Dokter Johanna Cornelia van de Kaaden (vrouwenarts en schrijfster).
gehuwd met
Dokter Mas (Gond) Soewarno (Oogarts en leraar NIAS- Maarten Soewarno per KB4368 22-6-1956 naturalisatie en naamsvaststelling)
en beiden apart praktijkhoudend, destijds hoofdzakelijk te Soerabaja.
Ik moet eerlijk bekennen, dat niet enkel zakkenvullers en uitbuiters naar Indië trokken. Er waren ook hele goede mensen, die met een nobel doel naar Indië trokken en met hun kennis, ziel en zaligheid een goede duit in het zakje deden ten faveure van de bevolking. Dokter Soewarno (oogarts), zijn echtgenote en Vrouwenarts Dokter Soewarno-van der Kaaden en Dokter van der Kaaden (broer) waren bijvoorbeeld zulke personen.
Zie ook de pagina Dokter Soetomo, huid- en geslachtsziekten specialist die een praktijk had in de Jalan Slamet te Soerabaja naast een leerstoel op de NIAS. (Gehuwd met Brühring).
Zie ook onderstaand stukje over gemengde huwelijken tussen een "Inlandsche" man en een "Europese" vrouw:

Johanna Cornelia van der Kaaden werd geboren op 24 januari 1892 te Bergambacht, uit het huwelijk van Jacobus Johannes van der Kaaden (1860-1923) en Maria van der Straaten (1868-1936). Zij was de op één na oudste van totaal 8 kinderen. De oudste van haar twee jongere broers was Johannes Enno van der Kaaden, eveneens arts (dermatolooog) te Soerabaja. Hem trof het trieste lot, dat hij in een Jappenkamp stierf in juni 1945 te Pakanbaru Riouw aan de beri beri, juist waar hij een beroep uitoefende ten dienste van de gezondheid van de medemens en zelf door deze tropische ziekte getroffen werd en geen geneesmiddelen beschikbaar waren.
Uittreksel GaHetNa.nl van de POW kaart.

Zij studeerde te Amsterdam in 1917 af als arts en waarschijnlijk ontmoette ze te Amsterdam haar latere echtgenoot Mas Gond Soewarno, waar ze in 1919 te Almkerk mee huwde.
Mas Gond Soewarno (geboren 10 okt 1889 te Pitoeroeh-Kedu-Poerworejo-Jogja-Magelang ergens daartussen) was afgestudeerd als Dokter Djawa en kreeg een Prof. Erestoel aan de NIAS als leraar oogheelkunde. Mij is onbekend wanneer hij is overleden. Op het net worden diverse verschillende namen van zijn ouders vermeld. (Mij is onbekend waar men deze namen vandaan heeft.)

Fraai is dit stukje van Lt. Clockener Brousson b.d. uit okt. 1904 , toen hij de Vorstenlanden een bezoek bracht en stomverbaasd was over het feit, dat er een zoontje , genaamd SOEWARNO van de Mandoer KARTO SOEDIRA op de gouvernements school zat en tot één der besten behoorde en later Dokter Djawa wilde worden en vrijelijk omging met de aristocratische medescholieren.

Op 15 okt 1920 werd uit hun huwelijk geboren de zoon Winneton (Winnetou) Soewarno te Soerabaja. In het boek "Di negeri penjajah orang Indonesia 1600-1950 van Harry Poeze, Cornelis Dijk en Inge van der Meulen wordt hij genoemd op pagina 325.
Het echtpaar Soewarno - van der Kaaden hadden beiden hun praktijk (alsmede woonhuis) op de adressen Lemah Poetro nummer 2, 4 en 10 ( of 2, 4 t/m 10 ??) Ik kan dit niet meer nagaan omdat de huidige wijk Lemah Putro nu verdeeld is in diverse gangen met bijbehorende gangnummers.
Hij (dokter Soewarno) had een praktijk als oogarts, naast zijn leerstoel aan de NIAS en zij had haar praktijk als vrouwenarts naast haar taak als huisvrouw en moeder en broer Johannes (Jan) Enno had zijn praktijk op nummer 2 als dermatologist.

Een overlijdensadvertentie in 1923 van haar vader Johannes Jacobus van der Kaaden, notaris te Almkerk, toont aan dat nog 2 zusters mee waren getrokken naar Soerabaja, maar mij is ten dele bekend wat hun ( of echtgenoot's ) broodwinning was.
Mevr. A. van der Slooten-van der Kaaden (type fout "van der Kaade") was zuster Adriana geboren in 1894. Mevr. de weduwe M.J.J. van der Kaaden was zuster Maria Johanna Jacoba. (Hoogstwaarschijnlijk een tweelingzuster, aangezien zij ook geboren was in 1892 te Bergambacht en zij was gehuwd met Hendrik Willem Verharen- Prof. Hogere Wiskunde.) Broer Johannes Enno zal waarschijnlijk nog in Nederland geweest zijn, omdat hij niet mede tekende.

In tegenstelling tot broer Jan Enno, ging het echtpaar Soewarno - van der Kaaden voorgoed terug naar Nederland in 1933 alwaar dokter Soewarno een oogartsen praktijk in Den Haag opende en zij haar man hierbij assisteerde. Op 22-6-1956 werd Mas Gond Soewarno genaturalisseerd en werd zijn naam vastgesteld als Maarten Soewarno. (KB 4368)
Foto onder afkomstig uit NTVG.nl

Een vervolgpagina en wel over de relatie van deze familie van der Kaaden (zoals hier genoemd op deze pagina) tot de familie Godée van Molsbergen is te vinden op de pagina E.C. Godée Molsbergen. De bekende dokter E.C. Godée Molsbergen was namelijk landsarchivaris en woonde ook jarenlang in Zuid Afrika alwaar hij daar onder meer les gaf en een studie deed over de Boeren en de Slavernij en de VOC. (Hij was ten tweede gehuwd met Annie de Geus.)
Want - in verband met het bovenstaande - : er verschijnt in 1932 een overlijdens advertentie inzake het overlijden van mevr. Petit-Hoek, welke getekend wordt door de arts Johannes Enno van der Kaaden en zijn echtgenote mevr. van der Kaaden geboren Godée Molsbergen

Een extra noot m.b.t. Dokter Mas Soewarno.
De voormalige STOVIA (School Tot Opleiding Van Indische Artsen) is heden ten dage omgetoverd tot het Museum Kebangkitan Nasional en is nog steeds gesitueerd aan wat tegenwoordig heet: Jl. Dr. Adul Rachman Saleh No.61, Jakarta Pusat.
In dit museum zijn diverse portretten te vinden van bekende dokter Djawa, waaronder ook die van Dokter Mas Soewarno. Hier doet zich echter de volgende eigenaardigheid voor, namelijk de gegevens van deze dokter Mas Soewarno kloppen niet met de gegevens zoals die in de Nederlandse archieven bekend zijn gemaakt. Zouden er soms twee verschillende personen de STOVIA bezocht hebben en die beiden Mas Soewarno heetten?
Mas Soewarno afkomstig van de website http://mellysabinaesterl.blogspot.nl/2013/12/museum-kebangkitan-nasional-stovia.html
Hieronder een compilatie van beide foto's hierboven. Let op de verschillen van de neusbrug, de oren en met name de oorlellen, de ogenstand en oogmodel en de breedte van het totale gezicht. Zou het museum soms even uit zijn dak gegaan zijn en er maar wat van gemaakt hebben ter meerdere glorie van het nationaal gevoel.
