan lezen.

Quote: Van Stein Callenfels was tijdens zijn leven al een legende. Zijn enorme gestalte (1,92 m. lang en 140 kilo zwaar), zijn bulderende stem en zijn vermogen om buitengewone porties eten en alcoholica naar binnen te werken bezorgden hem de bijnaam 'Iwan de Verschrikkelijke'. Hij noemde zichzelf wegens zijn zwelgpartijen de laatste echte Germaan. Andere opvallende eigenschappen van deze non-conformist waren zijn hoffelijke wijze van omgang met vrouwen en zijn bereidheid bij kinderen oprecht kinderlijk te zijn. Door de bevolking werd hij, ondanks zijn excentrieke levenswijze, letterlijk (vanwege zijn omvang kon hij geen bergen beklimmen en moest hij per draagstoel vervoerd worden) en figuurlijk op handen gedragen. Hij had een fenomenaal geheugen en was een zeer goed verteller. Dank zij deze twee laatste kwaliteiten was hij een ideale gids voor de vele bezoekers die hij heeft rondgeleid bij tempels op Java, Bali en Sumatra, die hij ontgraven had en geïdentificeerd. Unquote.

Zijn gewicht en misschien ook wel de ongezonde levensstijl qua eten en drinken,  de tropische temperaturen, zijn gereis van hot naar her en soms in barre omstandigheden....het kon niet uitblijven dat deze grote archeoloog aan een hartinfarct overleed in het ziekenhuis te Kandy Ceylon op 27 april 1938.

Bron foto's KITLV: Pieter Vincent van Stein Callenfels aan het bier. Schitterende foto. Precies zoals hij was, wars van de gevestigde orde, op blote kakken, in zijn sarong en direct met de aarde in verbinding...de aarde waar hij zijn geluk in vond door het om te spitten, te zoeken naar datgene wat hij liefhad en het ook nog te vinden als kroon op zijn moeite en arbeid. Hij deed het met zijn hart.

 

Foto's onder: Volgens de omschrijving van het KITLV zou PV hier zich bevinden in Javaans gezelschap samen met 2 andere Europese mannen. Waarschijnlijk op bezoek bij de hoogwaardigsbekleder..... gelet op de samenstelling van het gezin en de Orde op de borst van de heer rechts naast PV gezeten. Het vreemde aan deze foto is het feit, dat het "geknipt" is en dat volgens het KITLV deze foto uit 1915 zou zijn gemaakt door Nieuwenhuis.

Eronder een zelfde foto maar dan voorzien van het rechtergedeelte waar Prof. B.J.O. Schrieke erbij zit en dan blijkt het een foto uit 1930 te zijn??? Vreemd allemaal dat gearchiveer met tegenstrijdige vermeldingen. (Prof Schrieke was minister KW onder de heer Colijn in 1939 en stierf te London in 1940 en promoveerde in 1916 te LEIDEN in Oostersche Taal- en Letterkunde.)...Iemand heeft duidelijk "vals geschiedkundig gespeeld" met het vervaardigen en archiveren van de foto's.

 

Gedateerd 1915 volgens het KITLV.

 

 

Foto onder: Gedateerd 1930 volgens het KITLV. (Laat ik het maar erop houden dat deze datum juister is dan die hierboven genoemde van 1915.)

Foto boven geheel rechts zittend de heer Prof. Dr. Schrieke. Hieronder detailfoto's. Schrieke werd in 1939 minister K & W en onderwijs  onder kabinet Colijn.

 

De nog jonge PV die in 1911 een auto verkoopt aan de heer Bienema. Een sensationele gebeurtenis voor het hele durp.

 

Bron: DBNL. PV met de koningin van Siam.

In memoriam Pieter Vincent van Stein Callenfels - een enorme reus met een enorm groot en goed hart. 1883-1938. Hij deed op zijn archeologisch vakgebied,  het werk dat de Ned.Indische regering naliet te doen. Klasse voor wat hij deed en betekende.


 2) Vincent Rogers van Romondt.

 Voor wie interesse heeft in het geslacht van Romondt en hun bindingen met de Cariben Midden Amerika (St. Maarten, Curacao): Zie deze link Caribian Seek.

 

Prof. IR Vincent Rogers van Romondt (+1974)  geboren op 24-7-1903 te Utrecht uit ouders Anthon George Henri van Romondt  en Elisabeth Filippina ten Bosch.(Gehuwd Utrecht 5-8-1902) V.R. werd door de Jap geinterneerd (vastgenomen te Jogja) en volgens zijn interneringskaart is zijn moeder Elisabeth Filhipina Weyland. (Zij huwde ten tweede te Utrecht 15-7-1919  met Gerard Johan Weijland).

