Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Archief UPDATES 1
Archief UPDATES 2
Gastenboek
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Familie-Voorouders
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
VOC Leembruggen
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links


Het gaat finaal mis in zijn kostkamertje. Na
x gelul , zegt ie dat het Indisch Ras bestaat.

Foto boven: De voormalige thee cultuur velden van de onderneming Swaru Buluroto nabij Blitar/Kediri anno 2010/2011. Ik kwam daar op visite bij één der laatste nog in leven zijnde voormalige werknemers, die als jong jochie op die onderneming werkte en uit zijn hoofd noemde hij nog een employee naam: de heer van de(r) Krab.(van der Crab?) Waarschijnlijk ooit zijn directe chef geweest, want andere namen wist hij niet (meer). Raar gevoel had ik om daar rond te lopen op grond..... waar mijn vader ongeveer 70 á 80 jaren geleden ook rondliep in zijn gloriejaren, nog niet met mijn ma gehuwd, ...... vooral als je je pa nooit gekend hebt.....

Inmiddels is de 13de febr 2014 gepasseerd op de tijdbalk van onze aarde en de vlakbij gelegen reus Gunung Kelud ( op de foto) heeft zijn gram uitgespuugd en veel verwoest. As en grind bedekte bijna 3/4 van het eiland Java, waaronder ook dat deel zoals op bovenstaande foto te zien is..... Aan dit natuurgeweld heb ik iets gewijd en één en ander hierover is te lezen en te zien op de link naar het Indonesië actieforum.

Wat is tijd? Tijd is slechts een hulpmiddel om verder te gaan waar anderen stopten, denk ik.....

 

Nieuwste updates.

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 1 tot en met juli 2016.)

 

(klik hier voor het archief van oudere updates deel 2 vanaf augustus 2016.)

 

Eind maart 2012 heb ik deze site geopend en sindsdien zijn er aanvullingen e.d. geweest en nog natuurlijk. Het is nu, het moment dat ik dit neerschrijf, ongeveer halverwege mei 2012 en daarom zal ik vanaf deze datum hieronder een update lijst bijhouden.

Op deze pagina plaats ik updates, verwijzend naar aanvullingen of verbeteringen en dies meer op de betreffende pagina's en of subpagina's.

Verbeterde spel- en of typefouten e.d. vermeld ik natuurlijk niet. En mochten die her en der nog aanwezig zijn: sorry !!!! Telkens ik tijd en zin heb, loop ik de teksten even door om de foutjes eruit te halen. Dus eens zal het grammaticaal en spelkundig wel in orde zijn toch, maar tot dusver geduld aub.  Ik heb slechts sekolah jongkok (armen hurkschool, geen geld voor banken en tafels)  gehad en zelfs daar ben ik van afgetrapt.

Sekolah jongkok? Wa's dat nu weer? (Hurkschool - was ooit een spottende benaming voor "goedkoop onderwijs"). Kijk maar op de foto hieronder, dan zie je van dat kleine snotgrut van die eerste klas Lagere School afd.jongkok... (De hele foto heb ik ook geplaatst op de pagina Cannalaan buaya's....

Concordante Lagere School).... circa 1950.... Te errug seg, dat meisje precies in het midden voorste rij jongkok..... Ze zal wel op d'r dak gekregen hebben van haar moeder, toen ze de foto thuis liet zien... "Eh, nenek trembel jij ja? Ik heb jou toch nette dames maniertjes geleerd???? Is niet pantes loh, om zo te hurken." zei haar ma, die tegelijkertijd dacht: "Gelukkig heb ik Persil als wasmiddel gebruikt." .... Stelletje stijve harken: Goed kijken hoe wij vroeger geleerd werden te hurken.... de voetjes plat op de grond ja !!!! Jongkok !!!!

 

Ik adviseer om eerst deze pagina te bekijken, mocht je geïnteresseerd zijn in de eventuele veranderingen en/of aanvullingen/updates.

Op deze pagina zal je slechts de laatste 2 maanden updates vinden en de oudere updates zijn te vinden in de subpagina archief, anders blijf je deze pagina doorscrollen en dat is ook niet weer de bedoeling, tenzij je niets te doen hebt.

Ach, is leuk voor mijn statistieken toch. Kan ik altijd kijken wanneer ik iets gedaan heb en wanneer ik weer de hele dag in mijn kursi males met een bordje rujak op schoot uit mijn raam heb zitten koekeloeren naar buren en andere voorbijgangers om inspiratie op te doen. Of misschien wel gewoon cari upil (= Groene bullebakkies zoeken) gedaan? Yakkie bah toch.    

December 2017. 

