Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Voorouders & familie
Oom Henri Tjimahi
Oom Cornelis DRESDEN
Oom Julius WALES
Oom W.E. & de SST
Tante Julia Cornelia
Oom Marius ten Cate
Opa Oma ten Cate
Opa Oma ten Cate 2
BEAT(H)A  MEIJER
Opa Oma Oud EykDuyn
Banjarmasin van Dorp
Banjarmasin Schwaner
MartapuraBanjarmasin
Opa Julius 3de huwlk
Jan Coenrades Boers
Jan Karel Boers
Graf van JC Boers
Instrumenten JCBoers
Boers en clavecimbel
Armeense voorouders
Fam BASIL JOHANNESS
Arm. kerk Amsterdam
De Zijderoute
Joseph Johannes
Mack Jos Joha Amirkh
Paul Minas Johannes
Amir Johannes I
What's in a name
AJ II Petrus Blumb.
Petr.Bl.Rijkee Lav 1
Petr.Bl.Rijkee Lav 2
Petrus te BOGOR 1
Petrus BOGOR 2
AJIII Nahapit Marthe
De gebrs. ANDREAS
Barsekh Andreas
Paulus Andreas
Paulus A's kinderen
Nazaat Piet Andreas
Carepit Andreas
Nazaten Bar en Pau
Naz. die opteerden 1
Naz. die opteerden 2
George Apcar TA I
Sarkies Apcar TA II
Foto's Apcar TA III
Nazaat Apcar TA IV
G.J.Apcar/Vardanian
Creet en Hotels 1
Creet en Hotels 2
Creet en hotels 3
Mckrtich Carapiet I
Mckrtich Carapiet II
Pownall Carapiet
Fam. JOHAN-POLAND
Aganoor geb. Zorab
Zorab van Asdonck
V.Zorab en H. John
Arsen Zorab &familie
Familie BOLDY I
Familie BOLDY II
Arakiel C. Vardon
Willy Galstaun
Paar leden Galstaun
Galstaun Moissinac
G.J.A. ter Galestin
Galestien
Galestien Molukken
Sophie Galistan
Galistan Cheribon
Marcar Johannes Amir
Marc Joh Amir deel 2
Arm.kerk Dhaka
M.J. Martin Dhaka
Marcar David Dhaka
Elizabeth David Dhak
Eugenie David Dhaka
Ephrem Vardanian
Kamarzar Altingst I
Kamarzar Altingst II
Kamarzar Johannes
Oma Minas
Oma Minas' kinderen
Oma Minas familie
Drama Nahapiet Elias
DeBraal & Johannes
v. Galen & Bagram
JenniDamenMichael
Arsham Michael
Zegers Michael
S. Galestin Brouwer
Vardon & Manuel
Leo Markar Soekias
Ch.J.+ E. Johannes
John G. Johannes
Malcolm Joseph
Sarkies-Heijligers
Edgar & Victoria
KNIL Pensioen
Lt.Gen.W.E.Kroesen
W.E. Kroesen junior
Resident C.A.Kroesen
Marie Wilh. Kroesen
As.Res. J.A. Kroesen
Een stuk genealogie
Wilis en Oranje 1911
Familie foto's
Verloren familie
Khachatur 10 7 2015
Khachatur 17 7 2015
Khachatur 25 7 2015
Khachatur 31 7 2015
Khachatur 08 9 2015
Khachatur 11 9 2015
Khachatur 18 9 2015
Khachatur 25 9 2015
Khachatur 16 10 2015
Khachatur 23 10 2015
Khachatur 30 10 2015
Khachatur 07 04 2017
AMIROGHLI in Farsi
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
PENELEH 9 nov 2021
OVERIGE Kerkhoven.
Malacca VOC tijden 1
Malacca VOC tijden 2
PENANG 1 Malaysia
PENANG 2 Malaysia
PENANG 3 Malaysia
PENANG 4 Malaysia
PENANG 5 Malaysia
COCHIN VOC tijden
I4E GRAVEN DEN HAAG
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
ZIJ DIE OPTEERDEN
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Nazaten GALESTIEN uit de Molukken (destijds Amboina) en ik verwijs met klem naar de volgende pagina's:


JOHAN FREDRIK GALESTIEN.

