Het kerkhofje (resten) van Samarinda, deel 2.
Het grafje van de kleine Ivonne Elisabeth Schaad.
Enkele jaren terug had ik reeds iets over de kleine Ivonne geschreven op de pagina Samarinda deel 1 Diversen.
Ivonne Elisabeth Schaad, geboren te Samarinda 3 aug 1939 en overleden 5 febr 1940, dochtertje van Johan George Schaad en Johanna Wilhelmina Kutsch Lojenga.
Een recentelijk bezoek eind febr 2020 van één der familieleden Schaad - zijnde de heer R. Schaad te Rotterdam en kleinzoon van de heer Johan George Schaad en mevr. Johanna Wilhelmina Schaad geboren Kutsch Lojenga - aan mijn website, bracht me met hen in direct contact en ik verkreeg van de familie diverse foto's en overige details, welke ik hier met toestemming mag plaatsen. Waarvoor heel veel dank.
De lezer/lezeres wordt hierbij in kennis gesteld, dat alle foto's hiernavolgend - tenzij ANDERS vermeld - het eigendom zijn en het copyright dragen van de familie R. Schaad te Rotterdam en dat overname en of dupliceren ervan niet toegestaan is, tenzij uitdrukkelijk om toestemming gevraagd is aan en verkregen is van de rechtmatige eigenaars.

Hieronder een foto van de kleine Ivonne Elisabeth:

De achtergronden:
Ergens begin 1900 (ik heb het niet kunnen vinden tot nog toe) trok de heer Reindert Kutsch Lojenga van Nederland naar voormalig Indië en startte daar zijn carierre en om er ook zijn geluk en vree te vinden in het leven. Zijn ouders waren Frederik Kutsch Lojenga en Andrea ter Horst en behalve Reindert (geboren 24 dec 1872 Leeuwarden) werd uit dit huwelijk ook geboren zijn jongere broer Sierk Kutsch Lojenga op 25 okt 1874 te Leeuwarden en hij overleed te Tjimahi op 17 mei 1920. (Hij was gegageerd militair KNIL en vertrok in 1900 naar voormalig Indië) en Reindert Frederik trad op als testament executeur en erfgenaam. Er waren geen andere kinderen uit dit gezin Kutsch Lojenga / ter Horst.
- In de RA 1904 verschijnt zijn naam voor het eerst als tuinemployee van de SF Langsee te Pati en daar bleef hij zijn werk doen en wonen tot 1911.
- Vanaf 1912 werd hij landhuurder van de NV Maatschappij tot Exploitatie der Pamanoekan en Tjiasem Landen in de Preanger en dat bleef hij tot en met 1918. Hij woonde toen in Bandoeng. Hier te Bandoeng leerde hij mevr. Tan Loe Weh Nio (ook te boek als Loe Weh Nio) kennen, kreeg een realtie met haar en waar hij mee huwde op 3 jan 1918 te Bandoeng.
- In hetzelfde jaar vertrok het gezin terug naar Pati nabij Semarang, alwaar de heer R.F. Kutsch Lojenga tot 1920 de functie aanvaardde van Adjunct Adm. van de Afdelingsbank te Pati.
- In 1920 werd hij boekhouder bij het Boschwezen tot aan zijn pensioen.
De suikerfabriek Langsee te Pati in de jaren 1920/1930:

Hieronder het echtpaar Kutsch Lojenga - Tan Loe Weh Nio.

Uit het huwelijk Kutsch Lojenga en Tan Loe Weh Nio werden de volgende kinderen geboren:
- Johanna Wilhelmina Kutsch Lojenga, geboren te Pati op 22 april 1908.
- Theodora Frederika Kutsch Lojenga, geboren te Soebang (nabij Bandoeng) op 12 maart 1910.
- Sierk Kutsch Lojenga, (vernoemd naar zijn oom) geboren te Soebang (nabij Bandoeng) op ?? (vermoedelijk circa 1913/1914) en overleden te Pati op 2 nov 1918.
Hieronder een foto van de kinderen met hun moeder, hoogstwaarschijnlijk nog te Bandoeng.

