Het speciale (zendelingen)kerkhof Rante Pao Tana Toraja Celebes.
Door lokalen wordt dit kerkhof ook wel aangeduid als het "van der Loosdrecht kerkhof", alhoewel er niet enkel de graven van de zendelingen zijn te vinden, maar ook lokale Christen begravenen, zoals Toraja zelve en lokale Chinezen. Geen andere Europeanen.

Hieronder het verzamelgraf van de zendelingen in totaal 9 graven met 10 overledenen.
Het graf aan de buitenkant op de voorgrond is het graf van mevr. Kaunang-Mantiri. Geen nadere details erover kunnen vinden.

Abusievelijk is door mij in de legenda namen verkeerd gespeld Gosslinga. Dit moet zijn GOSLINGA.

Deel 2.
(In deel 1 heb ik de graven gepubliceerd van de heren van der Loosdrecht (graf 4) en Balke. Graf 7)
Op het kerkhof zijn 10 overledenen begraven waaronder de zendeling van de Loosdrecht maar verdeeld over 9 graven.
Omdat dit artikel past in mijn serie over oude kerkhoven in Indonesia, leg ik natuurlijk de nadruk op de graven en niet op de personen.
Zie verzamelfoto graven hierboven:
Graf 1: JOUKE GOSLINGA, jongste zoontje van de zendeling arts , gespecialieerd in lepra, J.J.J. Goslinga. Gebr 7 sept 1943 en overleden aan ziekte 2 nov 1944. Genoeg te vinden over de heer J.J.J. Gosslinga.

Graf 2: Kinderen Lieuwe en Cornelia Belksma. Kinderen van Johannes Belksma en Hiltje Lieuwes Greidanus. Zij werden het slachtoffer van de Spaanse griep pandemie die in 1918 heerste alom ter wereld.

Graf 3: Mevr. Maria van Weerden gebr Veldkamp. Zij was gehuwd met Herman Jan van Weerden te Maarssen op 1 sept 1927 (Openarch), die zendeling was te Rongkong Luwu. (Er zijn websites die de naam HARM JAN gebruiken).

Graf 5: Abraham Belksma en echtgenote Maria Johanna Belksma gebr Bronsveld. Abraham was de oudere broer van de twee kinderen Lieuwe en Cornelia die in graf 2 liggen. Hij was schoolbeheerder te Makale.
Abraham werd slachtoffer van de oorlog overleden op 24 juli 1945. Het OGS heeft Abraham geëerd met een vermelding in gedenkboek 40.
Ik begrijp niet waarom mevr. Belksma geb Bronsveld is bijgeschreven in dit graf, althans het lijkt nu net of zij ook in dit graf rust. Volgens de dossiers OGS is zij in in Den Haag overleden. Zou de bijschrijving als I.M. bedoeld zijn geweest, uit respect voor Abraham?

Graf 6: De heer M. Sirupa. Hij was een Toraja pastoor en oprichter van het Seriti Lamasi christelijk dorpsgemeente tijdens de dagen van de Darul Islam

Graf 8: Johannes Belksma, vader van de kinderen in graf 2 (Lieuwe en Cornelia) en graf 5 Abraham. Oprichter van de Normaal cursus (wat dat ook moge inhouden) en de Gospel school in 1917 te Barana.

Graf 9: Andreas Edgar van der Veen. Zoon van Hendrik van der Veen die taalkundige was, vertaler van de bijbel in het Toraja's en maker van het Toraja's woordenboek. Zijn moeder was Luise Hedwig Spieth overleden wegens ziekte (en uitputting/zwakte) te kamp Tjideng Batavia 24 juli 1945. Begraven buiten erevelden op Petamburan kerkhof Jakarta. Zie OGS dossier. (Diverse "abusievelijkheden" zoals 3 verschillende geboorte datums, in het dossier. !!!!)
Andreas Edgar overleed Fukuoka kamp Japan. Zijn asresten werden eerst naar zijn vader te Makassar gebracht en in 1948 herbegraven te Rante Pao. Hij werd op 24 okt 1942 gevangen genomen als Mlt matroos marine en naar Fukuoka geïnterneerd vanuit Makassar waar hij gestationeerd was. Hij overleed aan een wervelkolombreuk. In het nationaal archief is zijn dossier aanwezig onder de OGS gearchiveerd. Zie OGS gedenkboek 41.
Meer lezen en weten over Fukuoka? Zie: https://www.facebook.com/fukuoka2B/posts/ter-herinnering-aan-de-vier-krijgsgevangenen-van-fukuoka-2b-die-in-enig-oorlogsj/5277747705568833/

Moge zij allen die niet meer onder ons zijn, in alle eeuwigheid hun rust en vrede hebben naast onze Schepper.