Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Vink Dalitz
Persijn
Barend
de Rijck vdGracht
Schieffelers
Hinrichsu.d.Boogaard
Hojel Berg
Vries
Meulemans Coopman
de Calonne
Lazare
van Naersen
Saulus Davies
Kolmus
Rugebrecht
Lammerts van Bueren
Albouts Pijloo
Bloem
Ruys Grohé
Heeg ToussaintZannet
Lam.v.Buer-Pöttger
Goldman Renesse v.D.
Stokhuijzen Lugt
Nelwan Weijdemuller
Menxel de la Combe
De la Fosse
Kühr
Schreefel
Catalani
Benjamins
Gonggrijp vd Sanden
Delmaar
Von Hugo
De Bruïne de Jongh S
Goodliff Mutter
Van Maanen Bekkers
Moll
Mulholland
Thielsch
Rader Lespau
Scheibeler
van der Sluis
d'Arnaud v Boekholtz
Ramakers van Praag
Bernet Senff
Blijenburgh Leyssius
Brookman
Von Gabain
Geerst
Nowack Engel
Eilbracht-Vinkourt
Douwes Dekker
Fiorani Pereira
Haase de Klerk
Fransz Damwijk
Damwijk
Baudoin
Haar Schreuder
Schüchner, Huisman
Radier Kuneman
Rijnders Mouthaan
Van Mansvelt-Breedt
Pfeifferv.PolanenPet
Pelupessy_Tuankota
Prins - Vaillant
Sleebos vd Linden
Vermeij Loen
Sarkies Hampar
Termijtele-v.Leerssu
Albert Zorab
Crompvoets v.Ginkel
PattiselanoTimmerman
Unger Jahn
Fehr
Beijnon
Bovene Beynon
De Bruïne - Ouwens
Bloemhard
Berkholst Sopamena
BruynKopsWalbeehm
Boogaardt Clarenbach
Bastiaans_Jager etc
Creutz Lechleitner
Ginkel Deurink
Gonggrijp Reijneke
Rozeboom vHvStaer
Manz Kandou
Kraag vStralendorff
Kraayenoord Wiggers
La Valette
Landzaat Monfils
A.A. Lans Carli
Marks-de l.deMorsain
BastiaansHofPanhuyz
Elias Wermuth
Mulder Butin Bik
Garling Pfaff
Legerstee
Overweel ToussaintZa
Polanen Petel-Thio
Fuhri-Mierop
Portier Rumpf
PortierKlijselijGeph
Pool Holtappel
Mutter Schoen
Razoux Schulz_Büno H
Manisa Raboen
Frieser Zijmers Reyn
Hoogez_Voorthu_Coenr
Sijnja Kroese
DebrichyKattenbSchül
Ramakers v.Praag
van Rees
Hoogbruyn Toorop
Harten Florentinus
Lentze Schenkhuizen
Mallant Haholy
Krijgsman Vijsma
BraunVredeSamuel
ButtersRubenMarcks
Matheuwezen Mutter
Smith Kneefel
Urbach
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Weduwe van Indië: Sarkies-Hampar

Geplaatst op 17 mei 2020 door  

 

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen kozen voor deze stad en overleden er. Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld met deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

 

 

Maria Hampar was 1902  geboren te Smyrna, Turkije. Wat nu Izmir heet.

Ze was gehuwd ca 1923 met Joachim Martin Sarkies, in die periode werkte hij bij Wehry&Co te Soerabaja. Geboren 1898 te Malang, overleden  1966 in Teheran.

Zijn ouders waren Henriette Persijn en John Martin Sarkies, eigenaar van het Sarkies Hotel, te Embong Malang in Soerabaja, waar  oom Lucas Martin Sarkies eigenaar was van het oranjehotel.

 

Haar zoon Eugene Carapiet Joachim Sarkies, was geboren 1925 in Soerabaja en overleed in 2008 te Den Haag. Het zal wel zijn dat hij zijn moeder in 1986 hier begroef.


Zijn overgrootvader de Armeniër John Shahnazar Sarkies vestigde zich ca 1847 in Java en werd in 1904 begraven te Singapore waar zijn neefjes hotels hadden John Shahnazar Sarkies  leidde handelsfirma Sarkies Edgar & co.  De beide firmanten waren voorvaders van Boy Edgar.


Henriettes Persijn  stamvader Claas Persijn uit Amsterdam arriveerde in 1778 te Batavia.

Aanvulling webmaster www.imexbo.nl:

Op Indisch4ever heb ik als commentaar het volgende neergeschreven:

 

Hans Boers zegt:

Ter aanvullende informatie Maria Hampar en overigen voor zover mogelijk.

