Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Oom Henri Tjimahi
Oom Cornelis DRESDEN
Oom Julius WALES
Oom W.E. & de SST
Tante Julia Cornelia
Opa Oma ten Cate
Opa Oma ten Cate 2
Opa Oma Oud EykDuyn
Banjarmasin van Dorp
Banjarmasin Schwaner
MartapuraBanjarmasin
Opa Julius 3de huwlk
Jan Coenrades Boers
Graf van JC Boers
Instrumenten JCBoers
Boers en clavecimbel
Armeense voorouders
Fam BASIL JOHANNESS
Arm. kerk Amsterdam
De Zijderoute
Joseph Johannes
Mack Jos Joha Amirkh
Paul Minas Johannes
Amir Johannes I
What's in a name
AJ II Petrus Blumb.
Petr.Bl.Rijkee Lav 1
Petr.Bl.Rijkee Lav 2
AJIII Nahapit Marthe
De gebrs. ANDREAS
Barsekh Andreas
Paulus Andreas
Paulus A's kinderen
Carepit Andreas
Nazaten Bar en Pau
George Apcar TA I
Sarkies Apcar TA II
Foto's Apcar TA III
Nazaat Apcar TA IV
G.J.Apcar/Vardanian
Creet en Hotels
Mckrtich Carapiet I
Mckrtich Carapiet II
Pownall Carapiet
Fam. JOHAN-POLAND
Aganoor geb. Zorab
Zorab van Asdonck
V.Zorab en H. John
Familie Boldy
Arakiel C. Vardon
Willy Galstaun
Paar leden Galstaun
Sophie Galistan
Galistan Cheribon
Marcar Johannes Amir
Marc Joh Amir deel 2
Arm.kerk Dhaka
M.J. Martin Dhaka
Marcar David Dhaka
Elizabeth David Dhak
Eugenie David Dhaka
Edgar & Victoria
KNIL Pensioen
Lt.Gen.W.E.Kroesen
Resident C.A.Kroesen
Marie Wilh. Kroesen
As.Res. J.A. Kroesen
Een stuk genealogie
Spadilje de slaaf
Wilis en Oranje 1911
Familie foto's
Verloren familie
Khachatur 10 7 2015
Khachatur 17 7 2015
Khachatur 25 7 2015
Khachatur 31 7 2015
Khachatur 08 9 2015
Khachatur 11 9 2015
Khachatur 18 9 2015
Khachatur 25 9 2015
Khachatur 16 10 2015
Khachatur 23 10 2015
Khachatur 30 10 2015
Khachatur 07 04 2017
AMIROGHLI in Farsi
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
COCHIN VOC tijden
I4E Graven Den Haag
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

SPADILJE, de slaaf uit Thailand.

Attenooje, zullen er wel weer een paar verzuchten.... Wat heeft een slaaf uit Thailand nu weer iets van doen met dat oude voormalig Indie en zijn gedoe.

(Nou ja, het feit, dat sommigen dit zullen verzuchten, betekent dus dat het gelezen wordt.)

Oh ja, nog wat, die pagina's van me over oud Indië en slaven enzovoorts zijn dus niet bestemd voor diegenen die enkel thuis zijn in gado gado, nasi goreng, kumpulans en sate. Deze pagina's zijn gemaakt voor diegenen wier horizon veel verder ligt dan de sate en die goeie ouwe tijd.... lekker puh en succes ermee.

Veel geschreven door Jan en Alleman over de VOC en de slaven en landjepik en lijfstraffen en nu weer door mij, maar dan wel ter nagedachtenis van een deel van mijn slaven-voorouders en deze slaaf Spadilje..... en alle overige niet met name genoemde slaven en slavinnen.

Gegevens uit de Slave Historie Cape town - Sententiën - Universiteit Cape Town - Trials of Slavery Nigel Worden/ Sout Africa History on line en andere internet bronnen, welker url ik vergeten ben.

Even ter memorie: De VOC had dus niet alleen Indië in de houtgreep....Even erbij in de hersenpan meenemen, dat er een Jantje van Riebeek ooit leefde, onderweg naar Indie en een paar houten loodjes neerpootte in Zuid Afrika.....zodat er wat makkelijker heen en weer gevaren kon worden....van Kikkerland naar Indië met tussenstop de Kaap om aldaar wat te verpozen onder des slaven's arbeid.

