Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

 

Het Christelijk kerkhof op het eiland PENANG te Malaysia. Deel 4.

Destijds behorend tot de Straits Setttlements van de UK, maar desondanks toch ook bevolkt en bewoond door enkele Nederlandse families en daar ook overleden en begraven werden.

Dit kerkhof aan de Western Road gelegen is nog in gebruik (alhoewel er ook oude graven te vinden zijn) en er liggen hoofdzakelijk Chinese christenen.

 

Een algeheel beeld van het oudere en hoofdzakelijk Europees gedeelte van het kerkhof.

 

Hier ligt onder andere begraven de heer CORNELIS KIKKERT, in leven 1ste Stuurman bij de Gouvernements Marine. Hij werd vernoemd naar zijn grootvader Cornelis Kikkert (1808-1869) die Adjunct Commies was.

Hieronder een stukje genealogie met mijnErzijds de opmerking, dat Cornelis NIET te PADANG aan boord van het schip overleed doch te PENANG. (Scheelt een paar tig zeemijlen. Ach, voor de leek lijkt Padang veel op Penang toch??? Allemaal één pot nat zal men wel denken, al dat verre gedoe in de tropen. Waarom zou hij anders te Penang begraven worden toch.

Uittreksel van de Weeskamer. Ondanks het feit, dat de heer Cornelis Kikkert enkele maanden voor zijn overlijden op wachtgeld werd gesteld met een uitkering van de "lieve" somma van 83,33 guldens (Bron Delpher) kreeg hij het toch voor elkaar om nog een nalatenschap van iets meer dan 400 guldens na te laten in cash geld. Ben je 1ste Stuurman, krijg je slechts 83,33 guldens per maand.....Even nadenken: Wachtgeld, dus geen verblijf aan boord, dus geen kost aan boord, dus voor jezelf zorgen ergens op een "zolderkamertje onder de atap" van een huisje in de kost?....  Ik denk aan Dorus met zijn liedje "Kom bij de Marine, bij de Marine moet je zijn". Ik denk aan mijn grootvader Julius Boers die in 1899 gepensioneerd werd als Resident en naar huis mocht gaan met 1000,-- guldens in de maand....

 

Hieronder een foto uit Findagrave.com van het graf:

 

Cornelis tobde al een hele tijd met zijn gezondheid en werd ook naar Nederland gestuurd voor een 2jarig ziekteverlof. In 1895 kreeg hij officieel eervol ontslag als Stuurman bij de gouvernements marine, werd weer in dienst genomen en werd ook een poos op wachtgeld gezet. Maar de slopende ziekte bleef, versloeg hem en uiteindelijk overleed hij op 33-jarige leeftijd.

Zijn vrienden verzorgden zijn uitvaart en graf. Moge deze zeeman rusten in den verre tropische grond in eeuwige vrede.

 



 

Tja, dan hebben we op dat zelfde kerkhof ook het graf van HIEPKE JAN CROMMERS.

 

Weinig tot bijna niets kunnen vinden over Hiepke. Wie was hij precies, wat deed hij precies, wie waren zijn ouders? Zelfs niets in de database van alle Groningers.

 

Foto's onder van Findagrave.com

 

Geboren te Oldehove Groningen sept 1863 en ook al jong overleden.

 

Volgens de scan van Findagrave staat er op het graf ook ....?ensway & Co Singapore.

Dit opschrift heeft niets te maken met Hiepke, maar het is de naam van de fabrikant/oprichter van het graf, namelijk: Zie scan hieronder.

 

Ik heb bovenstaande gegevens van MyMindisrojak blogspot niet gechekt.

Wel extra info hieronder uit 1891. Begin jaren 1900 tot 1909 had hij een agent te Medan.

 

 

 

 

Moge Hiepke en alle anderen in alle rust hun eeuwige vrede hebben.

Top