Het kerkhof van Tjepper-Tjeper-Ceper nabij Solo-Klaten.
Tjepper, een voormalige suikerfabriek met op het terrein een kerkhof. Let wel: Er zijn daar meerdere kerkhoven.
Artikel samengesteld in samenwerking met ROEMAH TOEA en Mas Aga Yurist P., waarvoor dank.
Foto's onder van het KITLV. De suikerfabriek en de administrateurswoning.


De volgende gegevens heb ik ontleend aan de Facebook pagina ROEMAH TOEA met als webmasters de heren Hari Kurniawan Hao Hao en Aga Yurista P. Ergens op het terrein van deze voormalige suikerfabriek staat een tennisbaan met bijbehorende gebouwen zoals een polykliniek en een gebouw voor alles wat enzovoorts en vlakbij deze gebouwen is een piepklein kerkhofje gelegen, slechts bezet door 2 graven:
1) Het graf van Mbah Drajat en 2) het graf van de oud-administrateur de heer Jacob Gerard Joseph Breijman. In sommige geschriften wordt hij ook aangeduid ls Jacques Gerard Joseph Breijman en men gelieve deze niet verwarren met de heer Jacques Gerard Joseph van latere datum (1870-1926) die gehuwd was met juff. Koek en hun zoon die eveneens zo heette.(1901-1984).
Over Mbah Drajat heb ik niets te vertellen, omdat ik gewoon hierover niets weet (althans te weinig om het hier neer te pennen.)
Over de heer J.G.J. Breijman heb ik wel iets mede te delen.
Hij was geboren te Amsterdam op 8 aug 1832 en stierf - na een ziekbed van een week - te Tjepper op 25 okt 1889. Hij huwde op 25 febr 1856 te Semarang met Charlotte Meijer,
Met zijn sterfdatum is tevens een andere droevige en tevens blijde gebeurtenis mee gemoeid. Één van zijn dochters Johanna Josephine Breijman huwde namelijk op 23 okt 1889 (twee dagen voor de dood van haar vader) met Jkh. Henri Etienne Gustave Boreel. Dit gezin Boreel werd ook geen leed bespaard, want hun 3 zonen: Willem, Alfred en Gustave Boreel geraakten in Japans krijgsgevangenschap. (Zoon Gustave was hoofdonderwijzer, zoon Alfred was theeplanter en over zoon Willem weet ik niets). (Bron: Japanse interneringskaarten GaHetNa.nl)
Het gezin J.G.J. Breijman-C.Meijer had daarnaast (bij mijn weten - ik heb me niet verder verdiept in de genealogie van dit gezin) ook nog de volgende kinderen:
Jacqueline Susanne Charlotte Francoise, die op 25 juni 1885 met Eduard Manuel huwde,
Guillaume Fernand huwde op 20 nov 1902 met Petronella Elisabeth de Kroes te Bogor en huwde ten tweede te Batavia op 21 okt 1910 met Anna Maria de Kroes.
Dan zoon J.J. welke ooit eens een keer veroordeeld werd wegens het zwaar letsel toebrengen aan plantage medewerkers, in zijn functie als opzichter.
Enkele feiten/wetenswaardigheden over de heer J.G.J. Breijman, gehaald uit de www.kb.nl


Ten behoeve van eventuele geïnteresseerden in de genealogie van deze familie, hieronder:


Foto links: Copyright Mas Aga Yurista P. en de foto rechts is copyright Roemah Toea. Let op de letters "J.C.J." .... Verwering door de tand des tijds heeft ook hier toegeslagen. (Anno 2015).


Foto copyright ROEMAH TOEA, het graf van de heer Breijman te Tjepper op het terrein van de voormalige suikerfabriek. Op de foto één der webmasters van ROEMAH TOEA.

Dan nog een extra wetenswaardigheidje voor de liefhebbers. Het wereldje van de suikerbaronnen was klein. Ons kent ons, was het motto.
Toen de heer Breijman het leven liet, was het noodzakelijk en naar algemeen gebruik destijds, dat zijn zaken werden afgehandeld en werden daar gemachtigden/executeurs voor aangewezen. (Zeer zelden was het de weduwe en des te vaker waren het kennissen of prof. daartoe aangewezenen.)
In dit geval van de heer Breijman waren het de executeuren van Nispen en Andreas. Op zich zelf niets vreemds aan, ware het niet dat één der executeuren de heer A.B. Andreas was, waarvan hieronder een foto van hem. Deze was namelijk ook eens een keer een administrateur geweest van Tjepper en Bendo ..... ondergetekende webmaster is aan hem gerelateerd via de tak Joseph Johannes (Agha Hovsep Hovhanes Amirkhan).
A.B. Andreas (Adolph Barsik Andreas) was de zoon van Barsikh Andreas (neef van Joseph Johannes) en Frederika Augustina Carolina Waitz, geboren te Semarang 25 mei 1848 en overleden aldaar 25 okt 1902. Hij was gehuwd met Josephine van Waardenburg. (Haar moeder was de weduwe van Jules Carel graaf van Ranzow). Adolph Barsik had een landbouwkundige opleiding gevolgd te Hamburg en werd het land uitgekikt wegens een onbetaalde studie schuld van (ik dacht) 10 of 20 Mark. Wat zullen de eisers het betreurd hebben, want later bleek dat Adolph deze schuld wel een paar duizend-voudig keer contant terug had kunnen betalen.


Hieronder het graf van Adolph Barsik Andreas, let wel: het opschrift is in het Duits. Dit graf ligt NIET op het terrein van de suikerfabriek maar in de dusun/desa Pason (Zie deel 2 van deze pagina.). Duits? Jawel: Opleiding in Duitsland gehad en ma was een Duitse, alhoewel oom Adolph wel de Nederlandse nationaliteit had. Volgens de kerkhof beheerder van Pason kpmen regelmagtig nazaten het graf bezoeken en tevens die van Casper Frederik Deuning.
Foto.'s ROEMAH TOEA.


Foto van ROEMAH TOEA:
Het graf van Mbah (grootvader) Drajat. (Zie helemaal bovenin voor mijn opmerkingen.) Dit graf ligt op het terrein van de suikerfabriek zelf.

Meer foto's zien over de fabriek? Klik dan op deze link: http://pandumanual.blogspot.nl/2013/05/the-sugar-factory-ceper-baru.html (Bahasa Indonesia)
Meer lezen over Tjepper? In het Nederlands, klik dan op deze link van William Deyman over Julie een Indisch meisje. Oh ja, wie is die William ook al weer? Pa van der Steur, Kids from Dakar Senegal enz. Weten we het weer? Of zijn de gedachten stil blijven staan bij de pasar malam en de gado2 of de sateh kambing?
En vervolgend op het verhaal van William Deyman hierboven kan me ook nog de foto's vinden van Casper Frederik Deuning op de link: op deze pagina Ceper deel 2.