Het statiegraf van de heer GERRIT LEBRET en zijn echtgenote mevrouw Anthonetta Wilhelmina Hesselaar, ergens in een woongedeelte van de suikerfabriek KEDAWOENG en destijds waren het enkel landerijen.
Pasuruan, destijds toch wel een belangrijk stukje geschiedenis in de Nederlandse koloniale tijd. Mijn opa en oma ten Cate-Meijer woonden er en hadden zo'n groot huis model Stille Kracht.
Zie hiervoor de pagina http://www.imexbo.nl/pasuruan-europees.html
Pasuruan en Dordrecht, wat hebben zij met elkaar gemeen, zodat ik er een pagina aan wijd?
Simpel: zoals boven reeds gezegd, woonden opa en oma te Pasuruan en lagen er begraven, mijn moeder werd er geboren en het artikel waar ik hier over schrijf betreft het graf van het echtpaar Lebret-Hesselaar en Gerrit werd te Dordrecht geboren...Ja en? Ben nog niet klaar: Ik heb zelf bindingen met Dordrecht. Zowel uit vroegere tijden vanaf 1961 tot en met het hedendaagse anno 2020.
De suikerfabriek destijds naar een schilderij.

Het praalgraf annex mausoleum van het echtpaar Lebret-Hesselaar dat onder Monumentenzorg van Indonesia resulteert.


Naast (rechts van) het mausoleum is een Muslim kerkhof van de desabewoners. Ter vergelijking: Het echtpaar Lebret-Hesselaar had ongeveer de helft van dezelfde ruimte ter beschikking als het hele Muslim kerkhof met de tientallen begravenen. Het is maar dat u weet wat kolonialisme onder andere inhield/inhoudt.

Wie was Gerrit Lebret? Hieronder enkele wetenswaardigheden en ik ga HIER NIET het hele hebben en houwen neer plonken, want op het net is enorm veel te vinden. Googled u er maar lustig op los en u vindt genoeg leesvoer voor een week minimaal, dus....faite votre due. Het is corona quarantaine, dus u heeft genoeg tijd over.
Iets over Gerrit Lebret, eigenaar destijds van de suikerfabriek Kedawoeng.
Hieronder Gerrit op 20-jarige leeftijd.


Hieronder uit de Indische Navorscher iets over het geslacht Hesselaar.

Hieronder een foto van het oude gastenhuis van de suikerfabriek en ook vallend onder Monumentenzorg Indonesia. Er staan meerdere huizen naast dit gastenhuis en circa 500 meter rechts verderop is de ingang van de suikerfabriek. Speciaal voor bezoekers en om geld te genereren is er op het terrein van de suikerfabriek een pretpark ingericht en kunnen toeristen het treintje instappen om de fabriek en terreinen te bezichtigen.

Moge Gerrit Lebret en zijn echtgenote mevr. Hesselaar in vrede rusten....temidden van het geroezemoes van de suikerriettreintjes en toeristen en moge de begravenen naast het mausoleum eveneens in vrede rusten.