Een pagina ter ere en respect van/voor de heer MARTINUS LODEWIJK KERDIJK,
zich toen noemende TINO KERDIJK en zijn familieleden.
Hij ligt te rusten op Kembang Kuning graf E129.
Martinus werd geboren te Surabaya op 1-7-1921 (RA1923/135 Martinus Lodewijk Kerdijk) en hij overleed op 19-10-1989 (vlgs grafopschrift) te Surabaya.


Onderstaande foto werd gemaakt door fotografe Nathallia Fidrawati te Mojokerto. Ik heb niet kunnen vinden wie Dra. Rosa Maria Tino Kerdijk was. Vreemd dat de geboorte datum wel vermeld wordt maar niet de overlijdens datum. Ook heel vreemd dat het geboortejaar als 1944 wordt bemerkt..... Tino zat immers te Birma tijdens de oorlogsjaren in gevangenschap, dus het kan geen dochter van Tino geweest zijn. Rosa Maria moet vóór 2014 overleden zijn, aangezien deze foto van 2014 is.

Iets over zijn directe familie: (gegevens ontleend aan de website genealogy.com/menno-schepel / zie scans hieronder.)
Zijn opa was Lodewijk Pieter Polak Kerdijk en zijn vader was Martinus Theodorus Kerdijk.


Zijn vader Martinus Theodorus was begrafenis ondernemer, handelende onder de naam Kerdijk & Zoon en woonde met zijn gezin op Kedongdoro 108, waarvan hieronder een foto anno 2019. Duidelijk is te zien dat het woonhuis tevens werkplaats was. (nog steeds.) Uiteraard is - zoals gebruikelijk - op het huis een bovenbouw geplaatst en is het tegenwoordig een winkel van auto batterijen e.d.

Vader Martinus werd geinterneerd- zie kaart hieronder - maar overleefde de oorlog en vierde zijn 30-jarig huwelijk. Zie advertentie hieronder.

Ik heb niet kunnen achterhalen wie precies de overige genoemden in de advertentie zijn/waren, behalve dan Tino en zijn echtgenote Carrie Vons.

Tino was op zeer jonge leeftijd al zeer muzikaal aangelegd en werd al in de kranten genoemd voor zijn muziek talenten.
Maar net als zijn vader werd hij in de oorlogsjaren het slachtoffer van de Japanners en werkt aan de Birma spoorweg.
In 1954 werd hij op uitnodiging naar Nederland gehaald, alwaar hij concerten dirigeerde en zijn vervolgopleiding als dirigent concertmeester vervolmaakte in 1955.



In bovenstaand stuk wordt Tino als Indonesier betiteld, hetgeen juist is, want hij opteerde voor het Indonesisch staatsburgerschap. Zijn echtgenote Carrie Vons ging niet meer naar Nederland, aangezien zij pianolerares was en de lessen door moesten gaan.
te Surabaya had hij ook een muziekschool waar vele bekende Indonesische zangers/zangeressen en musici les kregen. Onder andere Mus Muyiadi, de toen zeer bekende kroncong zanger.
Het gezin Tino Kerdijk en Carrie Vons woonde in de Embong Trenguli te Surabaya en hun huis is tegenwoordig het onderdak van de Bethany Presbyteriaanse kerk.

Moge zij allen in vrede rusten.