 • Deed in 1922 eindexamen gymnasium.
 • Ging in 1928 op voor zijn candidaats en slaagde in dec 1930 voor ir bouwkunde te Delft. 
 • Kreeg in jan 1931 zijn werkbestemming Indië.
 • Hij was per mei 1931 Inspecteur in dienst van de Oudheidkundige Dienst te Yogya.
 • Per 1-3-1953 bij Presidentiëel Besluit (Soekarno) de functie van Hoogleraar Bouwkunde aan de ITB Bandung.
 • Ging onverwachts met verlof naar Nederland in sept 1954.
 • Had in 1931 te Yogya een collega en kennis P.H. van Coolwijk.

Contact adres op zijn interneringskaart vermelden: P.H. van Coolwijk. Deze laatste was een collega en vriend bij de opgravingen e.d. Hieronder een foto van V.R. en P.H. Coolwijk tijdens hun gezamenlijke werkzaamheden. Foto bron KITLV. (Coolwijk rechts.)

 

P.H. van Coolwijk in 1931 tijdens opgravingen. (KITLV). In 1921 was hij opzichter en later de adj. bouwkundige onder V.R. van Romondt in 1931.

 

Prof. Ir. Vincent Rogers van Romondt hieronder rechts. Links de heer Ir. Ben W. Colenbrander en naast hem echtgenote Els Colenbrander-Schmidt. Bron KITLV. 1931 te Yogya.

 

Een stukje uit de krant over Vincent Rogers van Romondt:

 

 

Hieronder enkele beelden van het KITLV van V.R. van Romondt uit zijn jeugd. Althans dat beweert het KITLV en daar heb ik mijn super grote en nog grotere twijfels over, maar wie ben ik? Slechts een OH verhaler, maar wel ééntje die graag alles nauwkeurig uitpluist en ik zeg "Nauwkeurig" en niet roefroef klaar naar huis en maandag weer verder en is mijn salaris al gestort baas?

 

Eerst maar even op (deels herhaling) vertellen welke gegevens ik heb:

 • Vincent Rogers is geboren op 24-7-1903 te Utrecht uit huwelijk van Papa Anthon George Henri van Romondt en Elisabeth Philipina ten Bosch (17-4-1873 Utrecht / 1-12-1953 Loenen)  die te Utrecht huwden op 5-8-1902. (Papa Anthon slaagde in 1901 voor arts te Utrecht en papa Anthon overleed te Utrecht op 10-5-1911. Mama hertrouwt op 46 jarige leeftijd in 1919 met Gerard Johan Weijdman die 31 jaar was. Bij mijn weten en voorzover ik het heb kunnen nagaan was Elisabeth Philipina niet eerder gehuwd geweest en had zij niet eerder kinderen dan de twee genoemde broers uit haar huwelijk met Anthon George Henri von Romondt.

  Vincent had een tweelingbroer namelijk Bethyl Philipus von Romondt en natuurlijk eveneens geboren op 24-7-1903 te Utrecht. Uiteraard.
 • Beide broers zijn nooit gehuwd geweest. Bethyl is zelfs bij mijn weten en vlgs PK nooit in Indie geweest. Hij was leraar handtekenen en Bethyl werd maar liefst 106 jaar oud !!!!!!
 • Uit dit huwelijk zijn verder geen kinderen gekomen.
 • Papa Anthon studeerde in 1901 af als arts, dook het leger in als Reserve officier Gezondheid en verliet de dienst per 25-11-1906. In 1906 komt papa uit in de competitie voor de Utrechts Schaak vereniging.
 • Wanneer zijn papa, mama en de kindertjes Vincent Rogers en Bethyl Philipus naar Indië gegaan en hoe lang bleven ze daar en wat deed papa daar voor werk, gelet op de jaartallen van papa hierboven genoemd? Heb ik niet kunnen vinden. Zijn zij wel überhaupt naar Indië gegaan???

 

Gaat ie dan, een paar foto's van VR van Romondt uit zijn jeugd samen met zijn papa en mama volgens het KITLV. (????)

De tweede en vierde figuur van links zouden de ouders van VR van Romondt zijn. Foto gedateerd 1906.... Eh, was in 1906 papa van Romondt niet aktief bezig in Utrecht voor zijn schaakvereniging? Was papa van Romondt niet per 25-11-1906 uit dienst te Utrecht bij het leger? En kijk eens goed naar de vorm van het gezicht van persoon nummer 4 en de omhoogstaande snorpunten.