GALESTIEN (Zonen van Johan Frederik hierboven).

GASPER JOHN ALFRED GALESTIN (Verzetsheld)

GALESTIN - BROUWER

 

Al diegenen die niets te maken willen hebben met zaken die Armeniers betreffen in de voormalige kolonie Ned.Indië adviseer ik meteen rechtsomkeer te maken, mochten zij bij toeval op deze pagina's terecht komen en dit geldt in hoge mate voor:

één bepaald persoon die ooit eens schreef op één of ander forum: "Heb je hem weer met zijn Armeniërs", terwijl hij nog niet eens het begrip patroniem of onomastiek kent; laat staan dat ie weet wat een Armeniër is. Nog erger: Hij weet geeneens het verschil tussen een Indo en een schijn-Indo, terwijl hij beide begrippen hanteert in zijn gewauwel...ach zal wel één van zijn vele hersen-manco's zijn. Freud zou dolgelukkig zijn geweest als beiden in dezelfde tijd op deze aarde aanwezig konden zijn.

één of andere daabs die mijn Armeense familie beticht (zonder bewijs in welke vorm van wat dan ook) van discriminatie en fascistische betrekkingen in de jaren voor de 2de wereldoorlog aldaar. Bij deze persoon is het helemaal fout gegaan: die heeft ooit eens zijn waanideeën in zijn hersenpan verzonnen en gelooft het ten stelligste dat ze waar zijn. Je zult er maar mee behept zijn.Had ook een leuk studie object voor Freud geweest kunnen zijn.

Mijn mening over hen: Armeens kamelenstront uit de tijden van de Zijden Route is nog altijd hoger in waarde dan dat zij ooit kunnen zijn worden geweest zullen zijn.

  

LET WEL, aanvulling 28 dec 2021: Recentelijk kreeg ik een bericht van een nazaat van de heer Galestien/Galestin die mij interessante gegevens toestuurde met betrekking tot het voorouderlijk gebeuren en deze gegevens zal ik zo spoedig mogelijk op deze pagian verwerken. Tijd en eindejaars perikelen dwingen me dit even uit te stellen tot na Nieuwjaar 2022. Het kan dus zo zijn, dat er iets of veel gewijzigd kan worden wat betreft de info op deze pagina.

 

Geraadpleegde bronnen:

 

https://www.myheritage.nl/site-132924211/galestien (Ron Galestien)

Openarch.nl , Delpher, Register Almanakken en overige internet bronnen.

 

Er was eens een Armeens koopman die GALESTIN heette en uit Nor Jugha Isfahan Perzie vertrok via Calcutta India naar de bloeiende cultuur oorden van de tropen en ergens in het jaar ?? belandde op de Molukken en daar een aardige Molukse deerne tegenkwam en verder zijn leven met haar sleet. Wie hij precies was, heb ik tot op heden nog niet uit kunnen vogelen helaas. Hoe de deerne heette evenmin, maar het paar kreeg kinderen en die waren o.a.

 

  1. MINAS GALESTIEN die huwde met ROSINA CATHARINA KILIAAN en uit dit huwelijk kinderen, waaronder JOHAN FREDRIK GALESTIEN.
  2.  

  3. SARKIES GALESTIEN, die huwde met LOUISE ALLEGONDA PELUPESY en uit dit huwelijk kinderen, waar ik het op deze pagina zal hebben ten faveure van diegenen die er interesse in hebben en belang bij hebben. Ik zal NIET helemaal alles uit de doeken doen, want dan mag ik wel een extra server inhuren. Maar de bron is: https://www.myheritage.nl/names/willem_galestien

In de Openarch.nl Den Haag vond ik de volgende personen die op vakantie waren in Nederland (groot verlof) of er woonden om welke reden dan ook. Tevens vond ik wat stamkaarten of stamboeken e.d.

