Ter ere van en respect voor de heer
JOHANNES THEODORUS MEIJER, oorlogsslachtoffer.
Het OGS heeft een dossier over Johannes Theodorus en te zijner ere ook een eregraf oorspronkelijk te Banjarmasin geplaatst en in de jaren 1960+ van het ereveld te Banjarmasin overgebracht naar het ereveld MENTENG PULO.
Wil men meer weten over de VOORMALIGE EREVELDEN van de OGS, dan gelieve men deze link in te zien: https://www.dodenakkers.nl/begraafplaatsen3/voormalige-erevelden-in-indonesie.html
Let wel: Deze site geeft informatie over VOORMALIGE EREVELDEN van de OGS. NIET over oorlogsslachtoffers die op burgelijke kerkhoven werden begraven, zoals door sommigen wel eens VERKEERD wordt verondersteld, omdat men dus NIET goed LEEST EN MET EEN MISPLAATST OORDEEL KLAAR STAAT. Zie de kolom kommentaren.
Hieronder zijn stamkaart bij het NA/OGS (=bron) met een aanvulling mijnerzijds.
Volgens de stamkaart werd hij geboren te Semarang op 1 okt 1910 en overleed te Puruk Tjahu Borneo op 30 sept 1945 in het kamp aan dysenterie. Zijn vader was volgens stamkaart C.J. Meijer en wat ik heb kunnen vinden is in de RA1887 de geboorte van CAREL JOHANN MEIJER te Batavia op 18 dec 1885. Voor het overige niets in de mij beschikbare bronnen, ook niet wie zijn moeder was.


Johannes Theodorus Meijer huwde met mevr. Melanie (Stephanie) Wetters. In de almanak RA1916 wordt mevr. Wetters aangeduid met de voornaam Melanie en op sommige genealogische website heeft men de voornaam Stephanie toegevoegd.
Het is mij onduidelijk - als ik de stamkaart vergelijk met de verstrekte gegevens van mevr. Meijer-Wetters - of Johannes nu WEL of NIET bij de BPM werkzaam was.
Het OGS schrapt nl. de woorden "employe BPM" door (zie stamkaart) , terwijl mevr. Meijer in haar droevige verklaring mededeelde, dat
1) de BPM in november aan haar persoonlijk mededeelde dat haar echtgenoot was overleden,
2) het vragenformulier vraag 7 als antwoord leest: Employe BPM Balikpapan
Johannes Theodorus kreeg op dracht namelijk om met de Vernielingsploeg de Raffinaderij installaties te vernietigen zodat de binnentrekkende Jappo's er geen profijt van konden hebben. Na de vernietiging trokken de soldaten van de vernielingsploeg de bossen in.
Wil men meer weten over de kwestie van de raffinaderijen: Klik dan HIEROP. Geschreven door Kolonel Infanterie b.d. J.J. Nortier.
Mijn oom Marius ten Cate was ook werkzaam bij de B.P.M. en eindigde zijn leven in het kamp Ngawi; iets meer dan een maand eerder dan Johannes.
Moge zij die niet meer onder ons zijn, in alle eeuwigheid hun rust en vrede hebben naast hun Schepper.