Foto hieronder: Volgens het KITLV zou het jochie (tweede van rechts) Vincent geweest zijn. En kijk nu 's naar de staande figuur. Die lijkt me meer op de figuur nummer 3 van links op de foto boven deze foto... Nog wat: Vincent had een tweelingbroer Bethyl. Op deze foto lijkt me het kind links nu niet bepaald op een jongetje, maar eerder een meisje.(Foto gedateerd 1904-1910)

 

Dan de foto hieronder. Vlgs KITLV zouden dit de ouders zijn van Vincent met "tweede van rechts Vincent" letterlijk volgens het KITLV. Nu zijn er ineens zomaar 3 kindertjes die qua leeftijd elkaar keurig opvolgen en ik zie geen tweeling ertussen. En "papa" heeft een hele grote hangsnor. Foto zou gedateerd zijn 1904. Volgens mijn gegevens zat het gezin van Romondt lekker in Utrecht in dat jaar.

Maar deze zelfde foto staat ook weer elders gearchiveerd bij het KITLV onder nummer 114920 met slechts de bemerking: Europees familie. (Europees, dus niet Europese).1910.

Er is wel een zelfde dame aanwezig op alle drie de foto's. Maar ik durf mijn vingers er niet voor in het vuur te zetten wie zij was.

Als je het mij vraagt heeft de scan operator of in elk geval diegene die betaald werd om de foto's te scannen en te voorzien van bijbehorende teksten gewoon CTRL-C elke keer gebruikt en willekeurig dit toegepast op foto's die misschien iets met elkaar te maken hebben. Maar het is wel misleidend en niet netjes.

 

Hiernavolgend enkele beelden van enkele medewerkers van de Dienst uit die begin jaren '30 van de vorige eeuw. Ik heb verder geen naderde details over hun opgespeurd.

Hieronder de heer Cheriex, die gescheiden was van echtgenote Bijleveld.(Zij komt regelmatig voor in andere foto's waar Vincent Rogers van Romondt ook op staat.). Ik heb niet onderzocht of hij ook medewerker van de Dienst was of slechts een kennis te Yogya?

 

Hieronder de heer J.C. Krijgsman. De heer Krijgsman was wel medewerker van de Dienst en staat ook ergens in de almanakken en kranten vermeld. Hij was bouwkundig opzichter bij de OD.

 

Door de Dienst zijn diverse artifacten gevonden tijdens opgravingen en - volgens de kranten - aangekocht. Mijn vragen:  Aangekocht?? Van wie? En waar staan deze artifacten dan nu? Musea?  Ergens op zolder bij liefhebbers? Overigens, in de kranten zijn diverse artikelen te vinden over smokkelhandel van de gevonden artifacten.

Ik vermoed dat de heer VR van Romondt in zijn periode te Yogya toch wel vrij veel kennissen had, mede gelet op het feit dat hij ongehuwd was en wellicht wat makkelijker door inwonenden in hun sociale leven werd opgenomen.

In de collectie foto's van de heer V.R. van Romondt vond ik enkele foto's van een dame genaamd juffrouw tante Do Apfel. Op één of andere manier trok zij mijn aandacht, waarom weet ik niet, maar ik vond het de moeite waard om haar hier te respecteren met een plaatsje in deze oreer afdeling van me.

Op de foto hieronder (bron KITLV) zit zij als tweede van rechts en de heer V.R. van Romondt is geheel links.

 

Hieronder is dan juffrouw Tante Do Apfel te Yogya in de beginjaren 1930. Schitterende foto: de parasol, de deftigheid straalt van tante Jo af, een typisch Indisch dametje, waarschijnlijk timide maar heel lief van karakter, het mandje met haar persoonlijke spullen zoals geld e.d. sleutelbos, de witte muiltjes, enigszins wel gefortuneerd gelet op de ringen die zij links en rechts draagt aan haar vingers. Waarom betitelt het KITLV haar als juffrouw? Wellicht nooit gehuwd geweest? In de jaren 30 van de vorige eeuw waren er diverse personen Apfel te Djokja. Waaronder ... ook een Theodora Wilhelmina Apfel geboren te Djokja januari 1872 en dat zou deze lieve dame wel eens geweest kunnen zijn?? Op de foto tegen de 60 jaar oud? Zou kunnen.

 

 

 

 

 

TopDe link naar het nieuwe gastenboek: zie helemaal bovenaan de Homepage. | skuraeva at gmail.com