 

Ik som ze hieronder op ( NIET ALLEMAAL, moet wel spannend blijven door zelf ook wat te doen en te zoeken toch) en doe er wat info of opmerkingen bij en laat het verder aan de bezoek- er/ster of hij/zij er iets mee kan doen.

 

HELENA WILHELMINA HENRIETTE GALESTIEN geb 15 dec 1892 Amboina huwde op 20 aug 1919 (of 3-9-1919 ??) te Weltevreden met GEORGE CHARLES JOHAN BOERS, geb Serang 14-6-1892. HELENA was commies SS en volgens haar kaart had zij diverse malen zwangerschaps verlof doch heb slechts 2 geboortes kunnen vinden van de kinderen JAMES GEORGE *1-5-1923 Amsterdam en EVELINE HENRIETTE *12-1-1925 Batavia. Er zijn websites die zeggen dat er andere kinderen waren. Echter geen bewijzen ervan bijgevoegd. Wel mogelijk gelet op het aantal zwangerschaps verloven op de stamkaart.

 

Hun zoon James George Boers overleed in 1941 en werd slechts 18 jaren oud.

Echtgenoot George Charles Johan Boers overleed te Den Haag en volgens mij was Helena nog in leven, want anders had er gestaan "gehuwd geweest o.i.d."

 

 


 

Een broeder van Helena hierboven genoemd, was de heer WILLEM ARNOLD COENRAD GALESTIEN geb 8 dec 1896 te Amboina en huwde Batavia 18-1-1924 met CORNELIA PIETERNELLA DEN BESTEN geb Den Haag 23 april 1902.

Volgens zijn stamboek was zijn vader Sarkies (Sarkas) Galestien en zijn moeder Louise Alegonda Pelupesy. Volgens zijn interneringskaart was zijn vader echter  S.Y. Galestien en zijn moeder L.A. van Marle. Hierover niets naders kunnen vinden.

Hun kinderen waren BASTIAAN *26-10-1924 Lho Sumawe en LOUISE ALEGONDA(aligonda) *29-3-1929 Rotterdam. Wellicht meerdere kinderen?? Volgens archieven den Haag en Rotterdam had het echtpaar in 1929 slechts 2 kinderen

 

In het NA Stamboeken officieren is zijn stamboek (Kapitein KNIL) te vinden via onderstaande link. Let wel: Er zijn 3 stamboeken gemaakt en volgeschreven door de leger administratie en met name zijn salariëring valt op. Hij wordt teruggezet van 700 p/m naar 500 p/m in 1934 dacht ik. Waarom? Ik wordt er niet wijs uit. Het zijn in de link de laatste 3 stamboeken.

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.13.04/invnr/647/file/NL-HaNA_2.13.04_647_0626 

En nog een verkort stamboek onder deze link:

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.13.04/invnr/686/file/NL-HaNA_2.13.04_686_0201

 

En dan in de openarch wederom een ander stamboek waarvan hieronder een afdruk en een uitvergroting van het onderste deel met de opmerking over zijn overlijden. (Linkerblad bodem)

 

De uitvergroting ervan. OVERLEDEN 25 febr 1945 AMBARAWA volgens de ODO staat 15 okt 1949 en ingeschreven bij de BS Batavia. OVERLEDEN IN AMBARAWA TIJDENS DE OORLOG !!!! Als men een beetje thuis is in dit gebeuren, dan weet men toch wat het woord AMBARAWA inhoudt? Neem ik aan, stel ik vast, merk ik op, deel ik mede.

Er zijn websites die melden dat hij in 1981 overleden was. (Bewijzen??)

Als ik een scan maak van een zoekfunktie plaatje bij de OGS, dan zie ik namen verschijnen van anderen, doch NIET die van WILLEM ARNOLD COENRAD GALESTIEN ???? De vraag rijst waarom dan niet? Ook niet gevonden onder de naam GALESTIN of GALESTAN. Men wil me toch niet vertellen dat een KNIL officier zomaar in vrijheid thuis is overleden op 25 febr 1945 terwijl er nota bene een ODO staat is waarin hij wordt vermeld????