De familie Hampar(ian) kwam oorspronkelijk uit district AYDEN (waar Smyrna onder viel). Omdat sedert de jaren 1880 en verder de anti Armeense stemming begon op te leven, resulterend in de gruwelijk genocide, vertrokken familieleden op 2 okt 1922 en 30 maart 1923 voorgoed naar de USA, waar zij goed boerden. Een nazaat van deze familie (en eensluidende naam als haar tante dragend) heeft een makelaarskantoor te Glendale. De familie Hampar(ian)_heeft de gruwelijke genocide van 25 april 1915 (1,5 miljoen slachtoffers) overleefd en welker genocide hoofdzakelijk plaats vond in het oostelijk deel van Turkije. (Buurt van Lake Van en Anatolie).
Snorremans Hitler heeft later deze genocide als voorbeeld gebruikt om een ander volk te decimeren en wel in grotere getale.

John Shahnazar Sarkies (Sarkisian) was geboren te Nor Jugha Isfahan Perzië op 25 sept 1831 en exact 5 maanden eerder te Semarang zijn nichtje Anna Johannes te Semarang werd geboren.
Zoals gebruikelijk destijds werd John in de leeftijd van 10 jaar naar de Armeense school te Calcutta gestuurd ter opleiding en vertrok van daaruit naar Batavia, alwaar hij zijn handels carriere opbouwde en uitbreidde. Beurtelings woonde hij te Batavia, Soerabaja, Melbourne, Singapore en Calcutta.
Op 10 jan 1866 huwde hij te Batavia met Nanajan (Basil John) Johannes en hieruit kinderen die later terug emigreerden naar Calcutta India. Nanajan werd geboren te Basrah op 22 juli 1847 en overleed op 29-2-1936 te Singapore. Familie van Nanajan is te lezen op http://www.imexbo.nl/fam-basil-johanness.html en tot haar familieleden behoren enkelen die ook in het hotelwezen en nachtkroeg gebeuren belangen hadden en zelfs een van moord verdachte achterneef te Bandoeng.

Het Sarkies Hotel in de Embong Malang Surabaja was een zogeheten pension hotel (minder ster allure dan het Oranje Hotel) maar meer gericht op “kostgangers” die voor een langere periode een goedkoper onderdak nodig hadden. Behalve het hoofdgebouw had de familie ook nog enkele naburige huizen in bezit welke men kon huren.(Vooral gericht op gezinnen.)

Behalve het Oranje Hotel te Surabaya was er ook nog een Oranjehotel te MAKASSAR en qua oppervlak gelijkwaardig aan het Oranje Hotel te Surabaya, doch iets minder gericht op het flamboyante uitgaanspubliek van Java. Makassar was nu eenmaal een beetje de Vervanmijnbed show en hoofdzakelijk gericht op de handel en doorvoer van handelsproducten…. Alhoewel?
Er kwam wel regelmatig een boot vol toeristen langs, afkomstig uit een groot werelddeel aan de overkant van de oceaan en ooit eens ontdekt door Columbus en de toeristen droegen van die grote Stetson hoeden en bij hun was alles veel mooier en groter en luxueuzer en (ge-)weldadiger….maar ze namen toch wel de moeite om langs te varen…typisch gedrag van die gasten…. Asterix en Obelisk zouden zeggen: “rare jongens die Romeinen.”
… Dit Oranje hotel te Makassar werd geleid door de heer Creet. (Familie van Joseph Johannes via diens zuster.) Voor geïnteresseerden, zie de pagina http://www.imexbo.nl/creet-en-hotels.html

 

 

Hans Boers zegt:

Nog een aanvulling: In de Ned. almanakken RA 1867 wordt het huwelijk tussen John Shannazar Sarkies en echtgenote en wat betreft de naam van zijn echtgenote als volgt geformuleerd:

NANAGAHN BARSEIGH JOHANNES.

Eh, dit was de schrijfwijze gehanteerd door een ambtenaar die niet zo goed de Armeense taal beheerste. En evenmin beheerste de aangeefster de Nederlandse taal, dus….—> Nanajan (Barsikh) Johannes —-> Nanajan Barsikh Hovhannes is exact op zijn Armeens.

 

Er was op het Indisch4ever een vervolg op het artikel van Boeroeng en wel in de reacties.... Het spijt me, dat ik me heb laten verleiden om er aan mee te doen op een negatieve wijze, maar er was een bezoeker die het wel erg bont maakte met zijn gebazel....Hij had het namelijk over "zijn Armeniers" daarmee doelend op MIJN Armeense familie leden. Jammer dat mijn mening uit het verleden dan op zo'n manier bewaarheid wordt voor de zoveelste keer.... De minachting die men ten toon spreidt voor Armeniers.... Flappie Drol moest 's weten, hoeveel en in welke mate velen uit de voormalige kolonie hebben kunnen profiteren van die vermalijde Armeniers en hun centen.

Mea culpa familie van me, ik trachtte alleen de "onwetenden" iets bij te brengen.

Top