Home
Een dankwoord
Sitemap
Laatste updates
Curse of diaspora
Wie ik ben
Mijn ouders
Gerelateerden
Tinus Dezentjé
Tinus D. Graven 1
Tinus D. Graven 2
Tinus D. Graven 3
Voorouders & familie
Surabaya's historie
Cannalaan buaya's
Inleiding KH Peneleh
OVERIGE Kerkhoven.
Indië en oorlog
Archipel oorlogen
Zieleroerselen
Diverse verhalen
Sadeli en Mina
Kliwon en Lina
Tante Francine
Oom Alex
DriessenCateWetters
Kediri
Moord Kediri 1902
Moord Kediri 1927
Rembang
Purworejo
Kinderen op school
Een lagere school SD
De Prambanan tempels
Cilacap
Koken in de desa
Desa planten
Leven in de desa
Een desa straatje
Kinderen in de desa
Bakstenen in de desa
Hotel Tambalban
Straatsnoeperijen
Rampok Macan
Honger in 1946
2 Moorden in Indië
Fraudeur Sonneveld
Pasuruan naar Malang
Teakhout of (d)jati.
Verpauperde Indo's
Het hoertje
Zeerovers in Indië
Indo's in Indië
De broers Gentis
Jogja Keraton
Jogja impressies 1
Jogja impressies 2
Dokter Soetomo
Dr J.C. Soewarno
Die goeie ouwe tijd
Jean Demmeni Foto's
Marie E. van Oordt
Aardverschuivingen
Bergenbuurt Malang
Goentoerweg 35
Emma van der Pal
Kasbi
Jean Samuel Borgeaud
Moord op v.Zuylen
Arme meneer Born
"Toontje" Poland
Barisan Madoera
Eindelijk weer thuis
Sukorejo Midden Java
Lawang Sewu / NIS
Het durp Salaman
De desa Cekel
Pak Tani Dawet Hitam
Kelapa Karanganyar
Frank Boon
Franks levensloop
Marie W. Corbet
Ken Dedes
Contracten Suriname
Ned.Indisch Voetbal
Een simpel desaleven
Joh.Maria Magd.Oland
A.F.P. Graafland
Johannes Busselaar
Een jeugd in Biak
Albert van Daalen
J.W. van den Heuvel
FOTO ZOEKT FAMILIE
Mary v.Oostrom Soede
Johnny en Jack vd A.
Pension Haverkamp
Kinderen Maagdenberg
Vakschool meisjes
Schoolweg Noord
Families Braakman
De fam. H.R. Davies
De familie Abuijs
Gang Kwini/Stoviaweg
Maria Senden
Winny Gingnagel
H. Denecke
J.W.J. Willemse
B.Th. van Toledo
Mr. M.M. Taytelbaum
W.F.J. Geldmaker
Galestien & Rientsma
Houwink-Beck alb580
Nettie Brandon
R.A. Waleson
Volkert S. Ohmstede
Von Klitzing alb1083
Krijgsman alb.1080
Sänger alb 915
Kuen alb 862
Bordeaux & v.Ligten
Slothouwer alb 878
Album 1005
Fam.NOZ alb 1001
v.Dulken alb 1001
Dr. van Bijsterveld
Contr. G. Agerbeek
R.M. Noto Soeroto
Orkest Eurasia
Mia Aarwen
Kerontjong Toegoe
't kampung Indootje
Oudheidk. Dienst
F.J. van Uildriks
J.N. van der Palm
Godee Molsbergen
Een KNIL sergeant
Jagen in Indië
VRIJHEIDSLUST B'dung
Jan Dinger Batoe 1
Jan Dinger Batoe 2
Andy Flores Noya
Werner Kraus Passau
Motorrennen te Java
Wapens P.J. Hartman
Wapens Hellerman
B.W. van Gorkom
J. Dunnewold
Koopman/v. Naerssen
Ody Koopman
Henriette Jac. Haas
Red een portret
Rudy en de kali
Gvrnr C.C. Tromp
George Ernst Raket
Tineke en Bobby
Leger de Heils Indie
mevr. de Vos - Loust
Resident Westenberg
Juffrouw de Roos
Wies v.Vianen Beeldh
Van Alphen de Veer
Maurenbrecher
Broodfabr. de Groot
Gezusters Potter
Frans Butteling
Doddy Stille Kracht
KW3 eindklas 5a 1900
De Hardemans
Schenkenb. v. Mierop
K.Hoedemaker+gezin
Koperberg
Valenbreder
Java na de Engelsen
Volkeren in Indië
Indo's in den Verre
Externe Indo links

Reconstructie van stukjes leven van DIVERSE PERSONEN/FAMILIES in voormalig Indië in de jaren 1930 te Batavia.

