Ter ere van en respect voor
MAARTEN ALFONSE HELDERNISSE en zijn familieleden.
Alhoewel ik deze pagina als sub heb gerangschikt in de Serie Zij die opteerden, heeft BIJNA GEEN der familieleden bij mijn weten ooit geopteerd voor het Indonesisch staatsburgerschap. Tenzij de beweringen van een instantie, die dit verkondigden op waarheid berusten, geloof ik de term "de Meeste Heldernisse" opteerden voor het WN niet.
Want ik heb ook slechts MAAR één naturalisatie kunnen vinden en dat betrof Johnny Charles Heldernisse geboren 27 mei 1923, die op 1 okt 1962 genaturaliseerd werd te Bennekom. (de Calonne website.)
Goed, tijdens het samenstellen van de pagina GERAERDS THESING WEYZIG DAMWIJK vond ik een deurwaardersexploit uit 1951 in de Indonesche taal ondertekend door de heer Lichtstraal Janus Weyzig, deurwaarder ministerie van Justitie met betrekking tot HENDRIK HELDERNISSE in verband met een scheiding van zijn Thaise echtgenote waar hij in 1946 mee in het huwelijk trad en besloot derhalve om deze pagina te schrijven ter ere en respect van de familie HELDERNISSE en bovenal mijn eer en respect te betuigen aan MAARTEN ALFONSE HELDERNISSE.
Maarten (geboren 27-10-1925 en + 14 okt 1945) werd als 19-jarige jongeman opgepakt door de Indonesische strijders/extremisten tegen het Nederlandse leger, beschuldigd van spionage voor de NICA en gefusilleerd. De scan heeft als bron het dossier van Maarten Alfonse bij het NA/OGS.

Zijn eregraf te Kembang Kuning zoals verzorgd door de OGS.

Onderstaande scan heeft als bron het dossier van Maarten bij het NA/OGS. Ik kan me niet vereniging met wat er als tekst ten nadele (in mijn zienswijze) van de familie is geschreven.
"Omdat de meeste Heldernisse hebben geopteerd voor WN, is de kans groot dat het slachtoffer als Indonesiër moet worden beschouwd."
Weliswaar is het doorgekrast, maar toch is er die zweem van hoe zal ik het noemen? discriminatie? vooringenomenheid? neerbuigend? .... om de zaak eerst goed te onderzoeken alvorens wat neer te kwakken?
1) Het slachtoffer overleed in 1945...er was toen totaal nog geen sprake van OPTEREN voor het Indonesisch staatsburgerschap....Dan ben je op het moment van overlijden een Nederlands onderdaan. Klaro toch. Triest dat nog getwijfeld wordt of zo'n jonge jongen die gefusilleerd werd door extremisten en als tiener een oorlog mee moest maken wel of niet een eregraf krijgt. Wat verdriet moeten zijn ouders en familieleden al niet gehad hebben toch.
2) Grote hamvraag is: Wanneer is deze opmerking geplaatst? Jaren 1960 en nog wat toen men de slachtoffers aan het sorteren/uitzoeken was om in aanmerking te kunnen en te mogen komen voor een eregraf? Dan nog - is mijn persoonlijke visie - had men dit niet mogen bemerken of in ogenschouw te nemen, want het slachtoffer was een slachtoffer, klaar punt uit, ongeacht zijn nationaliteit.
Het is allemaal wel goed gekomen en Maarten heeft zijn eregraf gekregen in 1949, maar toch blijft het in mijn ogen gewoon lullig.


Maarten's ouders waren LAMBERTUS WILLEM HENDRIK HELDERNISSE en ELEONORE LOUISE DINSBACH. Beiden overleden te Beverwijk.

Maartens'grootouders waren ALBERTUS JOHANNES FREDERIK HELDERNISSE en MARIE LORETTA FRANCINA BRUGGE.

HENDRIK HELDERNISSE, zoals hierboven aangehaald in het deurwaarder's exploit van Lichtstraal Janus Weyzig waarvan hieronder een scan, was dus een oom van Maarten en ook Hendrik werd geinterneerd. (Bron: Japanse interneringskaarten).
Ik kan niet vinden in welk kamp hij werd geplaatst, maar ik vermoed in een Thai kamp, want waarom zou hij anders een huwelijk hebben gesloten met een Thaise vrouw te Patumwan Thailand op 14 mei 1946? Hendrik trok later naar Nederland en ik heb GEEN verklaring gevonden waarmede hij opteerde voor het Indonesisch staatsburgerschap. Hij overleed 30 mei 1966 te Amersfoort en was toen gehuwd met EDITH HENDRIKA SOFFNER (*Semarang 4-6-1918) en Edith zelve overleed 2 maanden eerder op 5 maart 1966 te Amersfoort. (Bron: Openarch.nl)

Hendrik's grootouders waren FREDERIK HENDRIK HELDERNISSE en ALEIDA LOUISA BRUGGE. (Ik heb het niet helemaal uitgezocht wat de relatie was tussen Aleida Louisa Brugge (zijn grootmoeder) en zijn moeder Marie Loretta Francina Brugge.
Aleida Louisa ook genoteerd als ALIDA LOUISE. (In de RA's).
Aleida was de derde echtgenote van Frederik Hendrik (Huwelijk RA 1859 op 13 maart 1858 te Surabaya). Na het overlijden van haar echtgenoot Frederik Hendrik Heldernisse in 1861, hertrouwde zij als weduwe op 14 okt 1871 te Batavia met Woutherus Antonius Franciscus Netelbeek. (RA1872).
De vader van zijn moeder Marie Loretta Francina Brigge was WILLEM HENDRIK BRUGGE gehuwd met NORISA en zijn moeder Marie was geboren te Bankalan Madura en was oud 77 jaar toen zij overleed op 8 sept 1940. (Zij was toen al 40 jaar weduwe).

Een andere oom van Maarten was ERNANI MARIUS ALBERTUS HELDERNISSE die oorlogsslachtoffer was en ligt op het ereveld van Leeuwigajah Cimahi.

Er was ook nog zijn oom JOHANNES FREDERIK ALBERTUS HELDERNISSE, geboren 30 sept 1896 Madioen (RA1897) en overleden te Surabaya op 17 juli 1945.(Film 1357859) Het vreemde is, dat de OGS deze oom Johannes niet als oorlogsslachtoffer beschouwde en er is ook geen interneringskaart te vinden. Ook niet in Openarch terug te vinden.
Zou deze oom ondergedoken zijn in de grijze massa tijdens de oorlog? En is hij administratief zoek geraakt bij de verantwoordelijke instanties na de oorlog?
Hij huwde Maria Wilhelmina Pelenkahu en volgens mijn gegevens geen kinderen uit dit huwelijk. Zij huwden in 1922.
Veel - heel veel - personen met de familie naam HELDERNISSE liggen begraven op het Peneleh Kerkhof Surabaya; immers Surabaya e.o. was zo'n beetje de stad van de Heldernisse families. Helaas, dit kerkhof is één groot verval en via mijn bronnen en kringen heb ik geen graven kunnen vinden van deze familieleden die anno 2021 nog intact zijn.
Moge zij die niet meer onder ons zijn, in alle eeuwigheid hun rust en vrede hebben naast hun Schepper.