 1. 3 dec 2017: geplaatst een pagina over de Resident Jan Emile Victor Alexander Slors laatstelijk te Madoera. Volgens bron OGS overleed hij te Pamekasan in juni 1945 en volgens andere bronnen enkele dagen na de capitulatie van Japan. Per ultimo december 1941 werd hij gepensioneerd en door de Jappen geïnterneerd te Ngawi, daarna door de Kenpetai overgebracht naar Pamekasan en aldaar doodgemarteld. Op deze pagina een paar details over deze Resident en zijn aktiviteiten. Zie tevens de Pagina Geëxecuteerden Djati bossen Bodjonegoro.
 2.  9 dec 2017: geplaatst een pagina over Lyonette Brandon, roepnaam Nettie. Zij kwam begin jaren 1930 - op circa 10 á 11 jarige leeftijd uit Paramaribo met haar ouders Leo Gijsbertus Brandon en Irene Emeline Dhunpuutteea naar Batavia om een beter leven te hebben. Zij verbleven onder andere in het pension Haverkamp op de Schoolstraat Noord. Hoe weinig konden zij bevroeden, dat zij in 1942 opgepakt werden en in dec 1943 werden geexecuteerd door de moordlustige kampleiders van het kamp Bandjermasin. (Deze werden later terechtgesteld voor de oorlogsmisdaden). Nettie was een nichtje van de President Johan Ferrier van Suriname.Op de pagina heb ik één en ander uit de doeken gedaan. Aan een jong leven kwam een abrupt nodeloos einde. Hoe triest ook de samenloop der omstandigheden: haar oom (vader van de President) werd verwekt door een Japanse werknemer op de plantage waar haar oma werkte als contractarbeidster uit India en die Japanner ging er weer rap vandoor naar Japan en Nettie en haar ouders werden later  vermoord door Japanse kampleiders. Ik heb de pagina opgedragen aan Nettie, haar ouders en alle andere vele slachtoffers van het kamp Bandjermasin.
 3. 18 dec 2017: geplaatst een pagina ter ere  en respect van de familie Johan Karel Lüber destijds begin jaren 50 van de vorige eeuw woonachtig op de Jalan Kacapiring 14 te Surabaya.(Heden ten dage een restaurant) Zij waren onze overburen en hoofd van het gezin - oom Jan zoals ik hem noemde - was tevens jachtvriend van mijn pleegpa. Hun jongste zoontje Hans was mijn speelkameraadje in die dagen. Op deze pagina een deel van het lief en leed van de familie, waaronder bijvoorbeeld het feit, dat oom Jan en zijn familie in 1939 op vakantie ging naar Nederland en in 1940 en passant ook werd opgepakt door de Duitsers en in een concentratiekamp werd neergezet. Het gezin had geleden onder de deportatie en de oorlog. Een echtscheiding was het gevolg. Oom Jan hertrouwde met de weduwe Patiwael-Muller. Zij werd weduwe van Louis Marie Patiwael, omgebracht in 1941 in Buchenwald.
 4. 20 dec 2017: Geplaatst een pagina over de familie Bartman van de Djimertoweg 49 te Soerabaya. Het hoofd van de familie was de heer Gerardus Hendrikus Bartman, jachtvriend/kennis van de familie Lüber en mijn pleegpa Phefferkorn van de Katjapringweg respectievelijk 14 en 11. Deze pagina is een vervolgpagina op de pagina familie J.K. Lüber en het wilde zwijnen jachtgedoe begin  jaren 50 van de vorige eeuw.
 5. 23 dec 2017: geplaatst een pagina over de familie Theodorus Coenraad Jasper van de Kapoeasstraat 64 te Surabaya. Jachtvriend van mijn pa, procuratiehouder van de Nieuwe Soerabajaasche Crt en een stuk achtergrond uit zijn leven. Deze pagina is een vervolgpagina op de pagina familie J.K. Lüber en het wilde zwijnen jachtgedoe begin jaren 50 van de vorige eeuw.
 6.  25 dec 2017: geplaatst een pagina over Otto Knaap (een destijds zeer bekend muziek criticus en redacteur 1907-1910 Telegraaf) en zijn familieleden met enkele details. Otto Knaap was gehuwd met een gerelateerd familielid van me, namelijk Basilia Magdalena Sarkies Martherus....Geen full story, want daar is genoeg (heel veel genoeg zelfs) te vinden in diverse bronnen. Hier een ietwat meer over vooral zijn zonen ARTHUR KNAAP - een gedecoreerde Vreemdelingen Legioen soldaat en over wiens leven in de 1ste WO blogs zijn geschreven en een boek en een film is gemaakt, namelijk PATRIA (zie youtube) en een andere zoon Carel Hendrik Knaap (die voorheen gehuwd was Jacoba Maria Zwier die op haar beurt later huwde met Theodorus Coenraad Jasper (oud jachtvriendje van mijn pleegpa) en nog een zoon Otto Knaap, die aan boord van hospitaalschip Oranje in 1946 stierf en begraven werd te Port Said. Zoon Otto was samen met mijn oom Henri aan bood van dit schip op weg naar Nederland om te genezen van de verschrikkingen van het kamp in de 2de WO. Oom Henri bereikte Europa, werd in de verpleegzorg geplaatst en na een jaar losgelaten om alsnog in febr 1948 het leven te laten. De gevolgen hadden hem er onder gekregen.
 7. 28 dec 2017: geplaatst een pagina over de familie A. van Schalkwijk, die betrokken was in het jagersgebeuren (vlak na de oorlog) en ik verwijs hierbij naar de pagina's over de heren J.K. Lüber, Jasper en Bartman. Helaas heb ik weinig kunnen vinden over de heer van Schalkwijk en zijn familieleden. Met deze pagina eindig ik tevens ook mijn serie over het jagersgebeuren te Soerabaja. Één en ander te lezen op de pagina Familie A. van Schalkwijk. 
 8. 30 dec 2017: Op de valreep van het oude jaar 2017 geplaatst een pagina over de families Gerrit Jan Koopman, Jan Georges Koopman, hun betrokkenheid tot leden van de nazaten van de oud resident Carel van Naerssen, de notaris C.P.A, Boelen, iets over de familie Rubay Bouman en als topstuk iets over Catharina Jacoba Maria Koopman en haar familie, ook wel bekend als TOTO KOOPMAN. Één en ander voorzien van wat stukjes genealogie en achtergrond details. Ook nog erin verwerkt een link naar Vic Hayes ( de bekende wifi meneer) en John van Mierop, een deskundige op genealogisch gebied en kennis/vriend van ondergetekende. Te zien en te lezen op de pagina: KOOPMAN/VAN NAERSSEN/HAYES. 
 9. 31 dec 2017: geplaatst een pagina over de broer van Toto Koopman, geheten Henri Lodewijk George Koopman en roepnaam ODY KOOPMAN, een bekende Nederlandse tennisspler en ralley rijder. Minder beroemd dan zijn zuster Toto maar toch ook wel vaak de kranten en nieuwsberichten gehaald. Te zien en te lezen op de pagina ODY KOOPMAN.
 10. En met deze bovenstaande pagina eindig ik ook nog - wat betreft het jaar 2017 - mijn schrijversgebeuren over voormalig Indië en het nieuwe Indonesia en hoop anno 2018 het één en ander weer te kunnen vervolgen.