Deze pagina wordt een soort hoofdpagina met subpagina's elk betrekking hebbende op de genoemde families in het album 1071 afkomstig uit Foto Zoekt Familie, voor zover het mij mogelijk is om details en achtergronden van deze families te achterhalen.

Bronnen gebruikt: CBG, Roosjeroos, Almanakken, KB en andere.

Ik hoop door middel van mijn bijdragen in dit gebeuren eventuele passeerders en of nazaten van genoemde families van dienst te kunnen zijn en bovenal de genoemde personen een klein beetje weer tot leven te kunnen brengen en hen in elk geval een plaats te kunnen bezorgen in deze modene wereld, opdat zij niet vergeten worden.

De samenstelling van de pagina's betrekking hebbend op elk der diverse families is gebaseerd op de begeleidende teksten in het foto album en zijn door mij niet te verifiëren. Ik heb echter naar eer en geweten getracht deze zo zuiver mogelijk samen te stellen. Eventuele correcties zie ik gaarne tegemoet, teneinde geen eventuele onnodige valsheid in geschrifte te rond te spreiden met het oog op respect naar eventuele nazaten van de families.

Dit is een album gemaakt door een fotograaf die in de jaren eind 20 begin 30 van de vorige diverse Indische families te Batavia bezocht en hen en hun familieleden fotografeerde in hun thuis omgeving of tijdens uitstapjes e.d. Een goed bestuurder van deze foto's leest het album als een soort almanak en 

De fotograaf staat veelal zelf tussen de diverse families in geposeerd en gebruikt in de bijschriften dan de "ik" figuur.

Hij is op alle foto's te zien in een wit tropenkostuum (wit hemd, wit jasje, witte pantalon en witte schoenen), brildragend behalve op één foto waarbij hij aanwezig was op de begrafenis van mevrouw waarhij dan in rouwkostuum (zwart) gefotografeerd is en behalve op een foto waar hij in zee staat met een zwembroek mode jaren 30 maar met zijn jasje aan !!!!

Mocht men interesse hebben om dit album zelf te analyseren en/of te onderzoeken? Hou dan rekening met het volgende: Sommige foto's zijn van plaats verwisseld en kloppen dan niet met de teksten die erbij staan !!!! Ik zelf heb daar rekening mee gehouden. Ook zijn diverse foto's van een bepaalde familie bijvoorbeeld in het album ingevuld tussen foto's van andere families in.

De fotograaf van dit album is geweest Jan Daniel Huibert Vane. (1876- 10 sept 1945). Hij was een alleenstaande en kon daardoor veel tijd en moeite spenderen en kosten maken om veel onderweg te zijn en bezoeken af te leggen bij de families, hen te vergezellen bij hun uitstapjes en aanwezig te zijn bij een deel van hun leven. Op visite, samen eten en drinken, lachen, praten, de huizen, de bomen, de straten, het leven destijds samen beleven.

Volgens het verhaal over Jan Vane in de website Javapost van Bert Immerzeel scheen hij veel tijd doorgebracht te hebben in het pension van mevrouw A. Haverkamp en aldaar de mede pensionbewoners gevolgd te hebben met zijn camera. Echter, als ik het album goed doorspit, dan zie ik dat hij wel degelijk ook foto's heeft gemaakt bij gezinnen op andere locaties. Jan heeft ook niet altijd het pension van mevr. Haverkamp bewoond.

De namen van de families genoemd in het album zijn:

Hofman(Tineke),  van Oostrom Soede/Sexauer, van Wijke, Persijn, Brandon, Aldigman(??), Brands, Blommesteijn, Haverkamp, Tijn en anderen.

Mijn dank en hulde/respect aan deze Jan Vane.

Hieronder een beeld van de bedoelde fotograaf Jan Vane en ik schaar hem onder de diverse historici zoals B. v. Treslong Prins, Nieuwenhuizen en vele anderen. Op zijn eenvoudige manier, slechts bewapend met een Rollei heeft hij het voor elkaar gekregen om een stukje Ned.Indische geschiedenis vast te leggen... puur uit liefde voor zijn naaste medemens toch.

Opdat hij voortaan eeuwig digitaal moge voortleven.