Ad 1) Johanna Wilhelmina Kutsch Lojenga huwde de heer Johan George Schaad (vernoemd naar zijn Zwitserse grootvader) op 18 juli 1934 te Pati en hij was geboren op 16 okt 1905 te Salatiga uit ouders Adolf Theophile Schaad (*Batavia 1-1-1880 en +16 mei 1928 Purworejo) en mevr. Dalijem (bron Trouwakte en register almanak). De heer Adolf Theophile Schaad werd geboren uit Zwitserse vader Johan George Schaad uit Schaffhausen en mevr. Lina Salomons uit Manado Celebes, waar zij werd geboren. Uit het gezin JOHAN GEORGE SCHAAD EN LISA SALOMONS meerdere kinderen.
De overlijdensakte echter van de heer Johan George Schaad vermeldt dat zijn ouders waren: Albertus Schaad en de vrouwe Dalijem. !!! De overlijdens akte werd opgemaakt na de oorlog en de bronnen waren vaak niet betrouwbaar. Ik hou het erop dat de vermelding in de huwelijksakte het betrouwbaarst is, omdat in de akte staat dat alle benodigde akten door het echtpaar waren overhandigd.
De heer Johan George Schaad (jr) was politie inspekteur 2de klasse, geinterneerd door de Japanners en werd op 17 juni 1945 te Balikpapan door de Japanners onthoofd. Hij is - volgens het OGS begraven op de Buitenerevelden.
De weduwe Johanna Wilhelmina Schaad-Kutsch Lojenga vertrok naar Nederland met haar 3 kinderen in 1952. De Nederlandse staat heeft de weduwe destijd - naar mijn persoonlijke bewering - niet erg netjes (ik zou haast de termen "onbeschoft" en "minachtend/arrogant" gebruiken) behandeld. (Dokumentatie familie archief) Gelijk duizenden andere gezinnen is overkomen. Desondanks heeft Mevr Johanna Schaad het hoofd boven water kunnen houden en haar kinderen een zeer respectable opvoeding en opleiding kunnen geven, waarvoor mijn respect !!
Uit dit huwelijk de volgende kinderen:
- Ilse Andrea Schaad, geboren 1 juni1935 te Semarang
- Ronald Leopold Schaad, geboren 28 febr 1938 te Semarang
- Ivonne Elisabeth Schaad, geboren Semarang 3 aug 1939 en overleden Samarinda 5 febr 1940. Zie foto graf boven.
- Margaretha (Marguerite) Georgine Schaad, geboren 16 juni 1943 te Semarang.
- Ik vermeld geen verdere details wegens de wet op de privacy.
Hieronder enkele scans van het gezin: De heer Johan George Schaad, echtgenoot van mevr. Johanna Wilhelmina Kutsch Lojenga, in het midden gezeten (in uniform) en op zijn knie zijn zoontje Ronald Leopold. Deze foto moet vlak voor de oorlog genomen zijn.

Hieronder de heer Johan George Schaad en zijn echtgenote mevr. Johanna Wilhelmina Schaad geboren Kutsch Lojenga.

De heer Ron Leopold Schaad, zoon van Johan George Schaad en Johanna Wilhelmina Kutsch Lojenga ligt samen met zijn moeder Johanna Wilhelmina te rusten in een gezamenlijk graf.

Mevr. Johanna Wilhelmina Schaad geboren Kutsch Lojenga op oudere leeftijd.

De gezamenlijke rustplaats van moeder en zoon:

Mevr. Johanna Wilhelmina Kutsch Lojenga en haar zuster mevr. Frederika Theodora Kutsch Lojenga op jonge leeftijd, hoogstwaarschijnlijk te Pati.

Op de vervolgpagina SAMARINDA DEEL 3 SCHAAD vervolg ik met enkele wetenswaardigheden over de familie leden Schaad en Kutsch Lojenga en aanverwanten/gerelateerden en tevens iets meer over Frederika Theodora Kutsch Lojenga.