Goed, een stuk voorouder van me was bijvoorbeeld Albert Isaaksz, zelf ooit een slaaf geweest en wegens verdiensten voor vorst, vaderland en VOC kreeg hij zijn vrijheid en ging voortaan door het leven als een Vrijswarte in dat Zuid Afrika in de stad Kaapstad.

En een Vrijswarte mocht op zijn beurt ook weer slaven houden en meestal waren dat dan zijn familieleden of bekenden uit zijn slavenkring, maar meer vrijheden had hij niet. Veelal beoefenden zij een vak uit, welke nu niet direct door het blanke baassie uitgeoefnd zou worden, timmerman, sapu lidi maker, kuisheidsgordels inoliën die beetje roestig waren ... (Huh, zittten we in de riddertijd?)

Albert had dus ook zijn slaven en één der slaven was Spadilje afkomstig uit Thailand en dat was een zeldzaamheid een slaaf uit Thailand; volgens de historische gegevens waren er maar een paar.....In Thailand had de VOC een vestiging te Ayutthaya die in de 17de eeuw goed floreerde maar in 1740 gesloten werd. Ik vermoed dat Spadilje's pa direct uit Thailand afkomstig was en dat Spadilje te Cape Town geboren was, want het proces tegen Spadilje werd in 1785 gevoerd en volgens de boeken was Spadilje een jaar of 25.

Spadilje ontsnapte op een voor hem kwade dag (want de straf voor onstnapte slaven was meedogenloos streng) en hield zich met andere gevluchte slaven op in de buurt van de Hangklip. (Gelet op zijn straf, had Spadilje beter niet weg kunnen lopen.). Bij de bende hadden zich aangesloten JOB, een gedroste slaaf van de weduwe van Luitenant Jan Hendrik Ekkert en

In de Hangklip beraamde de bende ontsnapten een beroving en die vond dan ook plaats. Het slachthuis van de VOC te Simon's Town werd beroofd en gelijk menig rover wel deed, was dus meteen het geroofde geld uitgeven. ook Spadilje deed dit en trad een taveerne binnen en betaalde contant hetgeen natuurlijk meteen werd bemerkt door de andere, die het vreemd vonden dat een slaaf of vrijswarte zoveel geld bij zich had. Meteen pakten enkele gasten van de taverne hun mobieltje en belden 112 en binnen een mum van tijd kwamen de sirenes aangeloeid en werd Spadilje meegevoerd. De bende had een bedrag geroofd van 350 rijxdaalders en enkele schellingen uit de kassa en tevens nog wat kleding.

Kortom, wat Spadilje's baas Albert Isaaksz kreeg voor het verlies van zijn slaaf Spadilje, is mij niet bekend, maar wat Spadilje als straf kreeg is mij wel bekend en dat schrijf ik hieronder maar summier neer,

De straf werd als afschrikmiddel voor de overige slaven bedoeld en was als volgt:

  • Strop om den hals onder den galg,
  • met roeden op den blooten rug strengelijk gegeeselt,
  • voorts in den ketting geklonken te worden,
  • levenslang op Robbeneiland te werk gesteld te worden zonder loon,
  • en condemnatie van de kosten van Justitie.... (Wat een wezenloze uitspraak. Waar moet ie in godesnaam de proceskosten van betalen als slaaf zijnde en dan ook nog tegen nulkommanul loon arbeid verrichten. Van dat geld wat ie gejat had? Dat was allang op natuurlijk, moest ook nog met anderen gedeeld worden.)

Aldus bovenstaand op 22 september 1785 gesententieerd en uitgevoerd op den 1sten der daaropvolgende maand oktober, recht doende uit naam van de heren Staten Generaal van de Verenigde Nederlanden....halleluja.

Uitspraak vastgesteld door de Fiscaal Gabriel Exter en deze zelfde heer Gabriel Exter was gehuwd met Ludovica Jacoba Stakman en kreeg na deze rechtspraak, in 1791 (gedoopt febr 1791 te Kaapstad) een zoon van bijna gelijke name als zijn vader namelijk Isaac Gabriel Exter.... Uiteraard waren er meerder fiscale spruiten zoals Elisabeth en ... maar daar gaat het mij hier niet om. Is voor de genealogist die niets te doen heeft.

Oh nog wat: Kom alsjeblieft niet bij me aanlullen met het praatje: het was gewoon  in de geest van de tijd...... Niks is gewoon. Een mens dient een medemens te respecteren. 

 

Foto's van internet, bronnen onbekend.

 

 

 

 

Top