Helemaal door mijn hoofd geschoten: Jan heeft meerdere foto's gemaakt die her en der in andere albums geplaatst zijn. Het is even zoeken, dat wel. Het betreft foto's eveneens gemaakt van andere gezinnen en schijnbaar in zijn jongere jaren. Jan heeft dan nog donker haar, een donkere snor en draagt geen bril, wel dat tropenpak maar wat vaker afgewisseld door een ander kleurtje.

 

Onderstaande foto's  moeten genomen zijn ten huize van de familie/pension A. Haverkamp op verschillende data (vlinderdas en stropdas). Vergeljk het muurtje en de stoelen.

 

Onderstaand een nog jonge Jan Vane.(946/39)

 

Jan's voormalig adres waar hij verbleef aan de Marinelaan 1 en waar hij later vandaan trok hoogstwaarschijnlijk permanent in pension Haverkamp aan de Schoolweg Noord nummer 22, gelegen in het verlengde van de Marineweg. Of minimaal kwam ie wel elke dag even langs, maar ik vermoed dat ie er wel verbleef. Alhoewel ik geen vestigingsmededeling heb kunnen vinden. Vane geheel rechts. Ik heb getracht te achterhalen op wiens naam de Marinelaan 1 stond, doch helaas....

 

Volgens de Javapost (Bert Immerzeel) was de Marinelaan het verlengde van de Schoolweg Noord. Hier moet ik een kleine rectificatie op toepassen, want de Marinelaan was het verlengde van de Schoolweg (deze lag an de overzijde van de Schoolweg Noord.)Trouwens op de kaart hieronder is alvast op voorhand de Vliegveldlaan genoteerd, daar waar het nog Marinelaan heette. Blokje 59 (omkringeld) was het departement van Marine.

 

 

AANVULLENDE OPMERKING ANNO 26 SEPTEMBER 2014:

EEN ALGEMENE OPMERKING WAT BETREFT DE FOTO ALBUMS WAAR JAN VANE IN VERMELD WORDT OF GETAGGED.

HET IS ME OPGEVALLEN, DAT VERSCHILLENDE FOTO'S DOOR ELKAAR IN VERSCHILLENDE ALBUMS GEPLAKT ZIJN OF LATER MISSCHIEN DOOR DERDEN GEBEURD???????

FOTO'S VAN PERSONEN UIT ALBUM 1071 BIJVOORBEELD VIND IK TERUG IN 946, MET DAARIN TOTAAL ANDERE MENSEN EN OMGEVING.

WAT ME OOK OPVALT IS DAT ALBUM 1071 HANDGESCHREVEN NOTITIES VERTOONT VAN J. VANE EN IN ANDERE ALBUMS WEER PLAKKERTJES GEBRUIKT WORDEN MET EEN OMSCHRIJVING WAARBIJ EEN BALLPOINT GEBRUIKT WORDT. (SCHUIN HANDSCHRIFT). V R E E M D !!!!! 

WAT IK OOK VREEMD VIND IS HET FEIT, DAT ER BIJ SOMMIGE SELFIES VAN JAN VANE EEN JAARTAL 1935 WORDT GENOTEERD/GETAGGED MET EEN JONG GEZICHT.... EN ANDERE SELFIES VAN JAN VANE (IN ALBUM 1071 BIJVOORBEELD) TOONT JAN VANE MET EEN OUDER GEICHT EN GRIJS HAAR EN DAT IN 1932.

IK HEB ZO'N BRUIN INDISCH VERMOEDEN DAT ER SOMS WAT AAN GEKLIERD IS DOOR DERDEN IN DE ALBUMS.... !!!!  NIET ALTIJD, BEGRIJP ME NIET VERKEERD ALSJEBLIEFT, MAAR IN EEN PAAR GEVALLEN TOCH WEL.

HET ALBUM 1071 IS NIET OP ZICH ZELF TE ONTCIJFEREN. MEN DIENT DE ANDERE ALBUMS ERBIJ TE SLEUREN EN STUK VOOR STUK DE FOTO'S TE ONTCIJFEREN. ER ZIJN FOTO'S GESTOPT IN ALBUMS DIE NEDERLANDSE OF ANDERE EUROPESE LANDSCHAPPEN OF PERSONEN WEERGEVEN. !!!!

 

Zie eerste vervolgpagina over MARY VAN OOSTROM SOEDE uit dit album.

TopDe link naar het nieuwe gastenboek: zie helemaal bovenaan de Homepage. | skuraeva at gmail.com