Het jaar 2018 is begonnen en ik meen zelfs een vleugje verstand bespeurd te hebben op Oudjaar/Nieuwjaar bij diegenen, die zich bezig hielden met vuurwerk. (Volgens de kranten berichten 68 miljoen?) Een vleugje verstand? Jawel, minder zware kannelers, minder letsels, minder agressie tegen hulpverleners zoals brandweer, ambulance en politie werknemers. Zou er toch redding mogelijk zijn voor dit huidig deel van Nederland, dat zich bezig houdt met dergelijke kwats en nonsens en ik kwalificeer als aso en imbeciel? Neem nou al die wezenlozen die honderden kilo's zooi gewoon in huis of schuur hebben en geen zier malen om de buren die eventeel het slachtoffer kunnen worden en alleen aan winstbejag ten eigen faveure denken. Neem dat zooitje tuig dat vuurwerk gooit naar onschuldige beesten; ik zou met genoegen een cobraraket in d'r achterste douwen...

 

 1. 5 jan 2018: Geplaatst een pagina over Henriette Jacoba Haas, als kind van 6 jaar oud in 1894 geplukt uit het voormalig Nederlands Indie en verkast - zonder mama Roekima - naar Nederland. Op 13 jarige leeftijd kreeg zij door haar vader Jacob Hermanus Haas een voogd toegewezen de heer Jan Anthony van der Voort van Zijp en huwde zij op 34 jrige leeftijd met ir Gerrit Jan Kam; zij werd in 1940 lid van de gemeenteraad van Helmond en was tevens Presidente van de lokale afdeling van de Ned. Ver. van Huisvrouwen. Zij stierf in oktober 1953 en in december 1953 hertrouwde haar echtgenoot met Maria Adriana Cornelissen.  Gerrit Jan Kam en zijn tweede echtgenote liggen bij elkaar in eeuwige vrede te Bussum, daar waar Henriette alleen te Helmond ligt. Henriette was aangetrouwde familie van Toto Koopman, het befaamde topmodel van Vogue in de jaren 30 van de vorige eeuw, omdat de broer van Toto, namelijk ODY Koopman huwde met een halfzus van Henriette. Een en ander voorzien van achtergrond details en foto's en te zien en te lezen op de pagina HENRIETTE JACOBA HAAS. 

 

 

Dank u voor het regelmatig bezoek aan mijn website trouwens.

Top

Copyrights imexbo.nl , imexbo.org , imexbo.eu | Why do you visit this website if you can't read.....