 

 

 

Het overlijden op 22 jan 1987 van de weduwe Galestien-den Besten. Genealogen kunnen uit de voeten hiermee om uit te zoeken wie later tot de familie Galestien behoorde.

 


 

Een broer van Helena was HENDRIK GALESTIEN geb op 2 febr 1887 te Ambon doch pas erkend op 13 maart 1903 samen met broer ALBERT en zus Elisabeth Langgoerina Galestien. (RA1904)

Hendrik huwde op 27 april 1919 met Sophie Elizabeth JAN(S) die geboren was op 18 april 1887 te Ambon. De PK te Den Haag zegt dat haar achternaam was JANS. De RA's zeggen dat haar achternaam JAN was.

Hendrik was werkzaam als ambtenaar PTT gespecialiseerd in het radio/telegraphie gebeuren. (ambt 1ste klas) en tevens een actief lid van de IEV.

Uit het huwelijk van Hendrik en Sophie de kinderen HANNES geb 3 okt 1918 te Ambon en SOPHIE geb 6 april 1922 te Ambon (Bron PK Den Haag).

Hendrik overleed op 27 sept 1967 te Amsterdam en ligt begraven Zorgvlied A'dam.(zie foto graf hieronder).

Op het graf staat vermeld dat zijn tweede echtgenote naast hem rust, te weten Dora Laurette Samson.

Hendrik werd gedecoreerd Orde Ned. Leeuw GOUD op 13 febr 1962 en de weduwe D.L. Galestien Samson retourde het ordeteken op 16 febr 1968. (Openarch.)

De PK Den Haag zegt dat Hendrik geboren was op 2 febr 1887..... De datum op het graf en bij de kansalerij zegt: 2 febr 1897.

 

Dora was een dochter van N.N. Samson en Louise Allegonda Pelupesy... volgens de website Galestien, hetgeen ik echter mijn twijfels bij heb. Dora werd geboren 1910. Ik laat het hierbij met veel vraagtekens.

 


 

Elisabeth Langgoerina Galestien (die erkend was samen met Hendrik en Albert op 13 maart 1903) ligt eveneens te rusten op Zorgvlied Amsterdam. Zij huwde met Matheus Eduard Sitanala te Ambon op 14 juli 1920.

Matheus overleed te Palembang/Padang Lubuk Kilangan 31 okt 1943. Zie dossier OGS. Hij was ambtenaar bij de PTT.

Een verslag van de gebeurtenissen en overige aanverwante zaken in verband met het overlijden van de heer Matheus Sitanala kan men hier lezen:

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/140865A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_140865A_0016

 

 

Elisabeth was klerke bij de PTT te Weltevreden (Openarch stamkaart) en na het overlijden van haar echtgenoot niet meer hertrouwd.

In de link https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/140865A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_140865A_0016 kan men ook de kinderen vinden uit haar huwelijk met de heer Matheus Sitanala.

 

 


 

Dan een andere zuster van Helena, namelijk CAROLINA WILHELMINA GALESTIEN geb 23 sept 1904 te Amboina die huwde met MARTINUS JOENOES geb 17-4-1902 en uit dit huwelijk de kinderen JOHAN CALVIJN JOENOES *4-7-1924 Amboina, ROSWITA JOENOES *23-6-1926 Amboina, ROBERT EDWARD JOENOES *7-10-1928 Sabang en AUGUST FERDINAND JOENOES * 15-1-1930 Weltevreden. (Volgens PK Openarch.)

De kaart van de kanselarij zegt dat er ook een zoon was met initialen J.M.

Carolina was onderwijzeres Europesche 2de lagere school Amboina en ging uit dienst op 29 febr 1924. Hoogtswaarschijnlijk wegens haar huwelijk met Martinus Joenoes.(Ik heb hun huwelijks datum niet kunnen vinden.) Martinus werd te Padang geboren op 17 april 1902 en overleed 1 nov 1991 te Voorburg.

Martinus was werkzaam als commies 1ste klas bij de PTT radio/telegraphie.

 

 

Moge zij allen die niet meer onder ons zijn in alle eeuwigheid hun rust en vrede hebben naast onze Schepper.

Top